Σάββας Κυριακίδης: «Καμία υποχώρηση» για το COCK

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ ανέφερε ότι «η πρόθεση είναι να πάμε στη Σωτήρα όπως έχουμε προγραμματίσει»

Την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει με το ανέβασμα της παράστασης του ΘΟΚ, Cock, στη Σωτήρα, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού, Σάββας Κυριακίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφώνου του Πολίτη 107.6 και στην εκπομπή της Κατερίνας Ηλιάδη, «Πρωινή Επιθεώρηση» [ηχητικό].

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί σχετικά με το ανέβασμα του εν λόγω έργου στη Σωτήρα στις 6 Δεκεμβρίου, ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάποια υποχώρηση. Προγραμματίζουμε κανονικά την παρουσίαση της παράστασης στη Σωτήρα. Υπάρχει ήδη μια σύσσωμη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσουμε κανονικά. Αν υπάρχει από την άλλη πλευρά κάποια οριστική απαγόρευση -αν μπορώ να πω αυτή τη λέξη – ή άρνηση, θα το δούμε τη στιγμή που θα τεθεί.»

  • ΚΡΙΤΙΚΗ για την παράσταση Cock εδώ

Όπως ανέφερε ο κ. Κυριακίδης, «εμείς πρέπει να παίξουμε σε κάποιο θέατρο. Δεν μπορούμε να μπούμε με το ζόρι. Θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της πλευράς του Δήμου Σωτήρας και του Δημοτικού Θεάτρου προκειμένου να βρεθούμε εκεί.»

Στην ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν είναι επιθυμητό αυτό το έργο στη Σωτήρα, ο κ. Κυριακίδης απάντησε πως έχουν διατυπωθεί κάποιες επιφυλάξεις ενώ μένει να συζητηθεί επί της ουσίας το θέμα «για να δούμε εάν θα επιμείνουν οι αρμόδιοι στις επιφυλάξεις αυτές ή αν θα αρθούν.»

«Θα βρούμε εναλλακτική λύση»

Σε σχόλιο της κ. Ηλιάδη εάν υπάρχει η πιθανότητα το Cock να ανεβεί σε άλλο χώρο στη Σωτήρα, ο κ. Κυριακίδης δήλωσε:

«Θα βρούμε εναλλακτική λύση θέλω να πιστεύω. Η πρόθεση πάντως είναι να πάμε στη Σωτήρα όπως έχουμε προγραμματίσει. [Το έργο] παίζεται κανονικά και χωρίς να έχει εγείρει κάποιος οποιοδήποτε θέμα σε σχέση με την παράσταση αυτή. Το μόνο που ακούμε είναι θετικά σχόλια και για την ποιότητα της παράστασης και για το πολύ ενδιαφέρον θέμα. Είναι μια παράσταση που έχει γίνει αποδεκτή, τουλάχιστον από το κοινό της Λευκωσίας αλλά και της Λεμεσού όπου βρεθήκαμε την περασμένη βδομάδα, με πάρα πολύ θετικά σχόλια.»

Η δημιουργία δοκιμάζει πάντα τα όρια, τα όριά της και τα όρια μιας κοινωνίας και η ιστορία, η πατίνα του χρόνου, είναι αυτή που δικαιώνει ή δεν δικαιώνει τη δοκιμή των ορίων

Τοποθετούμενος στην ερώτηση κατά πόσο η καλλιτεχνική δημιουργία και η καλλιτεχνική έκφραση έχουν όρια, ο κ. Κυριακίδης είπε:

«Αντλώντας από την ιστορία, για να μην απαντήσω εντελώς υποκειμενικά, η καλλιτεχνική δημιουργία δεν βάζει στον εαυτό της όρια και αλίμονο αν τα έβαζε. Αν τα έβαζε τότε δεν θα προχωρούσε προς τα μπρος. Εγώ θα το διατύπωνα διαφορετικά. Θα έλεγα ότι η δημιουργία δοκιμάζει πάντα τα όρια, τα όριά της και τα όρια μιας κοινωνίας και η ιστορία, η πατίνα του χρόνου, είναι αυτή που δικαιώνει ή δεν δικαιώνει τη δοκιμή των ορίων. Φυσικά υπάρχει πάντα ένα κομμάτι που σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα. Η τέχνη και ειδικά η τέχνη του θεάτρου είναι μια τέχνη συνεργασίας ανθρώπων μεταξύ τους και πρέπει στο επίπεδο της δημιουργίας οι άνθρωποι να σέβονται και να προστατεύουν τον προσωπικό τους χώρο και τα δικαιώματα των συνεργατών τους. Αλλά αυτό είναι σχετικό με τη δημιουργία. Το αποτέλεσμα πάντα οφείλει να δοκιμάζει τα όρια για να προχωράει ο κάθε καλλιτέχνης μπροστά.»

«Δεν νομίζω ότι προσβάλλει κανέναν»

Συνοψίζοντας το έργο Cock, του Μάικ Μπάρτλετ, το οποίο ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ από τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Κυριακίδης το χαρακτήρισε ένα έργο που «μιλά για τη συντροφικότητα, για την αγάπη, για την αναζήτηση του εαυτού μας που είναι και από τα σημαντικότερα ζητούμενα του ανθρώπου στη ζωή. Η ομοφυλοφιλική σχέση από την οποία εκκινεί το έργο είναι απλώς μια αφορμή για να μιλήσει για το βαθύτερο αίσθημα της αγάπης. Θα έλεγα ότι εδώ μιλάμε για ένα κείμενο που με πολλή ευαισθησία και με βαθύ καλλιτεχνικό τρόπο και θεατρικά πολύ όμορφα αντιμετωπίζει αυτό το θέμα της συντροφικότητας. Δεν νομίζω ότι προσβάλλει κανένα, δεν νομίζω πως προσβάλλει δημόσια ήθη και τέλος να πω ότι εμείς κάνουμε μια περιοδεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεων αλλά και της επιθυμίας μας να βρεθούμε στο κοινό της περιοχής και να δώσουμε μια παράσταση την οποία στηρίζουμε και την αγαπούμε πολύ και είναι προφανές ότι δεν επιβάλλουμε σε κανένα να την παρακολουθήσει.»

