Με τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων τη 19η Μαρτίου 2018, η επιμελητική ομάδα του Κυπριακού περιπτέρου της φετινής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας προσκαλεί καλλιτέχνες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) να αποστείλουν βίντεο και οπτικό υλικό το οποίο θα παρουσιαστεί στην επικείμενη έκθεση του Κυπριακού Περιπτέρου Είμαι Τζιαμαί που Είσαι |I Am Where You Are.

Το Κυπριακό Περίπτερο θα περιλαμβάνει υλικό που διαπραγματεύεται διπολικές δυαδικότητες που ενυπάρχουν στο δομημένο, πολιτισμικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας. Το υλικό που θα συλλεχθεί θα χρησιμοποιηθεί με στόχο την αποδόμηση αυτών των δίπολων που καθορίζουν τις πολιτιστικές μας αντιλήψεις τόσο στην όσο και για την Κύπρο.

Ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης Matthieu Tercieux θα συγκεντρώσει τις πολλαπλές μορφές του υλικού σε μια διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα (για προηγούμενα σχετικά έργα του Matthieu Tercieux, ανατρέξτε στο https://vimeo.com/257451962).

* Τα επιλεγμένα έργα θα λάβουν τις δέουσες αναφορές στα ψηφιακά και έντυπα μέσα καθώς και στο υλικό που θα διανέμεται στο Κυπριακό Περίπτερο.

Φύση του υλικού

Το περίπτερο θα παρουσιάσει την πλούσια ποικιλία των πολιτιστικών, κοινωνικών και δομημένων ταυτοτήτων που συνυπάρχουν στην Κύπρο. Εικαστικές αποδόσεις της κοινωνικής και ανθρώπινης αξίας του χώρου θα αποτελέσουν σημαντικά κριτήρια επιλογής.

Όπως αναφέρει η επιμελητική ομάδα:

Θα αναζητηθεί υλικό που παρουσιάζει κοινωνικές πρακτικές στο χώρο που ασκούνται από διάφορες ομάδες ανθρώπων και πολιτιστικές ομάδες που συναντούμε στην Κύπρο. Θα επικεντρωθούμε στις καθημερινές στιγμές που αποκαλύπτουν τόσο εντόπια όσο και διεθνή πολιτισμικά στοιχεία που εμφανίζονται στο νησί.

Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τις χωρικές συνθήκες όπου πραγματοποιούνται κοινωνικές συναντήσεις και ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, είτε ως προγραμματισμένα γεγονότα είτε ως απροσδόκητα συμβάντα. Μεταξύ άλλων, οι χώροι πιθανό να εντοπίζονται σε ιδιωτικό ή δημόσιο περιβάλλον, σε αστικό ή αγροτικό χώρο, όπως για παράδειγμα: σκάλες, ράμπες και στάσεις , παγκάκια και διαδρομές, τοίχους, αυλές , κενά, εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, στέγες, πράσινα ή ξηρά τοπία, πεδία σκιάς και φωτός.

Μας ενδιαφέρει να επικεντρωθούμε σε καθημερινές τελετουργίες, οι οποίες μπορεί να είναι αλλά δεν περιορίζονται στις: ξεκούραση, εργασία, δράση, διακίνηση και στάση, τρώγειν και συντρώγειν, κοινωνικοποίηση, παιχνίδι.
Αναζητούμε βίντεο και εικόνες που αποκαλύπτουν τοπία και χωρικές σχέσεις από ολόκληρο το νησί και οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και κλίμακες.

Μορφή υλικού
• Βίντεο, κατά προτίμηση σε High Definition
• Εικόνα/ες σε High Definition (jpeg ή άλλης μορφής εικόνα)

* Το έργο που θα εκτεθεί θα αποτελεί σύνθεση αποσπασμάτων και μερών από τα επιλεγμένα βίντεο και εικόνες.

Δηλώστε συμμετοχή
Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί σε ψηφιακή μορφή μέσω wetransfer.com στο CyprusPavilion.VeniceBiennale@gmail.com
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να σημειώσουν με σαφήνεια την υποβολή τους ως ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ & ΜΚΟ Βενετία 2018 και να δώσουν:
• πληροφορίες για το πρότζεκτ, σύντομη περιγραφή του έργου και της συνάφειας του με την αίτηση (μέγιστος αριθμός λέξεων:200), όνομα έργου και καλλιτέχνη/ών, χρονολογία συμπλήρωσης του έργου, είδος έργου, τοποθεσία.
• Στοιχεία επικοινωνίας: ηλεκτρονική διεύθυνση, κινητό τηλέφωνο, και, αν υπάρχει, ιστοσελίδα.
Μέγιστος αριθμός αιτήσεων: 3 για κάθε καλλιτέχνη/οργανισμό
Τελευταία μέρα υποβολής: 19 Μαρτίου 2018

Η λίστα με τα επιλεγμένα έργα θα παρουσιαστεί στο Κυπριακό περίπτερο στην έκθεση Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας, από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2018. Θα περιληφθεί επίσης στο ψηφιακό και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Η επιτροπή επιλογής αποτελείται από τους επιμελητές και μέλη της επιμελητικής ομάδας.

+ Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο CyprusPavilion.VeniceBiennale@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κυπριακό περίπτερο στην Μπιενάλε εδώ και εδώ 

You May Also Like

Ο Σπάικ Λι θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ και τις επικρίσεις ...

«Recto/Verso: Από το Βυζάντιο στον Μοντερνισμό»

Το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό παρουσιάζει τη νέα του εικαστική έκθεση με τίτλο «Recto/Verso: ...

3o Buffer Fringe|Φεστιβάλ με προκλητική/πειραματική διάθεση

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως/Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Συνεχίζοντας να αμφισβητεί τα γεωγραφικά όρια της διαιρεμένης ...

Καλοκαιρινό Σχολείο στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα

Καλοκαιρινό Πρόγραμμα για παιδιά 6 – 12 χρονών 21 Ιουνίου – 29 Ιουλίου 2016  [ ...

ΣΠΕΛ: Παράδοση τον Μάρτη, λειτουργία καλό 2020

Με την ανάθεση μελέτης για την ίδρυση και λειτουργία κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο ...

Κύπριος εικαστικός ετοιμάζει ένα έργο για τους πρόσφυγες

Συνέντευξη στη Θεοδώρα Χρυσοστόμου | Φωτογραφίες ©Μελέτιος Μελετίου Ευαισθητοποιημένος από την προσφυγική κρίση, ο ...

X