WTF Θυμέλη;

  • Δεκαοκτώ θεατρικά σχήματα μοιράζονται το ποσό του ενός εκατομμυρίου και 190 χιλιάδων ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Χορηγιών Θυμέλη για το 2018, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον ΘΟΚ, που έχει την αρμοδιότητα των χορηγιών στα ελεύθερα –δηλαδή τα μη κρατικά- θέατρα.
  • Στο Σχέδιο Θυμέλη υποβλήθηκαν φέτος 85 αιτήσεις από 33 θεατρικούς φορείς ή άτομα, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 55 παραγωγές 18 σχημάτων.
  • Είναι πολλοί οι τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ο ΘΟΚ διαθέτει το κονδύλι για τα ελεύθερα θέατρα. Ο προφανής πρώτος είναι τα λεφτά, ποιος παίρνει τι και γιατί. Ο ΘΟΚ έχει παρουσιάσει μια πολύ συγκεκριμένη φόρμουλα [aka μετρήσιμα κριτήρια] βάσει της οποίας βαθμολογεί τα θεατρικά σχήματα που αιτούνται για την επιχορήγηση. Λαμβάνεται πρώτιστα υπόψη η ποιότητα εργασίας και αμέσως μετά η συμβολή της πρότασης στη θεατρική ανάπτυξη [ποιο είναι το έργο, τι έχει να μας πει σήμερα, ποιοι είναι οι συντελεστές κ.λπ]. Μετά ξεκινούν πιο τυπικά χαρακτηριστικά για τη νομική υπόσταση του θεατρικού σχήματος, τους θεατές του, την αποκεντρωτική του δραστηριότητα, τη δυνατότητα να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, κατά πόσο διατηρεί θεατρική σκηνή ή είναι νομάδας. Λαμβάνεται, τέλος, κατά 2% υπόψη εάν το έργο που προτείνει μια ομάδα είναι κυπριακό και δη πρωτότυπο, όχι διασκευή.
  • Δεν ξέρω τι γράφει κάθε αιτητής στην αίτησή του, ούτε πώς βγαίνει η τελική σούμα, αλλά κάτι πάει πολύ λάθος.
  • Φέτος, το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας λαμβάνει η ΕΘΑΛ με 180 χιλιάδες ευρώ για 5 παραγωγές. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΘΑΛ φέτος κατάργησε τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή και σχημάτισε μια επιτροπή κατάρτισης του ρεπερτορίου που εθελοντικά θα εργάζονται ώς πάρατζει.
  • Το Θέατρο Ένα έλαβε φέτος 150 χιλιάδες ευρώ για την υλοποίηση πέντε παραγωγών του. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου βρέθηκε στη Βουλή και, προσβάλλοντας ολόκληρο το σώμα των νέων δημιουργών της θεατρικής τέχνης, έκανε λόγο για «μανιταροποίηση» του θεάτρου, διότι προφανώς οι νέοι που θέλουν κι αυτοί –όπως ήθελε ο κ. Κλείτος Ιωαννίδης όταν ήταν κι αυτός νέος, εικάζω- να κάνουν θέατρο, αλλά φυτρώννουν όπως τα μανιτάρκα και χαλούν την πιάτσα του Ένα. Αλλά το Θυμέλη ξέρει να επιβραβεύει το Ένα για αυτό τον σεβασμό στους συναδέλφους του.
  • Ξέρει, επίσης, να επιβραβεύει τα θέατρα για τις επιλογές τους: ξανά Ρέππα-Παπαθανασίου το Σατιρικό Θέατρο, στον πειρασμό του διδύμου μπήκε και η Alpha Square και εξασφάλισε επιχορήγηση. Το Θέατρο Ανεμώνα θα ανεβάσει Ελένη Ράντου και Αλέκο Σακελλάριου. Χάλασε το σήμα της ΕΡΤ, δεν εξηγείται αλλιώς. Χάλασε και αναπληρώνουν οι άνθρωποι τα έργα του Σακελλάριου. Διότι και το Διόνυσος θα ανεβάσει «Μια τρελή τρελή σαραντάρα».
  • Δεν έχω παράπονο. Θα δούμε και Ίψεν και δύο Ιονέσκο και Μπουλγκάκοφ και Μποστ και Ευριπίδη και Τσέχωφ και Τενεσί Ουίλιαμς. Κλασικά ελληνικά και κλασικά διεθνή δηλαδή. Και;
  • Η κατανομή των ευρώ κάπου πάει πολύ στραβά στο σχέδιο Θυμέλη. Κι αναρωτιέμαι πώς δεν το βλέπουν τα «υψηλής αισθητικής» μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης του ΘΟΚ. Που στο μεταξύ παίρνουν κι αυτοί επιχορηγήσεις για άλλες δράσεις τους κι αναρωτιέμαι: είναι η μια τους ιδιότητα συμβατή με την άλλη; Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

You May Also Like

Για τις Ικέτιδες

* Είναι τόσα συγκροτήματα που ραπάρουν σε Ελλάδα και Κύπρο, γιατί δεν φώναξε ένα ...

Η επιμονή στο σχέδιο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε ένα ceremonial avenue, είπε. Τέντωσα ...

Ο θόρυβος από τον αυτοκινητόδρομο

* Το Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ΄, το γνωστό “της Σχολής Τυφλών”, είναι το παλαιότερο ...

Πόσο πάει ο πολιτισμός;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ας το παραδεχτούμε: ο Βασίλης Μιχαηλίδης ήταν αλκοολικός. * ...

Είμαστε όλοι ανθέλληνες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ο Λεμεσιανός Γιάννης Οικονομίδης ήταν ο “Αθηναίος της εβδομάδας” ...

Ένα ποτ πουρί

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Είναι στιγμές στη ζωή του ανθρώπου που πρέπει να ...

X