Δεν πρόλαβαν αυτή τη φορά οι τυμβωρύχοι

Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για δράση κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας στα Κούκλια

Φωτογραφία αρχείου από ανασκαφές στην Παλαίπαφο

Γράφει ο Κώστας Νάνος

Στο παρά πέντε αποτράπηκε άλλη μια υπόθεση τυμβωρυχίας και αρχαιοκαπηλίας στα Κούκλια. Για την υπόθεση τυμβωρυχίας η Αστυνομία είχε συλλάβει την Κυριακή τρία άτομα ηλικίας 48, 37 και 34 ετών από την Πάφο, τα οποία χθες κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο λόγος για τον οποίο δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για την έκδοση διατάγματος κράτησής τους ήταν διότι από την εξέταση του Τμήματος Αρχαιοτήτων δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή κλοπή αρχαίων αντικειμένων. Αρχικά, η Αστυνομία είχε συλλάβει έναν 37χρονο ιδιοκτήτη οχήματος, το οποίο εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. O ίδιος προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με το αυτοκίνητο που είχε εντοπιστεί, όμως την Κυριακή μετά το διάταγμα κράτησής του για τέσσερις μέρες, σε θεληματική του κατάθεση κατονόμασε ως συνεργούς του άλλα δύο πρόσωπα.

Εναντίον των τριών εξετάζεται υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος σε σχέση με ανασκαφή και ανακάλυψη αρχαιοτήτων χωρίς άδεια στα Κούκλια.

Η επιβεβαίωση

Η υπόθεση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που διατύπωσε και πριν από λίγους μήνες με επιστολή της στη Βουλή η Μαρία Ιακώβου, καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Οι καταγγελίες αφορούσαν ιδιαίτερα την περιοχή των Κουκλιών και τη δράση κυκλωμάτων τυμβωρυχίας.

Τότε η κ. Ιακώβου είχε καταγγείλει ότι κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, που γίνεται ανασκαφή, την ημέρα σκάβουν με τα χέρια οι φοιτητές και το βράδυ αναλαμβάνουν δράση οι τυμβωρύχοι με τα ντίκερ, οι οποίοι μάλιστα ανοίγουν τάφους σε απόσταση 50 μέτρων. Αποκορύφωμα αυτών των καταγγελιών ήταν η αναφορά της ότι οι τυμβωρύχοι σκάβουν ολόχρονα και αυτό το διαπιστώνουν από τους διάσπαρτους τάφους που ανοίγουν, τα σπασμένα αγγεία που βρίσκουν και άλλα τεκμήρια. Τόνισε επίσης ότι οι παράνομες ανασκαφές στα Κούκλια δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι την ανασκαφή του πανεπιστημίου στη θέση Μαρτσέλλος την έκαψαν οι τυμβωρύχοι το 2011 για να μπορούν πιο εύκολα να χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Πήλινη πλάκα με στίχους της Οδύσσειας ανακαλύφθηκε στην Ολυμπία

Μια πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή που διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ...

Πιστό αντίγραφο αναθηματικής πλάκας από τον αρχαιολογικό χώρο Γόλγων δημιούργησαν στο ΙΚυ

Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηένου, το ...

Το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας επιστρέφει και αυτό τα Μπρούτζινα του Μπενίν

Το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας (ΝΜΙ), στο Δουβλίνο, είναι το τελευταίο ευρωπαϊκό ίδρυμα που ...

Ανοιχτή πρόσκληση: Μοιραζόμαστε αναμνήσεις για τη Μέρα Μνημείων και Χώρων

«Κοινοί Πολιτισμοί, Κοινή Κληρονομιά, Κοινή Ευθύνη» είναι η φετινή θεματική της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων ...

Mουσείο Ολυμπίας: Eκτίθεται η πήλινη πλάκα με τους 13 στίχους της Οδύσσειας

Το σπάνιο εύρημα που ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία, το ...

Ο Θεμιστοκλής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται η προτομή του Θεμιστοκλή που έφτασε από το αρχαιολογικό μουσείο Parco ...

X