Απεβίωσε η αρχαιολόγος Ζακλίν Καραγιώργη

Η Ζακλίν Καραγιώργη έζησε στην Κύπρο από τη δεκαετία του '50, την αγάπησε μοναδικά και ενέσκυψε όσο λίγοι στην έρευνα για τη θεά Αφροδίτη, αφήνοντας πίσω της σπουδαίο έργο

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε το πρωί Σαββάτου, 10 Μαρτίου, η Ζακλίν Καραγιώργη, μια σπουδαία προσωπικότητα που συνέβαλε όσο λίγοι στην έρευνα για τη θεά Αφροδίτη και αγάπησε την Κύπρο με τρόπο μοναδικό.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη αρχαιολόγος βρέθηκε στην Κύπρο τη δεκαετία του 1950, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Λυών και παντρεύτηκε, το 1953, τον Βάσο Καραγιώργη, πρώην διευθυντή του τμήματος Αρχαιοτήτων.

Αφιέρωσε την ακαδημαϊκή της πορεία στη μελέτη της Κύπριδας Αφροδίτης εκδίδοντας σχετικά βιβλία, δίνοντας διαλέξεις και συμμετέχοντας σε σειρά ντοκιμαντέρ, με πιο πρόσφατο το «Η μεγάλη θεά της Κύπρου: από τη χαλκολιθική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο» το 2016.

Η διδακτορική της διατριβή με θέμα «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου και η λατρεία της στην εικονογραφία από τη Νεολιθική εποχή ως τον 6ον αιώνα π.Χ.» αποτέλεσε το έναυσμα για να αφοσιωθεί στη μελέτη της Κύπριδας Αφροδίτης μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η Ζακλίν Καραγιώργη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2008 για το βιβλίο «Κύπρις, η Αφροδίτη της Κύπρου» ενώ το 2015 αναγορεύτηκε επίτημη διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το 2016, το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου παρουσίασε προς τιμήν της το βιβλίο «Κυπρομέδουσα. Αφιέρωμα στην Jacqueline Καραγιώργη».

Το τελευταίο διάστημα, παρά το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρούσε, ετοίμαζε μια μεγάλη μελέτη για τη θέση της γυναίκας στην Κύπρο από την αρχαιότητα, η οποία έμεινε ανολοκλήρωτη.

Η κηδεία της Ζακλίν Καραγιώργη θα τελεστεί αύριο από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία στις 14:00. Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια από τις 13:30.

You May Also Like

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης Κριστιάν Μπολτάνσκι σε ηλικία 76 ετών

Φωτογράφος, γλύπτης και σκηνοθέτης, έγινε γνωστός από τις εγκαταστάσεις του που συνδυάζουν άγχος, συναισθήματα ...

Διεθνής Μέρα Μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό κατά την Διεθνή Ημέρα ...

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άλκηστις Παυλίδου

«Έφυγε» το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 74 ετών, η αγαπημένη Κύπρια ηθοποιός Άλκηστις ...

Συνεργασία ΘΟΚ – Εθνικού Θεάτρου με «Αντιγόνη» το καλοκαίρι

Για το ανέβασμα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή θα συνεργαστούν το καλοκαίρι του 2016 το Εθνικό Θέατρο ...

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος μεσαιωνικός καθεδρικός χριστιανικός ναός στο Σουδάν

Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν στην Παλιά Ντόγκολα, παλαιότερα γνωστή και ως Αλ Ούρντι, στο ...

Βραβευμένη «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη», στη Θεσσαλονίκη

Το βραβείο Fipresci της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου και το Βραβείο της Πανελλήνιας ...

X