“Six dots”: η ιστορία του μικρού Louis Braille

Καμιά φορά οι μεγάλοι εφευρέτες, δεν είναι κατ’ανάγκη και μεγάλοι ηλικιακά. Αξιοσημείωτο παράδειγμα ο Louis Braille, ο οποίος εφηύρε τη μεθόδο Braille για τυφλούς, σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών. Γιατί; Γιατί δεν είχε άλλη επιλογή. Ηθελε να διαβάσει και δεν υπήρχε τρόπος, αφότου έχασε την όρασή του σε ηλικία τριών ετών. 

Όλη η ιστορία έτσι όπως καταγράφεται και απεικονίζεται από το βιβλίο: Έξι κουκκίδες: Η αξιοσημείωτη ζωή και η κληρονομιά του παιδιού- εφευρέτη Louis Braille.Πώς ένα επίμονο  αγόρι δημιούργησε μια από τις πιο εφευρετικές αλλαγές που άλλαζε τη ζωή στην ανθρώπινη ιστορία.

“Η επικοινωνία είναι η υγεία. Η επικοινωνία είναι αλήθεια. η επικοινωνία είναι ευτυχία », γράφει η Βιρτζίνια Γουόλφ, μελετώντας την στοιχειώδη ανθρώπινη ανάγκη επικοινωνίας. Πράγματι, μια ζωή που στερείται αυτής της απαραίτητης διατροφής της ψυχής, ανεξάρτητα από τη μορφή που μπορεί να πάρει, είναι μια ζωή αδιανόητης τραγωδίας.

Ο Louis Braille ήταν μόνο παιδί όταν ανέπτυξε την επαναστατική του εφεύρεση – που σημαίνει ότι δεν είχε εκπαίδευση, καμία δημόσια ή θεσμική υποστήριξη, κανένα εμπορικό κίνητρο ή επιχειρηματικό σχέδιο και μόνο το όραμα για κάτι που αλλάζει τη ζωή.

“Τους τελευταίους αρκετούς αιώνες, κανένας τόσο νέος δεν έχει αναπτύξει κάτι που έχει τόσο διαρκή και βαθιά επίδραση σε τόσους πολλούς ανθρώπους”, γράφει ο Jen Bryant στο Six Dots: Μια ιστορία του Young Louis Braille (δημόσια βιβλιοθήκη) – μια υπέροχη προσθήκη στα μεγαλύτερα εικονογραφημένα βιβλία για τους πολιτιστικούς ήρωες.

Εικονογραφημένη από τον Ρώσο καλλιτέχνη Boris Kulikov που βασίζεται στο Μπρούκλιν, η αφήγηση του πρώτου προσώπου που ενσαρκώνει την ενθουσιασμό εντοπίζει την εξαιρετικά εμπνευσμένη ιστορία του Braille, ξεκινώντας από την πρόωρη γέννηση του, την οποία επέζησε για να είναι υγιές και περίεργο αγόρι.

Αλλά η καμπή στη ζωή του ήρθε όταν ήταν τριών. Ο πατέρας του είχε εργαστήριο δερμάτινων ειδών, κοντά στο Παρίσι. Μια μέρα, ενώ έπαιζε στο εργαστήριο, ο μικρός Λουίς αγνόησε την εντολή του πατέρα του να μην παίζει με τα κοφτερά εργαλεία.

Προσπαθώντας να μιμηθεί τον πατέρα του, ξεκίνησε να τρυπήσει ένα κομμάτι δέρματος. Αλλά το εργαλείο γλίστρησε από το μικροσκοπικό του χέρι και τον έκοψε στο μάτι.

Στις απαρχές του 19ου αιώνα η ιατρική, όπως γνωρίζουμε, δεν είχε ακόμη γεννηθεί, οπότε παρόλο που ένας τοπικός θεραπευτής εξέτασε το μάτι του αγοριού και ένας παριζιάνικος χειρούργος προσπάθησε να το σώσει την επόμενη μέρα, η ζημιά ήταν μόνιμη. Μια λοίμωξη πήρε ρίζα και σύντομα εξαπλώθηκε στο άλλο μάτι του, αφήνοντας το μικρό Louis σε μια συνεχή αγωνία. Έως την ηλικία των πέντε, είχε χάσει εντελώς την όρασή του.

