Έκθεση “Βαθιές Μνήμες” του Χρίστου Φουκαρά στη Γκαλερί Γκλόρια

Κάτω από τον τίτλο «Βαθιές Μνήμες», ο γνωστός ζωγράφος Χρίστος Φουκαράς εκθέτει τα έργα του στη Γκαλερί Γκλόρια στη Λευκωσία. Εγκαίνια την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ.

Μετά τους εκθεσιακούς κύκλους « Ο κόσμος των προγόνων» και η «Φυγή των προγόνων», ο Χρίστος Φουκαράς επιστρέφει για να αποτίσει ένα εικαστικό φόρο τιμής σε ένα κόσμο που χάνεται για πάντα.

Η επιμονή του και η αφιέρωση μεγάλου δημιουργικού χρόνου σ’ αυτές τις θεματικές ενότητες  μαρτυρεί μια συνειδητή προσπάθεια και εσωτερική ανάγκη για εμβάθυνση και ενδοσκόπηση στην ουσία της βασανιστικής πορείας του κόσμου της Κύπρου.  Με βαθιά αίσθηση χρέους ο καλλιτέχνης σημειώνει: «Μάθαμε από αυτούς πώς οργώνεται η γη, πώς μεστώνει το σιτάρι και ζυμώνεται το ψωμί.  Είναι η γενιά που αναγιώθηκε  μέσα στο λιοπύρι και τους ανέμους. Αναπνέοντας, όμως,  με τον πρωινό κάματο τη μυρωδιά των  λεμονανθών και των χρυσόμηλων».

Τα «Παιχνίδια της Λαμπράς» είναι μια εφτάπτυχη σύνθεση που παρουσιάζει τις γιορτινές μέρες χαράς και ξεκούρασης, δώρο Θεού για τα κουρασμένα κορμιά και τις ψυχές των δουλευτάδων της γης. Η σύνθεση αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης.

Η εικαστική δομή των έργων που παρουσιάζονται  στηρίζεται στη λιτή αρχιτεκτονική του τοπίου, στην εξπρεσιονιστική απόδοση του φωτός και της σκιάς, στη ζωγραφική υφή με τη χρήση μεγάλης ποσότητας χρωματικής πάστας και διάφανων επαλείψεων, τη ρεαλιστική μαγική λυρική ατμόσφαιρα και ρυθμική κίνηση και τη στέρεη κατασκευή των μορφών.

Τέλος,  η χρωματική κορύφωση και η μνημειακή απόδοση των μορφών, με τη χαρακτηριστική τους σχηματική απεικόνιση και την εσωτερική εκφραστική τους δύναμη, προσθέτει και ανεβάζει την αισθητική ποιότητα του έργου, μακριά από φολκλορικές ψευδολαογραφικές εντυπώσεις και επιφανειακές απομιμήσεις.

Ο Χρίστος Φουκαράς αναφέρει: «Η σπορά, το θέρος και το αλώνισμα είναι πράξεις ζωής, καίριες και αναπόσπαστες  από την πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η δουλειά  αρχέγονη, κοπιαστική, απαιτεί ιδρώτα και μόχθο για να πάρεις το λιγοστό στάρι και να φτιάξεις το ψωμί, πριν φτάσει στο τραπέζι. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας σ’ ένα κόσμο τραχύ και ζοφερό, που είναι ταυτόχρονα ένας κόσμος μαγικός, που γεννά το όνειρο, την ελπίδα και την προοπτική.»

Η έκθεση ανοίγει στις 23 Φεβρουαρίου 2018 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 14 Μαρτίου 2018. Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία 1075.  Τηλ. 22 762605.  Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.00 – 8.00 μ.μ.. Σάββατο, 10.30-12.45 π.μ. 

 

 

You May Also Like

Φρίντα vs Ορμπάν στη Βουδαπέστη

Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της, η προσωπική ζωή και οι πολιτικές απόψεις ...

Ιαπωνικό βλέμμα στην Κύπρο

Τα μαντάλα, που στα σανσκριτικά σημαίνουν “κύκλος”, αποτελούν σύμβολα του ινδουισμού και του βουδισμού ...

Ο Τ/κ Ουμίτ Ινατσί εκθέτει στη γενέτειρα του Πάφο

Ο Τουρκοκύπριος καλλιτέχνης Ουμίτ Ινατσί μετά από δέκα χρόνια, εκθέτει και πάλι στις ελεύθερες ...

Έκθεση ζωγραφικής του Πίνδαρου Μιχαηλίδη

Η γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί τη νέα ζωγραφική δουλειά του Πίνδαρου Μιχαηλίδη, από τις 10 ...

Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Ένα έργο με πολλά μηνύματα στο εξώφυλλο του New Yorker

Το εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker φιλοξενεί το έργο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, “Hearth” από ...

Κινητικότητα στον εικαστικό χώρο

Τέσσερις νέοι χώροι -εκ των οποίων οι τρεις είναι ξεκάθαρα αφοσιωμένοι στη σύγχρονη τέχνη- ...

X