CVAR: απειλείται με κλείσιμο

Με την αιτιολογία ότι δεν είναι βιώσιμο και δεν αποφέρει κέρδη, το ΥΠΟΙΚ ήταν έτοιμο να κόψει τη χορηγία που λαμβάνει το μουσείο της οδού Ερμού από τον μηχανισμό ΕΟΧ

Η άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών και του ίδιου του υπουργού να εγκρίνει τη χορηγία ΕΟΧ που λαμβάνει το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) του ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη απειλεί με κλείσιμο το μουσείο που λειτουργεί στην οδό Ερμού της παλιάς Λευκωσίας από το 2014.

Η εν λόγω χορηγία δίνεται στο πλαίσιο Συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και Νορβηγίας (EEA and Norway Grants) για τα έτη 2014-2021 και καταβάλλεται σε ιδρύματα και οργανισμούς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

«Ήταν ευχής έργο για μας»

Το 2017, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας θα λάμβανε ποσό ύψους 650 χιλιάδων ευρώ. Χορηγία στο ίδιο πλαίσιο λαμβάνουν επίσης, μεταξύ άλλων, το Σπίτι της Συνεργασίας (που επίσης αντιμετώπισε πρόβλημα με τη χορηγία του, ύψους 1 εκατ. ευρώ), το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το ΣΠΑΒΟ, ένας χώρος φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Μιλώντας στον «Π», η διευθύντρια του CVAR Ρίτα Σεβέρη ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ έθεσε σκοπέλους στη χορηγία του μουσείου με το αιτιολογικό ότι δεν είναι «αυτοσυντήρητο» και άρα δίνονται χρήματα που δεν… θα αποδώσουν. «Αν το μουσείο μας ήταν αυτοσυντήρητο, θα κάναμε όλο αυτό τον αγώνα σαν επαίτες για να βρούμε χρήματα;», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σεβέρη, τονίζοντας ότι η νορβηγική χορηγία ήταν «ευχής έργο για μας». Επισήμανε ακόμη ότι τα μουσεία σε όλο τον κόσμο εξαρτούνται από χορηγίες για την επιβίωσή τους, επιτελώντας έργο που δεν μετράται χρηματικά αλλά με σαφώς σημαντικότερα οφέλη στους τομείς της Παιδείας, της Ιστορίας κ.ά.

H χορηγία δίνεται σε επίλεκτους οργανισμούς και ιδρύματα, όχι άμεσα στους δικαιούχους αλλά μέσω της ΚΔ

Πώς δίνεται η χορηγία

Η εν λόγω χορηγία δίνεται σε 12 κράτη μέλη που εντάχθηκαν πιο πρόσφατα στην ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Κύπρος. Την περίοδο 2009-14, η Κύπρος έλαβε ποσό ύψους 7,850 εκατ. ευρώ για 29 πρότζεκτ. Τα πρότζεκτ επιλέγονται από τους χορηγούς όταν εξυπηρετούν τομείς όπως ο δικοινοτισμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η κοινωνική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Μειωμένη χορηγία και εκταμίευση το… 2019

Σύμφωνα με την κ. Σεβέρη, ειδικός απεσταλμένος από τη Νορβηγία βρέθηκε στην Κύπρο για να εποπτεύσει το έργο που επιτελεί το μουσείο ούτως ώστε να δοθεί η χορηγία όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ επέμεινε στην άποψη ότι το μουσείο δεν είναι βιώσιμο και θα έπρεπε τα χρήματα να δοθούν σε άλλα πρότζεκτ που θα αποφέρουν –κάποια στιγμή– κέρδη.
Εν τέλει, έγινε συμβιβασμός με το CVAR να λαμβάνει 500 χιλιάδες από τις 650 χιλιάδες ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί (το Σπίτι της Συνεργασίας θα λάβει 700 χιλιάδες από το 1 εκατ. ευρώ).
Νέο ζήτημα, ωστόσο, προκύπτει καθώς αυτά τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευθούν τον Ιανουάριο του ’19, αφήνοντας ουσιαστικά ανενεργό το μουσείο με προφανή τον κίνδυνο να κατεβάσει ρολά.
Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη λειτουργεί στην παλιά πόλη φιλοξενώντας μια από τις μεγαλύτερες κυπρολογικές συλλογές έργων τέχνης αλλά και εκδόσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε μελετητές/ερευνητές. Παράλληλα αναπτύσσει έντονο δικοινοτικό έργο μέσα από πολιτιστικές και άλλες δράσεις.
Το 2017, στο Κέντρο απονεμήθηκε το Γκραν Πρι των αναγνωρισμένων βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra. Διατηρεί επίσης συνεργασία με το μουσείο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης με στόχο την ανταλλαγή δράσεων και την κάθοδο βραβευμένων με Νόμπελ ομιλητών για την πραγματοποίηση διαλέξεων.
O «Π» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη χωρίς ανταπόκριση μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

You May Also Like

Επιβολή της Ιεράς Συνόδου… στο θέατρο

«Βλάσφημο θεατρικό έργο που δυσφημίζει το θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» χαρακτήρισε ...

Στο σφυρί τα «Απειλούμενα Είδη» του Γουόρχολ

Το ολοκληρωμένο σύνολο με δέκα μεταξοτυπίες της σειράς «Απειλούμενα Είδη» [Endangered Species] του Αμερικανού ...

Η Μελίνα Μερκούρη στην Κύπρο του 1975

«Είμαι στην Κύπρο. Είμαι στην Κύπρο όπου τα παιδιά πετάνε μαύρους χαρταετούς και τα ...

Στην Κύπρο ο σκιτσογράφος Plantu

Στις 16 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Jean Plantu, δημοσιογράφος και σκιτσογράφος της ...

Ο Μικ Τζάγκερ επιστρέφει στον κινηματογράφο

Ο Βρετανός ροκ σταρ Μικ Τζάγκερ επιστρέφει στον κινηματογράφο και θα παρουσιάσει στη Mostra ...

Αυλαία με «Οικόπεδο 12» στις Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου

Με την ταινία κυπριακής παραγωγής «Οικόπεδο 12», σε σκηνοθεσία του Κυριάκου Τοφαρίδη, θα σηκώσει ...

X