Το Άλλωσ-πώς πρότζεκτ ενώνει την κοινότητα

“Ένιωσα την ανάγκη ότι έπρεπε να γίνει κάτι γιατί θα θέλαμε να ενδυναμώσουμε την κοινότητα να δώσουμε κάτι διαφορετικό στη νεολαία περά από τα καφέ και το ποδόσφαιρο. Είναι κάτι που δεν είχα ούτε εγώ σαν παιδί. Είναι ευχής έργο να ασχοληθεί κανείς με τέχνες από μικρή ηλικία , να καλλιεργήσει κριτική σκέψη, και να κάνει κάτι δημιουργικό”.

Αυτά μας είπε ο δημιουργός της  ομάδας του άλλωσ-πώς πρότζεκτ Στέλιος Τζίβας, θέλοντας να μας εξηγήσει το πώς έγινε η αρχή. Το άλλως-πώς πρότζεκτ έρχεται από άτομα που μένουν σε κοινότητες στην επαρχία Λάρνακας. Ξεκίνησε πέρσυ δοκιμαστικά με  τέσσερα εργαστήρια τέχνης, μόλις για μια βδομάδα. Φέτος  απασχολεί άτομα ηλικίας 13-30, για τρεις μήνες -από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, με τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια: θέατρο, street art, φωτογραφία, mixed media.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα του ‘άλλως-πώς’, το κοινοτικό συμβούλιο Κιτίου για τη συνεργασία,  και τους χορηγούς και υποστηρικτές μας, αφού χωρίς αυτούς η διεκπαιρέωση του πρότζεκτ θα ήταν αδύνατη” Στέλιος Τζίβας δημιουργός της ομάδας. 

Και όπως φαίνεται η ομαδικότητα, μπορεί να φέρει άμεσα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Από την πρωτοβουλία ενός ατόμου η δημιουργία της ομάδας δεν άργησε να έρθει, με πολλούς συμμετέχοντες της περσινής χρονιάς, να αποτελούν φέτος μέλος της ομάδας. Άτομα από χωριά της Λάρνακας συσπειρώθηκαν κι έγιναν μία γροθιά, δημιουργώντας το άλλως-πώς πρότζεκτ.

Σε συννενόηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου, τα εργαστήρια γίνονται στο παλιό νηπιαγωγείο Κιτίου, με κόστος 15ευρω μαζί με τα υλικά. Αυτή τη στιγμή στα τέσσερα εργαστήρια συμμετέχουν 35-40 άτομα, κυρίως εφηβικής ηλικίας.Κάθε εργαστήριο αποτελείται από δύο καθοδηγητές, ο καθένας ειδικός στο αντικείμενο που διδάσκει.

“Οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το πρότζεκτ, αλλά προσπαθούμε να εμπλακούμε και με άλλους τρόπους ενεργά στην κοινότητα. Για παράδειγμα, έχουμε διεκπεραιώσει ένα street art workshop το μήνα Νοέμβριο στο Δημοτικό Σχολείο Κιτίου.Επίσης την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, θα βρεθούμε στο camp των προσφύγων της Κοφίνου μαζί με το Rotaract Larnaca Kition , έτσι ώστε οι συμμετέχοντες του «άλλως-πως» να δημιουργήσουν μια τοιχογραφία μαζί με τα προσφυγόπουλα.”

Τέσσερις συμμετέχοντες σε διαφορετικό εργαστήρι ο καθένας, μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους:

Μαρία  Παντελή 17 χρονών /street art & mixed media

“Στην αρχή ήταν κάτι καινούργιο για μένα αλλά μέχρι σήμερα έμαθα απεριόριστα πράγματα για τις τεχνικές του street-art,  για παράδειγμα τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το spray και πολλά άλλα. Επίσης φέτος για πρώτη φορά, έλαβα μέρος και στο mixed media!Όχι μόνο έμαθα πάρα πολλά καινούργια και ενδιαφέροντα πράγματα για το street art και το  mixed media , αλλά και μέσω του άλλωσσ-πως γνώρισα καινούργια άτομα με τα οποία, ποτέ δεν θα σκεφτόμουν ότι θα συνεργαστώ για κάτι ομαδικό και πρωτοποριακό.”

Άννα Οικονόμου 15 ετων: (φωτογραφία)

“Είναι πολύ ωραίο πρόγραμμα γενικά υπάρχει συνεργασία μεταξύ των παιδιών και των δασκάλων. Υπάρχει πολλή υποστήριξη στον καλλιτεχνικό τομέα γιατί πολλά παιδιά, τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, σε κάτι που τους αρέσει. Προσωπικά εγώ λάτρεψα το πρόγραμμα, για αυτόν ακριβώς το λόγο: υπάρχει ελεύθερη σκέψη και δημιουργικότητα.”

Χρίστος Ελευθερίου 27 ετών (street art)

“Μου κίνησε το ενδιαφέρον να επισκεφθώ το πρότζεκτ, ακούγοντας  θετικά σχόλια από γνωστούς και φίλους. Έτσι πήρα την απόφαση να παρευρεθώ και να το διαπιστώσω μόνος μου. Και μετά από την επίσκεψή μου στο εργαστήρι, ένιωσα μπαίνοντας ωραία συναισθήματα, καθώς οι γύρω μου με δέχτηκαν με αγάπη, και μου έδωσαν την ώθηση να συμμετάσχω κι εγώ στο πρότζεκτ. Οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στον κόσμο του σχεδίου, με λίγη βοήθεια, όπως ακριβώς δόθηκε και σε μένα. Το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από ένα σχέδιο μπορείς να περάσεις πολλά μηνύματα και να εκφράσεις ανάμεικτα συναισθήματα. Συστήνω στον κόσμο να κάνει αυτό το βήμα, γιατί η τέχνη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.”

Αλέξανδρος  Κοντρέα 15 ετών (θέατρο)

“Περνώ πολύ ωραία στο εργαστήριο. Με κάνει να ξεχνιέμαι από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Γενικά περνώ πολύ όμορφα και με τα παιδιά του θεάτρου, και με τους υπόλοιπους από το street art, mixed media και τη φωτογραφία. Δουλεύουμε αρκετά και ομαδικά! Είμαι πολύ ευχαριστημένος που συμμετάσχω στο άλλως-πώς.”

You May Also Like

Υπαίθριες συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Δύο υπαίθριες συναυλίες με τίτλο «Η ορχήστρα είναι η πόλη» θα δώσει η Συμφωνική ...

Για πρώτη φορά, βίντεο με Lennon και Ono να κάνουν πρόβα του “Give Peace a Chance”.

Στη δημοσιότητα έδωσε το John Lennon Estate ένα ακυκλοφόρητο βίντεο με τον John Lennon ...

Drawing challenge από το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

Επιλέξτε ένα λουλούδι από το μπαλκόνι, τον κήπο ή τη γειτονιά σας, ζωγραφίστε το ...

Η Κέιτ Μπλάνσετ εκτελεστική παραγωγός της ταινίας «Μήλα» του Χρήστου Νίκου

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ αναλαμβάνει το ρόλο της executive producer στην ...

Βafta καλύτερης ταινίας στο ‘Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, Μιζούρι”

Στην ταινία “Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Eμπινγκ, Μιζούρι” του Βρετανού σκηνοθέτη Μάρτιν ...

Προκήρυξη του 34ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ΘΟΚ 2021

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προκηρύσσει το 34ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου 2021 με στόχο ...

X