Επειδή ο Louis ήταν τόσο νέος όταν έγινε τυφλός, η ανάπτυξη της θεωρίας του νου δεν είχε φθάσει ακόμα στο σημείο όπου τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι η εσωτερική τους εμπειρία δεν είναι η παγκόσμια κατάσταση του κόσμου. Αρχικά, σκέφτηκε ότι ο κόσμος είχε βυθιστεί σε μια μόνιμη νύχτα – συνέχιζε να ρωτά τους γονείς του πού είχε πάει ο ήλιος.

Τελικά συνειδητοποίησε ότι ήταν το δικό του θέαμα που είχε εξαφανιστεί και άρχισε να μαθαίνει να ταξιδεύει στον κόσμο με τις υπόλοιπες αισθήσεις. Ο αδελφός του τον διδάσκει ηχογράφηση, οι δύο αδερφές του ττου έφτιαξαν ένα αλφάβητο με καλάμια, ο ιερέας του χωριού τον δίδαξε να αναγνωρίζει τα δέντρα με το άγγιγμα και τα πουλιά από το τραγούδι τους και η μητέρα του δίδαξε να παίζει ντόμινο μετρώντας κουκκίδες με τα δάχτυλά του.

Οι ενήλικες στη ζωή του διαβάζουν βιβλία και πήγε στο σχολείο μαζί με όλα τα άλλα παιδιά, όπου έπαιρνε επαίνους παρά την τύφλωσή του. Αλλά κάθε φορά που ο μικρός Louis ρωτούσε αν υπήρχαν βιβλία για τυφλά παιδιά, άκουγε το  “όχι”.

Ένας ντόπιος ευγενής , συγκινήθηκε τόσο πολύ από την ιστορία του, κι έτσι  έγραψε μια επιστολή στο Βασιλικό Ινστιτούτο των Τυφλών στο Παρίσι, παρακαλώντας τους να τον δεχτούν. Μια μέρα, έφτασε μια επιστολή ανακοινώνοντας την αποδοχή του.

Αν και η οικογένειά του είχε επιφυλάξεις για να αφήσει το αγόρι, που δεν είχε ακόμη κλείσει τα δέκα του χρόνια, να πάει μόνο στη μεγάλη πόλη, οι γονείς του έβαλαν την ευτυχία και την αγάπη του για μάθηση πάνω απ ‘όλα και τελικά τον έστειλαν στο Παρίσι.

Αλλά όταν ο νέος Λούης έφτασε στη Βασιλική Σχολή, δεν χρειαζόταν να δει ότι δεν υπήρχε τίποτα βασιλικό γι ‘αυτό – το κτίριο ήταν φυλακή κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και οι συνθήκες για τους νέους μαθητές δεν ήταν και οι  καλύτερες.

“Το σκληρό μου κρεβάτι ήταν σε ένα υγρό δωμάτιο. Τα γεύματά μου ήταν μικρά και κρύα. Οι δάσκαλοι ήταν αυστηροί. Τα παλαιότερα αγόρια με πείραζαν και με έκλεβαν”

Παρά την οδυνηρή νοσταλγία του, ο Λουίς παρέμεινε – “γιατί κάπου σε αυτό το παλιό, μούχλα κτίριο υπήρχαν βιβλία για τους τυφλούς”. Αυτά τα βιβλία ήταν λίγα και πολύτιμα, έτσι μόνο οι καλύτεροι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να τα διαβάσουν. Ο Louis ήταν αποφασισμένος να γίνει ένας από τους καλύτερους – και το έκανε.

Τελικά, η μέρα των ονείρων του έφτασε και ένα βιβλίο για τους τυφλούς τοποθετήθηκε μπροστά του με ένα τελετουργικό θόρυβο. Αλλά προς έκπληξή του, ήταν μια βαθιά απογοητευτική εμπειρία – το κείμενο γράφτηκε με τεράστια ανυψωμένα γράμματα, έτσι ώστε ο τυφλός αναγνώστης να τα εντοπίζει με τα δάχτυλά του. Επειδή κάθε φράση έπαιρνε μισή σελίδα, τα βιβλία ήταν σύντομα και απογοητευτικά.