Σε σχόλιο της κ. Ηλιάδη κατά πόσο οι θεατρικές παραστάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κουλτούρα του λαού για να μην δημιουργούνται αντιδράσεις, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι «αναμφισβήτητα οι επιλογές του Οργανισμού πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον για το οποίο γίνονται» και επεσήμανε ότι «αυτό το έκανε πάντα ο ΘΟΚ και από τότε που ανέλαβα εγώ την καλλιτεχνική του διεύθυνση με πολύ προσεκτικές επιλογές αλλά και με ένα στόχο να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπρος. Να δώσουμε στο κοινό πράγματα που μπορεί και το ίδιο να μην ξέρει ότι επιθυμεί και που όταν τα βλέπει να καταλαβαίνει ότι είναι πράγματα που το αφορούν και που το μετατοπίζουν ένα βήμα πιο πέρα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό που λέω, εδώ δεν μιλάμε για κάτι που προσβάλλει ή που ανατρέπει ή που εμφανίζει καινά δαιμόνια. Φαντάζομαι ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως είμαστε εδώ, τα ζητήματα αυτά τα έχουν επεξεργαστεί αυτοί που πρέπει και έχουν ήδη λυθεί σε απόλυτο βαθμό.»

Σε σχόλιο ακροατή της εκπομπής κατά πόσο ο τίτλος του έργου, Cock, είναι προκλητικός, ο κ. Κυριακίδης απάντησε:

«Εξαρτάται πώς τον διαβάζει κανείς. Είναι ένας τίτλος που έχει πολλές έννοιες. Θα έλεγα στον ακροατή σας πως αν έχει δει την παράσταση θα καταλαβαίνει τον τίτλο. Αν δεν την έχει δει και το επιθυμεί, θα πρότεινα να τη δει και θα αντιληφθεί πώς παίζει ο συγγραφέας με αυτό τον τίτλο.»

Κληθείς να σχολιάσει ότι κρίνοντας από τις αντιδράσεις, μάλλον δεν υπάρχει θεατρική παιδεία στην Κύπρο, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε:

«Όχι, δεν θέλω να το πω αυτό. Θα ήταν πάρα πολύ απόλυτο και δεν το διαπιστώνω σε καμία περίπτωση αυτούς τους μήνες που βρίσκομαι στη Λευκωσία και στην Κύπρο. Θεωρώ, θα το ξαναπώ, ότι είναι απόλυτο δικαίωμα του καθενός να εκφράζει επιφυλάξεις, θα έλεγα βέβαια ότι θα ήταν καλό να τις εκφράσει αφού ξέρει για τι μιλάει γιατί εδώ φοβάμαι ότι κάποιοι αντιδρούν χωρίς να ξέρουν καν το περιεχόμενο και την ουσία του συγκεκριμένου έργου. Όχι, όμως, δεν θα ήθελα να βάλω σε ένα σάκο και να κάνω έναν αφορισμό με βάση κάποιες επιμέρους αντιδράσεις, τη συνολική θεατρική κουλτούρα των Κυπρίων. Προς θεού, εμείς έχουμε δει την παράσταση μας να στηρίζεται και όχι μόνο αυτή αλλά και άλλες παραστάσεις που παίζονται αυτή τη στιγμή στον ΘΟΚ και είναι εξίσου τολμηρές καλλιτεχνικά και ο κόσμος έχει ανταποκριθεί πολύ θετικά.»

Κλείνοντας, ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και ότι ο ΘΟΚ θα καταφέρει να δείξει την επίμαχη παράσταση και στην περιοχή της Σωτήρας.

+ Cock στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας στις 6 Δεκεμβρίου, στις 20:30 και στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 8 Δεκεμβρίου, στις 20:30. Τακτικές παραστάσεις στη Νέα Σκηνή του Κτηρίου ΘΟΚ [παλιό ΓΣΠ] κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 77772717.

You May Also Like

Νέοι χώροι πολιτισμού στη Λεμεσό το 2016

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Ο πολιτιστικός χάρτης της Λεμεσού αλλάζει το 2016 με την ...

Kατά του Μεγάρου ο Χαρίλαος Σταυράκης

Με τον τίτλο «Η σπατάλη για τον ‘πολιτισμό’», ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ...

Κρεβάτι από ψευδάργυρο: εμμονές και εθισμοί επί σκηνής

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Έχοντας ως κύρια θεματική τον εθισμό γενικότερα και τον αλκοολισμό ...

«Σουρινάμ» από τη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

Ένα έργο που προέκυψε από το πρόγραμμα κυπριακής θεατρικής γραφής Play On! ανεβάζει ο ...

Έργα τέχνης στο σφυρί, στη δημοπρασία Ψαθάρη

Με την εμβληματική «Δεκάτη», ένα έργο του Μιχαήλ Κάσιαλου να διεκδικεί την υψηλότερη τιμή, ...

Ιωάννα Κολλιοπούλου: Η Ηλέκτρα είναι μια παντοδύναμη γυναίκα

Συνέντευξη στη Θεοδώρα Χρυσοστόμου “…Ψυχή γενναίου αρσενικού σε θηλυκού ωραία μορφή!” Τα λόγια του ...

X