Dandilands: Παρουσίαση βιβλίου στο Point

Το πρότζεκτ Dandilands της ομάδας pick nick οδήγησε σε μια έκδοση που παρουσιάζεται στις 30 Μαρτίου στο Point Centre for Contemporary Art, στη Λευκωσία

Στο πλαίσιο του προγράμματος residency της εικαστικής και ερευνητικής ομάδας pick nick στο Point Center for contemporary art, παρουσιάζεται την Παρασκευή 30 Μαρτίου το βιβλίο Dandilands, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο BOM DIA.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, ο Manuel Raeder του βερολινέζικου εκδοτικού οίκου θα μιλήσει για την εμπειρία του μέσα από τις συνεργασίες του οίκου με καλλιτέχνες, μουσεία και άλλους χώρους τέχνης.

Η έκδοση Dandilands αποτελεί το δεύτερο μέρος του ομώνυμου πρότζεκτ των pick nick που ξεκίνησε το 2014 σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες Κωστή Βελώνη, Marc Bijl, Mustafa Hulusi, Mahony, Jumana Manna, Μισέλ Παντελή, Liliana Porter, Kevin Schmidt, Σωκράτη Σωκράτους και Carla Zaccagnini.

Το πρότζεκτ

«Ανάμεσα σε άγρια πεύκα, περπατώντας ένα βραχώδες μονοπάτι εφτά χιλιομέτρων στις κορυφές του Τροόδους με θέα μακρινούς ορίζοντες του νησιού» προβάλλουν έργα τέχνης.
Αυτή ήταν η ιδέα της ομάδας pick nick -αποτελούμενης από τους Παναγιώτη Μιχαήλ [εικαστικό], Μαρία Πετρίδη [συγγραφέα] και Άλκη Χατζηανδρέου [εικαστικό / αρχιτέκτονα]- η οποία προσκάλεσε διεθνούς εμβέλειας εικαστικούς σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με μια εγκατάσταση της Jumana Manna τον Αύγουστο 2014 [φωτογραφία].

Η δυνατότητα κατανόησης των αστικών και φυσικών τοπίων μέσα από εμπειρίες οικείες ή αποσταθεροποιητικές ενεργοποιήθηκε με την τοποθέτηση μιας πινακίδας κατά μήκος ενός μονοπατιού στο Τρόοδος. Η πινακίδα –ταυτόχρονα αντικείμενο και τοποθεσία– υπήρξε ένας τόπος πρόθεσης και εικόνας, μια ελάχιστη συνθήκη του κοινωνικού.

Σχολιάζοντας τον τίτλο του πρότζεκτ, Dandilands, οι pick nick είχαν πει σε παλαιότερή τους συνέντευξη στο «Π»:

«Το όνομα υπαινίσσεται ένα εκτεινόμενο τοπίο, μια γη που απλώνεται χωρίς συγκεκριμένα όρια και αναφορές. Παραπέμπει στις πικραλίδες [dandelions] που υπάρχουν διάσπαρτες παντού στο τοπίο της Κύπρου. Είναι τα γνώριμα κίτρινα αγριολούλουδα τα οποία γίνονται λευκοί πανάλαφροι σπόροι που για να αναπαραχθούν ταξιδεύουν με τον αέρα σε άγνωστους προορισμούς. Τις λευκές πικραλίδες τις φυσάμε, επίσης, κάνοντας μια ευχή που όσο ταξιδεύει μεταφέρει μαζί της επιθυμίες, ψευδαισθήσεις και μικρές ουτοπίες. Με αυτή την έννοια, ‘Dandilands’ σημαίνει μια διάθεση να διασχίσουμε ένα τοπίο οικείο και άγνωστο ταυτόχρονα.»

Η έκδοση

Η έκδοση Dandilands περιλαμβάνει δοκίμια από τους Guilherme Altmayer, Alev Adil, Sophie Houdart, Αντώνη Χατζήκυριακο, Sofia Lemos, Marko Stamenkovic και την Παλαιστινιακή κολεκτίβα The Jerusalem of Things. Έχοντας διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα, οι συγγραφείς συναντώνται, μεταφορικά και κοινωνικά, με τους pick nick, στον οικείο χώρο του βιβλίου. Τα δοκίμια διερευνούν την περιπλάνηση ως μεταφορά σε σχέση με κοινωνικές δράσεις και δημόσιες πρακτικές που ενεργοποιούν συζητήσεις γύρω από ζητήματα ένταξης και αποκλεισμού, σχέσεις σύγκρουσης (επίλυσης) και τόπους μη-εξουσιαστικούς όπου κρίνονται αστικά ή αγροτικά πρότυπα κανονικοποίησης.

O εκδοτικός οίκος BOM DIA

Ο εκδοτικός οίκος BOM DIA ειδικεύεται σε βιβλία καλλιτεχνών (artist books) τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του έργου ή που είναι τα ίδια έργα τέχνης και που πραγματεύονται το βιβλίο ως φόρμα και μέσο.

Ιδρύθηκε το 2011 στο Βερολίνο από τους Manuel Raeder και Manuel Goller, ενώ από το 2013 διευθύνεται αποκλειστικά από τον Manuel Raeder. Ο Bom Dia επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σύγχρονους καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική. Τα βιβλία του οίκου εκδίδονται σε στενή συνεργασία με μια ομάδα καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι Henning Bohl, Daniel Steegmann Mangrané, Mariana Castillo Deball, Haegue Yang, Leonor Antunes, Abraham Cruzvillegas, Danh Vo, Nina Canell και BLESS.
bomdiabooks.de

+ Η παρουσίαση πραγματοποιείται την Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 18:30 στο πλαίσιο του residency των pick nick στο Point [λεωφ. Ευαγόρου 2, Μέγαρο Χατζησάββα, Λευκωσία]. 

Στο residency, η ομάδα παρουσιάζει πρόσφατα και καινούργια έργα και μια σειρά από δραστηριότητες από τις 13 Μαρτίου μέχρι 13 Απριλίου 2018. Οι pick nick θα είναι στον χώρο κάθε Τρίτη, 15:00-19:00.

Ωρες λειτουργίας Τετάρτη-Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 11:00-15:00

*Μπορείτε να επισκεφθείτε το Point εκτός των ωρών λειτουργίας με ραντεβού. Πληροφορίες τηλ. 22662053.

You May Also Like

Κάνουν τα κυπριακά μουσεία όλα αυτά τα πράγματα;

Πριν από μερικές εκδόσεις, σε αυτές τις σελίδες, φιλοξενήσαμε μια συνέντευξη της διευθύντριας της ...

“Picture Perfect” από την SRSLYyours Ensemble

Η σύνδεσή μας είναι πλέον επιτυχής. Γνωρίστε τη Λέα, τον Μαξ και τη Μία, ...

All about women | Διαδικτυακή έκθεση από την «Αμοργό»

Αll about Women είναι ο τίτλος της διαδικτυακής έκθεσης που παρουσιάζει η Γκαλερί Αμοργός, ...

Έκθεση της Κυριακής Κώστα στο Φυτώριο

Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου – ΕΙ.ΚΑ/Φυτώριο, στα πλαίσια του προγράμματος A Climate Challenge, ...

Έκθεση μαθητών Δημοτικού Σχολείου Λυθροδόντα

Τα παιδιά των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Λυθροδόντα – «Μελέτειον» ...

Το τελευταίο ατελιέ του Πικάσο στις Κάννες σε μία μοναδική έκθεση στο Λονδίνο

Η έκθεση «Atelier Picasso», που φιλοξενείται στην γκαλερί Bastian του Λονδίνου, αναβιώνει το στούντιο ...

X