Εκάβη: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου

Από τις 13 Δεκεμβρίου, το Laminarie φιλοξενείται από το NiMac – Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – για τη δημιουργία και το στήσιμο της 10ης δράσης της ΕΚΑΒΗ: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου, που θα παρουσιαστεί επί σκηνής στις 23 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00, εντός του NiMac, στα πλαίσια του Pop Up Festival, της γνωστής εκδήλωσης που οργανώνει το Nimac σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, που προωθεί τις δημιουργικές δράσεις χάρη στον πολιτισμό και στην παρουσίαση διαφόρων καλλιτεχνικών ταλέντων.

Η θεατρική έρευνα του Laminarie βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων προορισμών του έργου, που ξεκίνησαν το 2015 στην Μπολόνια, περνώντας από τη Λισέρνα, το Παλέρμο, το Γκράνολερς (Βαρκελώνη), τη Νεάπολη, τη Μασσαλία και το 2017 από τα Τύραννα και τη Μάλαγα. Στην ΕΚΑΒΗ: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου ο κινητήρας δράσης είναι η εδαφική ενεργοποίηση, παράγοντας που διακρίνει και διαρθρώνει την καλλιτεχνική δράση που το σχήμα συνεχώς προωθεί. Η ΕΚΑΒΗ είναι η φωνή του σύγχρονου πόνου από την οπτική γωνία των ηττημένων. Ο ελληνικός μύθος είναι καθολικός και γίνεται εργαλείο διαλόγου μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών που κατοικούν την Μεσόγειο.

“Η ΕΚΑΒΗ συνδέεται με τις μέρες μας” – λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Febo Del Zozzo – “όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί. Επέλεξα να δουλέψω στη Μεσόγειο διότι οι τραγωδίες σε αυτή τη θάλασσα σχετίζονται, κατά τη γνώμη μου, με αυτό που η ΕΚΑΒΗ ίσως να ένιωσε τη στιγμή που έχασε τα πάντα”.

Το έργο κάθε φορά εναλλάσσεται βάση του πλαισίου που το Laminarie συναντάει στο χώρο όπου φιλοξενείται και των αστικών υποστρωμάτων με τα οποία συσχετίζεται. Οι πρωταγωνιστές είναι για ακόμη μια φορά πολίτες κάθε ηλικίας που εμπλέκονται μέσω της δημιουργίας ενός εργαστηρίου, που αναπτύσσεται επί τόπου, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη Febo Del Zozzo και το οποίο θα οδηγήσει στην τελική παράσταση και παρουσίαση της δουλειάς.

Με αυτό τον τρόπο, κάθε προορισμός, λόγω της μοναδικότητας του, εμπλουτίζει την καλλιτεχνική δημιουργία της ΕΚΑΒΗ που εκφράζει εγκαρσίως όχι μόνο το βάσανο και τον πόνο της βασίλισσας της Τροίας, αλλά και μια ολόκληρη κοινότητα ηττημένων για τους

οποίους η γλωσσολογία της κίνησης υπερισχύει των λέξεων και γίνεται εκπρόσωπος της ιστορίας που διηγείται. Μια δουλειά που συνθέτει την συνεχή κλίση που έχει το Laminarie για τις πρακτικές άμεσης προσέγγισης της ύλης, των αντικειμένων, των λέξεων και των σωμάτων. Μια τάση, σε συνεχή ένταση, προς το άκουσμα του χώρου και τη συμμετοχή του, με τη χρήση της καλλιτεχνικής ορολογίας που στόχο έχει τη δημιουργία και τη διαμόρφωση ενεργών σχέσεων και την επέκταση νέων ακροατηρίων.

