Ο «Ποιητής» στο δημαρχείο Λευκωσίας

Στο δημαρχείο Λευκωσίας, πάνω από την υπό ανάπλαση Πλατεία Ελευθερίας θα τοποθετηθεί το έργο του Κώστα Βαρώτσου «Ποιητής», ένα γυάλινο γλυπτό του διεθνούς φήμης εικαστικού που δημιούργησε το 1983.

Ο «Ποιητής» θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Βαρώτσου, καθώς αποτελεί πρόδρομο του θρυλικού «Δρομέα» στην Αθήνα -έναντι του ξενοδοχείου Χίλτον επί της λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας- που έκανε τον Έλληνα γλύπτη ευρύτερα γνωστό. Πρόκειται, επίσης, για το πρώτο μεγάλων διαστάσεων, τρισδιάστατο έργο του, το οποίο αντικατόπτριζε όλες τις αναζητήσεις του σε σχέση με τον χώρο και την ιστορική στιγμή.

Με τον γυάλινό του «Ποιητή», ο Κώστας Βαρώτσος δίνει υλική υπόσταση στη δύναμη και την αιχμηρότητα της ποιητικής έκφρασης

Έκτοτε ο Κώστας Βαρώτσος δημιουργεί μνημειακά γλυπτά με κύρια υλικά το γυαλί, το μέταλλο και την πέτρα. Ο Ποιητής, ύψους έξι μέτρων με κύριο υλικό το γυαλί και σκελετό από σίδερο, είναι σήμερα τοποθετημένος σε χώρο επί του προμαχώνα Καράφα, δίπλα στην Πύλη Αμμοχώστου, κρυμμένος από τα δημόσια βλέμματα. Έπειτα από αναρτήσεις και σχόλια στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook για την επί χρόνια άτυχη τοποθέτηση του έργου σε χώρο όπου κανείς δεν το βλέπει, ο Δήμος Λευκωσίας εξέδωσε ανακοίνωση για τη μετακίνησή του.

«Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι ο «Ποιητής» του Κώστα Βαρώτσου θα μεταφερθεί στο χώρο του Δημαρχείου στην Πλατεία Ελευθερίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας.

Το έργο δημιουργήθηκε το 1983 στο πλαίσιο της έκθεσης «Επτά Έλληνες καλλιτέχνες – Ένα νέο ταξίδι», σε επιμέλεια της Έφης Στρούζα και χορηγία του νεοσύστατου τότε Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, μιας πρωτοβουλίας του Κύπριου συλλέκτη Δάκη Ιωάννου για τη σύγχρονη τέχνη σε Ελλάδα και Κύπρο. Εκτός από τον Κώστα Βαρώτσο, στην έκθεση συμμετείχαν οι Θανάσης Τότσικας, Ρένα Παπασπύρου, Μπία Ντάβου, Διοχάντη, Λήδα Παπακωνσταντίνου και ο Δημήτρης Αληθεινός.

 

You May Also Like

Η Bengi Ünsal αναλαμβάνει το ICA

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου (ICA) ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τον διορισμό της ...

Έκθεση φωτογραφίας «Καθ’ οδόν» στο 6χ6

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Καθ’ οδόν” παρουσιάζει ο Μιχάλης Ζειπέκκης, στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6, ...

“Me and my Friends (part 1)” στο Korai Project Space

Το Korai Project Space παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο”Me and my Friends (part 1)”, ...

Ο Απρίλιος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Ένα πλούσιο πρόγραμμα ετοίμασε για τον μήνα Απρίλιο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, με ...

Έκθεση φοιτητών Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Τα προγράμματα Γραφική Επικοινωνία, Εφαρμοσμένα Πολυμέσα, και Καλές Τέχνες, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζουν στις ...

Η Ολλανδία εξετάζει την επιστροφή εκθεμάτων από την εποχή της αποικιοκρατίας

Τα ολλανδικά μουσεία μπαίνουν και αυτά, μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, στον «αγώνα ...

X