“Αναστέναξα. Ακόμα κι αν διάβασα εκατό βιβλία όπως αυτό, πόσα θα μπορούσα να μάθω;”

Ο νεαρός Λουίς, όμως, άρχισε ξανά να ελπίζει  – ο διευθυντής έδωσε νέα ότι ένας γάλλος στρατιωτικός καπετάνιος ανακάλυψε έναν στρατιωτικό κώδικα επικοινωνίας χρησιμοποιώντας πρότυπα κουκκίδων για να αναπαραστήσει τους ήχους.Ο Λούις έμαθε να διαβάζει τα μοτίβα, να τα γράφει – χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πλαίσιο και ένα μεταλλικό χάρακα, και να χτυπά τις κουκίδες με ένα κοφτερό όργανο παρόμοιο με αυτό με το οποίο είχε τυφλωθεί ως μικρό παιδί.

 

Αλλά παρόλο που έκανε εξάσκηση ακούραστα, τελικά απογοητεύθηκε αφού  ακόμη και ένα σύντομο μήνυμα απαιτούσε πολλές κουκίδες. Αναφερόμενος στο ότι ο καλύτερος τρόπος να διαμαρτυρηθεί είναι να βελτιωθεί, ο Louis προσπάθησε να φτιάξει ένα καλύτερο σύστημα που θα επέτρεπε στον τυφλό να γράψει όπως το βλέπει – εκείνο στο οποίο οι κουκκίδες αντιπροσώπευαν γράμματα αντί για ήχους.

Σε μια δοκιμασία της συνδυαστικής δημιουργικότητας – αυτός ο θαυμάσιος τρόπος με τον οποίο το ασυνείδητο κουνάει το δέντρο της μνήμης για θραύσματα των υφισταμένων ιδεών, εντυπώσεων και εμπνεύσεων και τα συνδυάζει σε κάτι καινούργιο – ο Λουίς επέστησε τις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας με τον πατέρα του να δουλεύει στις λωρίδες δέρματος με το σουβλί του, μέσα στη νύχτα

“Αργά το βράδυ, ενώ οι άλλοι κοιμήθηκαν, έσκυψα πάνω από την πλάκα μου και τράβηξα τις σελίδες. Δοκίμασα εκατοντάδες τρόπους για να απλοποιήσω τον κώδικα του καπετάνιου. Δούλεψα μέχρι η πλάτη μου να ήταν σκληρή και τα δάχτυλά μου πονούσαν. Συχνά, αποκοιμόμουν λίγα λεπτά πριν το πρωί.”

Ο χρόνος πέρασε – ένα χρόνο και έπειτα δύο – καθώς ο Louis συνέχισε να εργάζεται για τον κώδικα του. Ήταν συχνά άρρωστος από τη φυματίωση που τελικά θα του στοίχιζε τη ζωή αλλά εργάστηκε με την ασθένειά του, μέχρι το σύστημα γραφής του να είναι τελικά έτοιμο να δοκιμαστεί: Ο διευθυντής διαβάσε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη και ο Λούης χρησιμοποιώντας τις κουκκίδες, το διάβασε ξανά τέλεια.

Ο λόγος του θριάμβου του εξαπλώθηκε μέσα από το σχολείο. Το σύστημά του θα γίνει σύντομα ένα μεγάλο παγκόσμιο αλφάβητο. Ήταν μόλις δεκαπέντε.

 

(brainpickings.org)

You May Also Like

Όλες οι δράσεις Dubitanda μέχρι το τέλος του χρόνου

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου Προβολή Θεία Κωμωδία- Καθαρτήριο-Παράδεισος: 20.30   Το δεύτερο μέρος της πολυβραβευμένης ...

Ακρόαση ηθοποιών για τη νέα παραγωγή της alpha square

«Ο Μικρός Πρίγκιπας», του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ είναι η νέα -ελληνόφωνη- παραγωγή της alpha ...

Διεθνής Ημέρα Μουσείων και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα, επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας ...

Συναυλίες Tρίο Τεκκέ & Dave De Rose

Το «νέο-ρεμπέτικο» γκρουπ Τρίο Τεκκέ που έχει σαν βάσεις του την Λευκωσία και το ...

Design of the Year 2020, οι ροζ τραμπάλες στον «φράχτη» ΗΠΑ-Μεξικού.

Η εγκατάσταση Teeter Totter Wall του αρχιτεκτονικού γραφείου Rael San Fratello ανακηρύχθηκε Design of ...

Πέθανε η γλύπτρια Ναταλία Μελά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η Ναταλία Μελά, μια από τις κορυφαίες ...

X