***

Εκάβη: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου

 Σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμός: Febo Del Zozzo

Δραματουργία: Febo Del Zozzo

Μελέτη και οργάνωση: Marcella Loconte e Valeria La Corte

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας: Sara Fulco

Συμμετέχουν: Αλίκη Αχνιώτου, Αγγελική Παρδαλίδου, Εστέλα Τεμπριώτη και Ιωάννα Θεοδούλου

Laminarie

 Το θεατρικό σχήμα Laminarie, που ιδρύθηκε το 1994, εδρεύει στην Μπολόνια. Από το 2009 διευθύνει το θέατρο DOM la cupola del Pilastro σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης. Ο κύριος στόχος του σχήματος είναι η μελέτη πρωτότυπων γλωσσολογιών στα πλαίσια του σύγχρονου θεάτρου. Πέρα από την παραγωγή παραστάσεων κατάλληλες για κοινό ενηλίκων, αφιερώνει μέρος των δραστηριοτήτων του στη θεατρική έρευνα που απευθύνεται σε παιδιά. Το Laminarie εργάζεται στα πλαίσια εθνικών και διεθνών εκδηλώσεων και φεστιβάλ σύγχρονου και παιδικού θεάτρου και πραγματοποιεί πολιτιστικές ανταλλαγές με διεθνή χαρακτήρα μέσω κατευθύνσεων και πορειών έρευνας που ακολουθεί.

Επίσης, το Laminarie ασχολείται με την παραγωγή καλλιτεχνικών βίντεο που παρουσιάζονται σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς που διεξάγονται όχι μόνο εγχώρια αλλά και παγκοσμίως. Το σχήμα επιμελείται το περιοδικό Ampio raggio – esperienze d’arte e di politica. Η έρευνα βασίστηκε, από το αρχικό της στάδιο, στις σύγχρονες καλλιτεχνικές ορολογίες και αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση εκδηλώνεται μέσω της αλληλοσύνδεσης των διαφόρων τρόπων έκφρασης, που χαρακτηρίζει τη θεατρική εργασία του σχήματος και μέσω της ανάπτυξης έργων που διαπλέκουν διάφορα περιβάλλοντα, πλαίσια και ακροατές. Ο χώρος DOM, η έδρα του θεατρικού σχήματος, εγκαινιάστηκε το 2009 κάτω από ένα παλιό, ανακαινισμένο θόλο στην καρδιά της επαρχιακής γειτονιάς του Πιλάστρο στην Μπολόνια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να εδραιωθεί στην εθνική σκηνή για την ιδιαιτερότητα της μεθοδολογίας του Laminarie που μπόρεσε να συνδυάσει μια ισχυρή καλλιτεχνική ταυτότητα με μία έντονη δράση σχετική με το χώρο του Πιλάστρο. Για αυτό το λόγο το 2012 το Laminarie έλαβε το ειδικό βραβείο UBU με το ακόλουθο κίνητρο: “Το DOM του Laminarie, χώρος που εργάζεται μεταξύ των συνόρων της εγχώριας παραγωγής και της φιλοξενίας, πόλεων και επαρχιών, μεταξύ της μετανάστευσης και της μνήμης, μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης, μεταξύ θεατρικής έρευνας και ακρόασης του περιβάλλοντος της περιοχής του Πιλάστρο στην Μπολόνια”.

 

 

You May Also Like

Διαφωνία ΕΚΑΤΕ για νομοσχέδιο για την επαγγελματική υπόσταση του καλλιτέχνη

Tο Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα δηλώνει ότι ...

TheatreCY Network | Δίκτυο επικοινωνίας για το θέατρο

Τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας για τους επαγγελματίες του θεάτρου και τα μέλη του ...

“Τούτη η δουλειά π’ αρκέψαμεν” στο Σατιρικό Θέατρο

Με την ελπίδα ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς και πολύ δύσκολες  συνθήκες τις οποίες ...

Διημερίδα για το έργο του τμήματος Αρχαιοτήτων

Το έργο του τμήματος Αρχαιοτήτων τα τελευταία χρόνια είναι το αντικείμενο διημερίδας η οποία ...

Έκλεψαν σπουργίτι από το γλυπτό της πλατείας Διοικητηρίου στην Πάφο

Ενα από τα σπουργίτια στη γλυπτική εγκατάσταση που δημιούργησε και δώρισε η εικαστικός Γιώτα ...

Εξετάσεις για το τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ

Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της ότι οι ...

X