Οικιακοί βοηθοί και οι παράλληλοι κόσμοι τους

Το πρότζεκτ αντανακλά τη ζωή των γυναικών από την Ασία που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί. Πως καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους για μια καλύτερη γεμάτη νόημα ζωή; Πως μπορούν να προσαρμοστούν σε  μια νέα αρχή στην πατρίδα τους μετά από ένα εξαναγκαστικό ταξίδι;

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στις 6  μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου τα εγκαίνια της έκθεσης Apples for Sale της Γερμανίδας φωτογράφου Rebecca Sampson και η πρεμιέρα της ταινίας ντοκιμαντέρ Together Apart  της Γερμανίδας ανθρωπολόγου και σκηνοθέτη Maren Wickwire.

Ήδη το 2016 παρουσιάστηκε στο ινστιτούτο Γκαίτε η έκθεση Island of the sun της Maren Wickwire, η οποία είχε ως θέμα της την κατάσταση των οικιακών βοηθών στην Κύπρο.

Η ταινία Together apart  και η έκθεση Apples for Sale ρίχνουν μια ματιά πέρα από την Κύπρο στη κατάσταση των Ασιατισσών που μεταναστεύουν ως οικιακοί βοηθοί και δείχνουν μια αλλιώτικη εικόνα της ζωής τους και των παράλληλων κόσμων τους με όλα τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα τους. Κόσμοι που είναι άκρως απαραίτητοι για την πραγματοποίηση του ονείρου τους για μια καλύτερη ζωή.   

Η έκθεση Apples for Sale ρίχνει φως στη ζωή των οικιακών βοηθών από την Ινδονησία που ζουν στο Χονγκ Κονγκ ως μετανάστες δεύτερης κατηγορίας και σε αβέβαιες συνθήκες ως μέλη μιας γυναικείας υποομάδας. Η έκθεση εστιάζεται στην αντίθεση μεταξύ των στενών στολών τις οποίες αναγκάζονται από τους εργοδότες τους να φοράνε και την επιθυμία αυτών των νεαρών γυναικών στο να βρουν ένα νόημα στη ζωή και στο να έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν την προσωπικότητα τους.

Η εκτενής έρευνα  για το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Grenzgänger China – Deutschland  του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung σε συνεργασία με το Literarisches Colloquium Berlin. Η έκθεση παρουσιάζεται ταυτόχρονα στο Deichtorhallen / Haus der Photographie στο Αμβούργο.

Η Rebecca Sampson είναι Αμερικανό-Γερμανίδα φωτογράφος που ζει στο Βερολίνο. Η βραβευμένη δουλειά της εστιάζεται σε ιδιαίτερους ανθρώπους και κοινωνικά ζητήματα. Δείγματα αυτής της δουλειάς παρουσιάζονται στη Γερμανία, Ινδία, Μεξικό, Πολωνία και Ηνωμένες Πολιτείες. Η φωτογράφος σπούδασε στο Βερολίνο στην γνωστή φωτογράφο Ute Mahler στη σχολή Φωτογραφικής Τέχνης Ostkreuz. Αυτή την περίοδο εργάζεται στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου σε ένα πρόγραμμα επιστήμης και τέχνης.

Η ταινία ντοκιμαντέρ Together Apart είναι ένα οικογενειακό πορτραίτο δύο γυναικών Igorot από τι Cordilleras στις Φιλιππίνες, οι οποίες εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να βρουν εργασία στην Κύπρο. Η Guil Ann, μια νεαρή γυναίκα , ακολουθεί τη μητέρα της στην άλλη πλευρά του κόσμου. Λίγους μήνες μετά την επανασύνδεση της Carren με την κόρη της στην Κύπρο κάποια απροσδόκητα συμβάντα αναγκάζουν την Carren να εγκαταλείψει το νησί. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στο εξωτερικό πρέπει να εξοικειωθεί με την ιδέα μιας νέας αρχής στις Φιλιππίνες. Η ταινία καταπιάνεται με  θέματα όπως τη μητρότητα εξ αποστάσεως, το να μπορείς να ανήκεις κάπου αλλά και να μπορείς να προσδιορίσεις το ποιος τελικά είσαι και τα εξετάζει μέσα από αντιθέσεις όπως την εκμετάλλευση και αυταπάρνηση και τα προσωπικά θέματα μπροστά στο γίγαντα που λέγεται παγκόσμια μετανάστευση.

Η Maren Wickwire γεννήθηκε στη Γερμανία και είναι σκηνοθέτης και ανθρωπολόγος. Ζει στην Κύπρο και στις ΗΠΑ. Οι βραβευμένες ταινίες της και οι εγκαταστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. . Με τη δουλειά της εξετάζει και ερευνά κοινωνικά και πολιτιστικά φαινόμενα σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση, εργασία, μετανάστευση, ζητήματα γυναικών, προσφυγικές κοινότητες στην Αμερική και Ευρώπη καθώς και με ειρηνευτικά και μετά-συγκρουσιακά ψηφίσματα. Η Wickwire έχει σπουδάσει ανθρωπολογία (Visual Media Anthropology) στο Freie Universität Berlin και σχεδιασμό επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang.

Εγκαίνια της έκθεσης και πρεμιέρα της ταινίας το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ινστιτούτου Γκαίτε στη Λευκωσία. (Λεωφόρος Μάρκου Δράκου 21, 1102, πλησίον του παλιού ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας)

Είσοδος: ελεύθερη
Διάρκεια έκθεση: 10.02.-10.03.2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 10π.μ. – 8 μ.μ.

 

You May Also Like

«Skin or Gold» του Κωνσταντίνου Πτωχόπουλου

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση του Κωνσταντίνου Πτωχόπουλου Skin or ...

Εξαναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή

Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή στο χωριό Πλατανίστεια της Λεμεσού εξαναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία ...

Σημείωση στα σκουπίδια

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκαν οι νικητές των φωτογραφικών βραβείων LensCulture, που επιβραβεύουν φωτογράφους οι ...

Μια “θεραπευτική” έκθεση της Λουίζ Μπουρζουά στο διαδίκτυο

H γαλλοαμερικανίδα καλλιτέχνης Λουίζ Μπουρζουά πέρασε τη ζωή της δημιουργώντας έργα τέχνης – κυρίως ...

«Πόσα αυτιά έχω;» της Νεκταρίας Λαμπίτση

Το Ε.ΚΑ.ΤΕ εγκαινιάζει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στο Οίκημα του, την έκθεση της Νεκταρίας Λαμπίτση, μια εγκατάσταση ...

X