Βαρκελώνη: 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου

Πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 4 Φεβρουαρίου του 2018 σε κεντρικό κινηματογράφο στη Βαρκελώνη το 1ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη εκδηλώσεων στην Ισπανία με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και την Ισπανία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα εγκαίνια τέλεσε η Πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία, Κούλα Σοφιανού, στην παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία.

Η Πρέσβης τόνισε την ιστορική φιλία μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας και τις στενές σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 50 χρόνια, τόσο στο διεθνές πεδίο όσο και, πιο πρόσφατα, στην κοινή τους πορεία ως εταίροι της ΕΕ.

Προέβη, επίσης, σε μια σύντομη αναδρομή στα βήματα του κυπριακού κινηματογράφου, με ιδιαίτερη αναφορά στην ποιοτική δραστηριότητα των Κύπριων παραγωγών τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι αποσπούν βραβεία σε εθνικές αλλά και διεθνείς διοργανώσεις, καθώς και στη στήριξη που προσφέρει το κυπριακό κράτος στην οπτικοακουστική βιομηχανία, τόσο απευθείας αλλά και μέσω της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το Φεστιβάλ άνοιξε η κυπριακή ταινία «Το αγόρι στην γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους, που ψηφίστηκε από το κοινό ως η «Καλύτερη Ταινία από το Κοινό», ενώ η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ επέλεξε την ταινία «Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη ως η «Καλύτερη Ταινία του Φεστιβάλ».

Rosemarie του Άδωνι Φλωρίδη

Άλλες ταινίες που προβλήθηκαν ήταν οι «Μέλος οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Conveyor Belt» της Αλεξίας Ρόιντερ και η ελληνική ταινία «Αόρατος» του Δημήτρη Αθανίτη. Το Φεστιβάλ έτυχε ευρείας αποδοχής από τους κάτοικους της Βαρκελώνης, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα προβολής σε όλες τις παραστάσεις.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από ομάδα αποδήμων Κυπρίων και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισπανία.

Επίσης, στηρίχτηκε από το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία και την ελληνική κοινότητα της Καταλονίας, όπως και την τοπική εταιρεία Oktana Casa de Cultura η οποία, πέραν της οργανωτικής της συμβολής, ανέλαβε την προώθηση και προβολή του Φεστιβάλ σε τοπικά μέσα και φορείς.

(ΚΥΠΕ)

You May Also Like

«Together»: Μία μαύρη κωμωδία για τα ζευγάρια που επέζησαν της καραντίνας

Μετά από τους δύο τελευταίους μας χειμώνες, τα ζευγάρια τρέμουν στο άκουσμα δύο λέξεων: ...

17ο Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο “Όψεις του Κόσμου”

Το Animafest Κύπρου ετοιμάζει ξανά τις βαλίτσες του για να ταξιδέψει στα πιο όμορφα ...

«Άρια» | Κυπριακή ταινία στη Μόστρα

Στο διαγωνιστικό μέρος του τμήματος «Ορίζοντες» του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα ...

Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων για παιδιά και νέους 2019

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων – Όψεις του Κόσμου επιστρέφει με τη δεύτερη του ...

Προβολή της ταινίας “Olga” στο Θέατρο Ριάλτο

Η ταινία “Olga” του Elie Grappe, υπόψηφια για Όσκαρ και τα Ελβετικά Κινηματογραφικά Βραβεία ...

Ο Οκτώβριος στο Θέατρο Ριάλτο

Τι θα παρακολουθήσουμε τον Οκτώβριο στο Θέατρο Ριάλτο! 02/10, Παρασκευή, 20:30, (60’) «Πολιτισμός στα ...

X