Εργαστήριο “Μια ώρα πριν την παράσταση” στο Θέατρο Δέντρο

Το Θέατρο Δέντρο διοργανώνει διήμερο εργαστήριο, με εκπαιδευτή τον Σπύρο Τουλιάτο, στις 17 και 18 Μαρτίου. Το εργαστήρι με τίτλο “Μια ώρα πριν την παράσταση”, έχει ως θέμα τη σωματική και νοητική προετοιμασία ενός performer, πριν την παράσταση.

Το εργαστήριο

Κάθε Παράσταση αποτελεί μία μακρά και επίμοχθη εργασία: από την σύλληψη μίας ιδέας μέχρι την υλοποίησή της, συνδυάζοντας, συγχρονίζοντας, ενσωματώνοντας και εναρμονίζοντας ποικίλα και ανόμοια στοιχεία. Η ‘Παράσταση’ δεν είναι απλώς μία τελική πράξη σε μία ‘σκηνή’. Η ‘Παράσταση’ είναι, πολύ πραγματικά, κάθε πράξη σε κάθε φάση της πορείας.

Η ‘Παράσταση’ είναι το τελικό άθροισμα όλων των πράξεων από την σύλληψη μέχρι την εκτέλεση. Τούτο δε, εκτείνεται στην προσωπική ζωή – την καθημερινότητα κάθε συντελεστή· δεν περιορίζεται στις ‘πράξεις’ για την τυπική Παράσταση.

Το πως καθένας διάγει την ημέρα του, είναι αναπόσπαστο συστατικό στην προετοιμασία και εν τέλει εκτέλεση μίας Παράστασης. Είναι οι ανεπαίσθητες, ωστόσο συνήθεις, καθημερινές πράξεις οι οποίες σχηματίζουν και διαμορφώνουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που επικαλείται κάποιος για την επιτυχία του σε μία καλλιτεχνική δράση. Η προσοχή, η συγκέντρωση, η αντιληπτικότητα, η μνήμη, η αντοχή, η διάκριση, η εγρήγορση, η ψυχραιμία, η πρωτοβουλία… όλες αυτές οι ποιότητες, που εδράζονται μέσα στο δίκτυο εγκεφάλου – σώματος, διαπλάθονται αθόρυβα και ανυποψίαστα κάθε ελάχιστη στιγμή της καθημερινότητάς μας.

Αυτό που κάποιος είναι στην καθημερινότητά του, αυτό και φέρει—συνειδητά ή ασυνείδητα—παντού, σε κάθε μερικότερη έκφρασή του. Έτσι, η εργασίες για το ανέβασμα μίας Παράστασης είναι φυσική προέκταση της προσωπικής ζωής κάθε ενός συντελεστή της.

Στο Εργαστήριο «Μία ώρα πριν την Παράσταση», θα εργαστούμε με ένα ψυχοσωματικό υλικό, προερχόμενο από την Θεραπευτική Παράδοση του Kung Fu. Το υλικό αυτό αποτελείται από σωματικές – δυναμοενεργειακές ασκήσεις, επί αιώνες μελετημένες, για το ‘άνοιγμα’ και την ρύθμιση της ενεργειακής κυκλοφορίας του οργανισμού και την προετοιμασία του ώστε να μπορεί να συγκεντρώνει όλη του την προσοχή και τις δυνάμεις, προκειμένου να επιτυγχάνει την βέλτιστη απόδοση σε κάθε τι που κάνει. Μέσα από την κατανόηση των ασκήσεων θα οδηγηθούμε βαθμιαία στην συνειδητοποίηση των απλών λειτουργιών της ενέργειας του οργανισμού μας. Οι απλές αυτές λειτουργίες εκδηλώνονται εντός του οργανισμού μας με τρόπο ανάλογο με αυτόν εκτός του οργανισμού μας. Επομένως, η προσωπική – ατομική ενεργειακή αγωγή είναι και η προϋπόθεση για την αντίστοιχη απόδοσή μας σε μία εξωτερική εργασία, όπως η προεργασία για μία Παράσταση.

Αυτό το Σύστημα Άσκησης, χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα για περισσότερους από 20 αιώνες σε μοναστήρια, θεραπευτήρια, στρατώνες και κονσερβατόρια τέχνης, με κίνητρο και σκοπό, πάντοτε, την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου: ως άτομο και ως σύνολο.

