Ο Θησέας πάνω από τη Λευκωσία

Πες-πες τα ΜΜΕ και οι ιστοσελίδες με τίτλους στα κανάλια και push notifications στα κινητά, την Πέμπτη στη Λευκωσία ακούγαμε τον Θησέα σε κάθε πνοή του ανέμου, κάθε πτώση της θερμοκρασίας.

Βλέπαμε όλη μέρα με αδημονία τα μαύρα σύννεφα που πρώτα απλώνονταν πάνω από την πόλη, βαριά με υγρές υποσχέσεις. Και τα βλέπαμε λίγο μετά να απομακρύνονται και να αφήνουν και πάλι καθαρό τον τόσο γνώριμο μεσογειακό και λαμπερό ουρανό. Και να ξαναέρχονται και μερικές ψιχάλες να αναπτερώνουν τις ελπίδες.

Μπορεί να διακρίνει κανείς στην κάλυψη και μόνο της πιθανότητας έντονης βροχόπτωσης, καταιγίδας και ισχυρών ανέμων την ανάγκη μας να δούμε να σπάει κάπως διαφορετικά ο ουρανός. Θέλουμε κι εμείς να ζήσουμε το μεγάλο ακραίο καιρικό φαινόμενο, τους κεραυνούς, τις οροφές να φεύγουν, τους δρόμους να πλημμυρίζουν. Θέλουμε προς στιγμή να νιώσουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Έν’ κακό;

Τις ευκαιρίες τις βρίσκουμε. Τις φέρνει η αφρικανική σκόνη, τις φέρνουν οι καύσωνες. Και ελπίζαμε για κάτι διαφορετικό από τον Θησέα, το χαμηλό βαρομετρικό που βάφτισε η Ελλάδα δίνοντας μια άλλη αμερικανική αίγλη στην επερχόμενη κακοκαιρία. Ο υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας ακουγόταν εκνευρισμένος από τις προσδοκίες στο πρωινό ραδιόφωνο.

Εμείς δεν έχουμε δώσει στο χαμηλό βαρομετρικό όνομα, εξηγούσε στους ακροατές του αυτοκινήτου, εγκλωβισμένους στη μακρά ουρά των οχημάτων για το σχολείο και τη δουλειά ο υπεύθυνος της μετεωρολογική υπηρεσίας. Οι ευρωπαϊκές αρμόδιες υπηρεσίες συμφώνησαν να δίνουν ονόματα στα καιρικά φαινόμενα έτσι ώστε να τα ακολουθεί κανείς όταν επηρεάζουν τη μια χώρα μετά την άλλη. Το «Θησέας» το διάλεξαν οι μετεωρολόγοι στην Ελλάδα, όμως στην Κύπρο αποφάσισαν να μην το χρησιμοποιήσουν.

Γιατί ακόμα και αν ο Θησέας φέρει καταστροφές στην Ελλάδα, μέχρι να φτάσει σε εμάς θα εξασθενήσει. Όμως, ο κόσμος θα έχει δει τις εικόνες, θα έχει ακούσει τις ιστορίες και θα περιμένει με φόβο και ανυπομονησία τη δική του Κατρίνα.

Το βράδυ είδαμε ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση. Το φαινόμενο δεν ήταν ακραίο. Εκτός ίσως από το γεγονός ότι τέτοιες βροχές δεν βλέπουμε συχνά. Συναρπαστικό γεγονός έμελλε να είναι μόνο το πέρασμα του τουρκικού επιβατικού αεροπλάνου που έφυγε από την Τύμπου, παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας πάνω από τη Λακατάμια και τον Στρόβολο, πριν επιστρέψει, περνώντας πάνω από το Μένοικο και το Ακάκι, στα κατεχόμενα και να πάρει τον δρόμο για την Τουρκία.

 

You May Also Like

Η αυτοκρατορία των μονολόγων

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αν είναι ένα πράγμα που ξέρουμε να κάνουμε καλά στην ...

Νίτσα, Τζεμαλιγιέ

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης* Η Νίτσα και η Τζεμαλιγιέ, ως θεατρικοί χαρακτήρες, είναι αναπόφευκτα ...

Ρίζες και φρούτα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι Κύπριοι μαθητές, λέει, είναι κάπου στο τέλος της λίστας ...

Τραγωδίες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Συμβαίνουν, παθαίνουμε μιντιακή, ηθική και ηθικοπλαστική παράκρουση, οι πάντες εκφράζουν ...

Ποια τραγωδία;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το Κυπριακό θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία, σκέφτηκε κάποτε κάποιος από ...

Εγκλήματα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Σύμφωνα με τον υποψήφιο Λιλλήκα [υπενθυμίζω ότι αν πάρει κάτω ...

X