«Αγωνίες» του Αδαμάντιου Διαμαντή στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Πιστή στη δέσμευσή της να ερευνά και να εμβαθύνει στην ιστορία της κυπριακής τέχνης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ετοιμάζει μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο πρωτεργάτη της εικαστικής δημιουργίας του τόπου μας, Αδαμάντιο Διαμαντή (1900-1994). Η έκθεση θα επικεντρωθεί στον σημαντικό κύκλο της δουλειάς του με γενικό τίτλο «Αγωνίες».

Γυναίκα με Απλωμένα Χέρια, 1983-1984 © Κρατική Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης

Πρόκειται για οκτώ εμβληματικά έργα που ζωγράφισε από το 1963 έως το 1977. Στην έκθεση θα συμπεριληφθεί και το επιμύθιο της σειράς, το έργο «Γυναίκα με Απλωμένα Χέρια», το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του καλλιτέχνη, το οποίο ζωγράφισε το 1983-84 και θεωρείται ως το επιστέγασμα του κύκλου των Αγωνιών και ταυτόχρονα της μακράς καλλιτεχνικής του πορείας, η οποία καλύπτει όλο σχεδόν τον 20ό αιώνα. Σε αντίθεση με το μνημειακό του έργο «Ο Κόσμος της Κύπρου», στα έργα της σειράς «Αγωνίες» πρωταγωνιστεί η γυναίκα με έμφαση στο ρόλο της ως μητέρα.

Ταυτόχρονα με την αγωνία για το μέλλον της πατρίδας του ο καλλιτέχνης εκφράζει και άλλες προσωπικές αγωνίες, τόσο υπαρξιακές όσο και για το ίδιο το ύφος και τεχνοτροπία της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Μελέτη για το έργο «Αγωνία Ι», 1961 © Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Με τη σειρά των έργων «Αγωνίες», ο Διαμαντής επιχειρεί μια σημαντική τομή στην καλλιτεχνική του πορεία, ανανεώνοντας δραστικά το εικαστικό του λεξιλόγιο. Ο καλλιτέχνης που για δεκαετίες προσπάθησε -ενάντια στο γενικότερο ρεύμα- να παραμείνει ανεξάρτητος, αντιστεκόμενος στα νέα κινήματα της τέχνης, οδηγήθηκε, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του θεματικού περιεχομένου των έργων του, αλλά και από μια ανέκφραστη αγωνία, να συμβαδίσει με το πνεύμα της εποχής του, στην αλλαγή της υφολογίας του. Εισάγει εξπρεσιονιστικές διατυπώσεις, έντονους μορφικούς και χρωματικούς συμβολισμούς, κυβιστικές αναφορές και απελευθερώνεται από λογικές δεσμεύσεις.

Με στόχο να φωτισθεί ο δρόμος που ακολούθησε ο καλλιτέχνης μέχρι το τελικό έργο, στην έκθεση θα συμπεριληφθούν οι μελέτες καθώς και τα προσχέδια των τελικών έργων.

Η Κεντρική Φιγούρα στο έργο «Αγωνία Ι» (δοκιμή), 1966 Κάρβουνο σε μουσαμά © Alex Diamantis

Ταυτόχρονα με την μεγάλη έκθεση Αγωνίες – Αδαμάντιος Διαμαντής, στην αίθουσα μικρών περιοδικών εκθέσεων Claude Monet θα λειτουργήσει η παράλληλη έκθεση Ο Μικρόκοσμος του Αδαμάντιου Διαμαντή. Μια εικαστική φωτογραφική προσέγγιση του Μενέλαου Πήττα προσωπικού φίλου της οικογένειας Διαμαντή.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, ειδικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχέση με το θέμα.

Επιμελήτριες της έκθεσης: Ελένη Νικήτα, Επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης  & Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Γενικός Συντονισμός: Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, Υποδιευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Διάρκεια Έκθεσης: 28 Μαρτίου-10 Σεπτέμβριου 2018

You May Also Like

“Zero Energy-Cadenza” του Άντρου Ευσταθίου στην Gallery Apocalypse

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και μετά από πολλές μελέτες και πειραματισμούς, ο διακεκριμένος ...

Εικόνες από την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στην έκθεση έργων τέχνης «Ξαναγέννηση»

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε σήμερα την Κρατική ...

Ο Κώστας Καυκαρίδης παρουσιάζει τα «Αριστοφανικά»

Ανοίγει ξανά τις πόρτες της ύστερα από μεγάλη απουσία η γκαλερί «Αμοργός», για να ...

Το Μουσείο Τέχνης Currier με υπογραφή Φρανκ Λόιντ Ράιτ ενώνεται με ένα μοναδικό βικτωριανό σπίτι

Tο Μουσείο Τέχνης Currier, ένα εκλεκτό μουσείο τέχνης στο Μάντσεστερ του Νιού Χάμσαϊρ, στις ...

Παρουσιάσεις καλλιτεχνών «Formworks 02» : Ζακ Μπλας

Ο Ζακ Μπλας είναι καλλιτέχνης, δημιουργός ταινιών και συγγραφέας του οποίου η δουλειά εξετάζει ...

Επιστροφή ενός πολιτιστικού πυρήνα

Από τα 219 έργα που επιστράφηκαν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, τα 140 προέρχονται από τη ...

X