Το βιβλίο του Ν. Στελλάκη “Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια” στο Σπίτι της Κύπρου

Το Βιβλίο του Νεκτάριου Στελλάκη  «Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια», σε εικονογράφηση του  Αχιλλέα Ραζή παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελική Γιαννικοπούλου, είπε ότι «είναι το πρώτο ελληνικό εικονογραφημένο βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός (Κυπριακό) που έλαβε χώρα πριν από 44 χρόνια, το οποίο μάλιστα αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας»

Παραθέτοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο τη βασική δομή και έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την ιστορία του βιβλίου, η οποία «εστιάζει στο δράμα του ξεριζωμού εμμένοντας στον πόνο που εκείνος συνεπάγεται χωρίς να ενδιαφέρεται να αποδώσει ευθύνες ή να υποδείξει ενόχους», όσο και για την εικονογράφηση.

Η Εύα Σαββοπούλου του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα ενημέρωσε το κοινό και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία για την Ύπατη Αρμοστεία. Μίλησε για τις δράσεις και τους βασικούς στόχους τους Οργανισμού και ειδικότερα για τη μέριμνα για την προώθηση της πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα  επιμόρφωσης και γενικότερα τις δράσεις ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης των Ελλήνων για το προσφυγικό.

«Μέσα σε μια νύχτα φύγαμε από τα σπίτια μας για να γυρίσουμε ξανά το 2003 ως επισκέπτες. Τι πόνος να βλέπεις το σπίτι που γεννήθηκες και να μην έχεις το δικαίωμα να μπεις μέσα» είπε η Ιόλη Χ. Καϊμακάμη, Κερυνειώτισσα, πρόσφυγας η ίδια, εξιστορώντας τα προσωπικά της βιώματα από την εισβολή του 1974, στα οποία είναι βασισμένη και η ιστορία του βιβλίου. Ολοκληρώνοντας την αφήγησή της η κ. Καϊμακάμη ευχαρίστησε τον συγγραφέα που κατάφερε να καταγράψει με ευαισθησία και σεβασμό τα συναισθήματά της για τις μέρες εκείνες της μαύρης εισβολής.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Νεκτάριος Στελλάκης επεσήμανε ότι «η ιστορία του βιβλίου δεν είναι μια ιστορία κακομοιριάς, αλλά μια ιστορία ανταπόκρισης και ψυχικής δύναμης».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια από το συγκρότημα «Προποντίς».

(ΚΥΠΕ)

You May Also Like

Ντίλι ντίλι, παραμύθκια λαλούν τα σιείλη

Μία ξεχωριστή εκδήλωση διοργανώνει το Μουσείο Παραμυθιού, με αφήγηση παραμυθιών με τη συνοδεία ζωντανής ...

Αφιέρωμα στον Μπόρχες

Το Βιβλιοτρόπιο σας προσκαλεί σε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες την ...

Παρουσίαση ποιητικών συλλογών της Μαρίας Κούβαρου

Δύο ποιητικές συλλογές της Μαρίας Κούβαρου, «Η Γέννηση της Σκύλας» και «Ταξίδια Στασιμότητας» παρουσιάζονται ...

Στον Γαλλοαφρικανό Νταβίντ Ντιοπ το International Booker

Ο Νταβίντ Ντιοπ έγινε ο πρώτος Γάλλος μυθιστοριογράφος που κέρδισε με το μυθιστόρημά του ...

Η Γυναίκα µε τα κόκκινα µαλλιά

Η Γυναίκα µε τα κόκκινα μαλλιά Ορχάν Παμούκ Εκδόσεις Πατάκης Ο προοδευτικός διανοούμενος Παμούκ ...

X