Ο «Ποιητής» στο δημαρχείο Λευκωσίας

Στο δημαρχείο Λευκωσίας, πάνω από την υπό ανάπλαση Πλατεία Ελευθερίας θα τοποθετηθεί το έργο του Κώστα Βαρώτσου «Ποιητής», ένα γυάλινο γλυπτό του διεθνούς φήμης εικαστικού που δημιούργησε το 1983.

Ο «Ποιητής» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Βαρώτσου, καθώς αποτελεί πρόδρομο του θρυλικού «Δρομέα» στην Αθήνα -έναντι του ξενοδοχείου Χίλτον επί της λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας- που έκανε τον Έλληνα γλύπτη ευρύτερα γνωστό. Πρόκειται, επίσης, για το πρώτο μεγάλων διαστάσεων, τρισδιάστατο έργο του, το οποίο αντικατόπτριζε όλες τις αναζητήσεις του σε σχέση με τον χώρο και την ιστορική στιγμή.

Με τον γυάλινό του «Ποιητή», ο Κώστας Βαρώτσος δίνει υλική υπόσταση στη δύναμη και την αιχμηρότητα της ποιητικής έκφρασης

Έκτοτε ο Κώστας Βαρώτσος δημιουργεί μνημειακά γλυπτά με κύρια υλικά το γυαλί, το μέταλλο και την πέτρα. Ο Ποιητής, ύψους έξι μέτρων με κύριο υλικό το γυαλί και σκελετό από σίδερο, είναι σήμερα τοποθετημένος σε χώρο επί του προμαχώνα Καράφα, δίπλα στην Πύλη Αμμοχώστου, κρυμμένος από τα δημόσια βλέμματα. Έπειτα από αναρτήσεις και σχόλια στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook για την επί χρόνια άτυχη τοποθέτηση του έργου σε χώρο όπου κανείς δεν το βλέπει, ο Δήμος Λευκωσίας εξέδωσε ανακοίνωση για τη μετακίνησή του.

«Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι ο «Ποιητής» του Κώστα Βαρώτσου θα μεταφερθεί στο χώρο του Δημαρχείου στην Πλατεία Ελευθερίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας.

Το έργο δημιουργήθηκε το 1983 στο πλαίσιο της έκθεσης «Επτά Έλληνες καλλιτέχνες – Ένα νέο ταξίδι», σε επιμέλεια της Έφης Στρούζα και χορηγία του νεοσύστατου τότε Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, μιας πρωτοβουλίας του Κύπριου συλλέκτη Δάκη Ιωάννου για τη σύγχρονη τέχνη σε Ελλάδα και Κύπρο. Εκτός από τον Κώστα Βαρώτσο, στην έκθεση συμμετείχαν οι Θανάσης Τότσικας, Ρένα Παπασπύρου, Μπία Ντάβου, Διοχάντη, Λήδα Παπακωνσταντίνου και ο Δημήτρης Αληθεινός.

 

You May Also Like

#ilovecyprusart στην Alpha C.K. Art Gallery

Η Alpha C.K. Art Gallery και η Jo&Tim ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και ...

Σκίτσο του Ρούμπενς πωλήθηκε αντί 8,2 εκατ. δολαρίων

Ένα σκίτσο του φλαμανδού ζωγράφου Ρούμπενς πουλήθηκε αντί 8,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη ...

Η National Gallery εκθέτει για 1η φορά πορτρέτο του Κοπέρνικου από τον Jan Matejko

Ένα πορτρέτο μεγάλων διαστάσεων του Κοπέρνικου, από τον Πολωνό καλλιτέχνη Jan Matejko, θα παρουσιάσει ...

Φωτογραφίες από το Όριαν Εξπρές στο Rencontres de la Photographie d’Arles

Εκατόν τριάντα δύο χρόνια μετά το πρώτο του ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το Οριάν Εξπρές ...

Η Αφροδίτη κατεβαίνει από το βάθρο

Στην έκθεση Arte-facts στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Point, η Θεοπίστη Στυλιανού Λάμπερτ εξετάζει τη ...

Παράταση έκθεσης «ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Η έκθεση «ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», η οποία παρουσιάζει τα 219 έργα τέχνης που επεστράφησαν, μετά από ...

X