Η έμφαση του Εργαστηρίου θα είναι το τι-και-πως μπορεί ένα άτομο να προετοιμαστεί βέλτιστα την τελευταία ώρα αμέσως πριν από μία Παράσταση. Με ποιόν μεθοδικό τρόπο μπορεί να επιφέρει την πολύτιμη ηρεμία στο νευρικό του σύστημα, από την οποία γεννιέται η αυθεντική αυτοσυγκέντρωση, που είναι η ρίζα της ‘έξοχης πράξης’. Ωστόσο, θα γίνει εύκολα κατανοητό ότι αυτή η «τελευταία ώρα» συνδέεται άρρηκτα με όλη την προηγούμενη πορεία μέχρι εκει. Η Τεχνική της ηρεμίας και της αυτοσυγκέντρωσης είναι τρόπος ζωής, και αυτό είναι μία Μεγάλη Τέχνη.

 

Ο Σπύρος Τουλιάτος

Ο Σπύρος Τουλιάτος ξεκίνησε Kung Fu σε ηλικία 5 ετών. Έκτοτε εργάζεται αδιάλειπτα, ευρισκόμενος σε συνεχή μαθητεία μέχρι του παρόντος, υπό διαφορετικούς δασκάλους, στις Εσωτερικές και Εξωτερικές Σχολές του Kung Fu και την ‘Ταοϊστική Γιόγκα’.

Κατά την διάρκεια των χρόνων αυτών, μαθητεύει παράλληλα σε Σχολές Θεραπευτικής Τέχνης με ενεργειακή – ολιστική προσέγγιση και αυτογνωσιακό προσανατολισμό. Παρακολουθεί επίσης, τακτικά και σεμιναριακά, Σχολές Κίνησης & Άσκησης που περιλαμβάνουν: Μεσαιωνική Σπαθασκία, Instinctive Archery και Physical Theatre.

Ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα στα 20, και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Από το 2007 επικεντρώνεται κύρια στην Εσωτερική Σχολή Κίνησης διαμορφώνοντας και τα αντίστοιχα μαθήματα, ενώ συγχρόνως σχεδιάζει και πραγματοποιεί σεμινάρια και εργαστήρια κίνησης – έκφρασης για Performers σε Ελλάδα και Κύπρο. Κατά την περίοδο 2009 – 2013 συμμετέχει σε Θεατρικά Projects σε Ελλάδα και Κύπρο, ως performer.

Έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και μεταπτυχιακό τίτλο στην Αναλυτική Φιλοσοφία με ειδίκευση στην Φιλοσοφία του Νου και την Φιλοσοφία της Ψυχολογίας.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, πραγματοποιώντας μαθήματα και εργαστήρια με σκοπό την ενσωμάτωση και αξιοποίηση της Εσωτερικής Σχολής Κίνησης στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται από την μία στην μετάδοση της Εσωτερικής Σχολής Εκγύμνασης και στην αξιοποίησή της μέσα στην Καλλιτεχνική & Δημιουργική Έκφραση, και από την άλλη στον Εθελοντισμό.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε: Σάββατο 17 Μαρτίου, 09.30π.μ. – 2.00μ.μ. & Κυριακή 18 Μαρτίου, 1.00μ.μ. – 5.00μ.μ.

Που: ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝΤΡΟ, Ενότητος 44 Παλουριώτισσα Τ.Κ. 1041 Ενορία Παναγίας. Λευκωσία

Κόστος Συμμετοχής: €100

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης

Για κράτηση θέσης στο εργαστήριο επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 99384606

You May Also Like

«Το Κύκνειον Χάσμα»: Μία κωμωδία ατάκας στο Θέατρο Ανεμώνα

Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκας μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι ...

«Το πέπλο της Πιερέττας» ταξιδεύει στη Λεμεσό

Η  μελοδραματική παντομίμα του Άρθουρ Σνίτσλερ,  «Το Πέπλο της Πιερέττας» (The Veil of Pierrette) ...

Ωδά κι εκειά και στο Φεστιβάλ Κύπρια

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «ωδά κι εκειά» [εδώ και ...

«Ωδά κι Εκειά» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια

Το έργο περιλαμβάνει ιστορίες παρμένες από το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά για την Κύπρο ...

«θέατρο ένα»: Πρεμιέρα για τη νέα σεζόν με το “Dumb Waiter” του Χάρολντ Πίντερ

Με ανανεωμένες δυνάμεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το δυναμικό του θεάτρου ένα, επανέρχεται για ...

Τελευταίες παραστάσεις για το «Άμστερνταμ» της Μάγια Αράντ Γιασούρ

Οι δυο τελευταίες παραστάσεις για το έργο «Άμστερνταμ» της Μάγια Αράντ Γιασούρ δίνονται αύριο ...

X