Διεθνές Poetry Slam ξανά, στη Λευκωσία

Τη δεύτερη έκδοση του Διεθνούς Poetry Slam στην Κύπρο πραγματοποιεί ο οργανισμός Ιδεόγραμμα, στις 26 και 27 Μαρτίου 2018 στο Ίδρυμα ARTος, στη Λευκωσία

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Poetry Slam στη Λευκωσία το 2017 και τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη παράσταση Poetry Slam στο Σικάγο, ο οργανισμός Ιδεόγραμμα πραγματοποιεί το 2ο Διεθνές Poetry Slam 2018.

Η μορφή αυτή του διαγωνισμού ποίησης θα λάβει χώρα στο ARTos Foundation στη Λευκωσία, στις 26 και 27 Μαρτίου 2018. Στόχος του, να προκαλέσει και να οδηγήσει την ποίηση στα άκρα, αναζητώντας νέες μορφές έκφρασης, έχοντας πάντα υπ’ όψιν και τα σύγχρονα διεθνή ποιητικά ρεύματα.

Το Poetry Slam είναι ένας διαγωνισμός ποίησης, στον οποίο οι συμμετέχοντες απαγγέλουν την πρωτότυπη δουλειά τους, δραματοποιώντας την ταυτόχρονα. O ποιητής-slammer, έχει στη διάθεσή του μάξιμουμ 3 λεπτά και θα παρουσιάσει το ποίημά του ενώπιον πενταμελούς κριτικής επιτροπής και του κοινού.

Όπως ανέφερε ο ποιητής Γιώργος Χριστοδουλίδης, «έρχεται και στην Κύπρο, με το πρώτο Διεθνές Poetry Slam να αποτελεί ίσως την ‘εισαγωγή’ πολλών άλλων τέτοιων γεγονότων που θα ακολουθήσουν και ίσως αλλάξουν το λογοτεχνικό μας τοπίο, όχι για να αναιρέσει αλλά για να συμπληρώσει και να εμπλουτίσει το ποιητικό γίγνεσθαι και ως τέτοια η Slam Ποίηση είναι όχι απλώς καλοδεχούμενη αλλά και επιβεβλημένη».

Ένα Poetry Slam προκαλεί και προσκαλεί όλες τις ποιητικές φωνές, διαφόρων παραδόσεων, υφών και προσεγγίσεων, να παρουσιάσουν το ποίημά τους με τρόπο που να μεταδώσουν ό,τι πραγματεύεται το ποίημα, είτε είναι πολιτικό, ερωτικό, κοινωνικό, κλπ. θέμα. Οι παραστάσεις αυτές, γκρεμίζουν τα σύνορα μεταξύ ποιητή-slammer, κριτών και κοινού, απελευθερώνοντας το λόγο.

Κανένας ποιητής που συμμετέχει δεν είναι υπεράνω κριτικής, καθώς όλοι βασίζονται τόσο στην κρίση της κριτικής επιτροπής αλλά και του κοινού, το οποίο μπορεί να κρίνει, ακόμα και να διακόψει την παράσταση του ποιητή, αν αυτή δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ή είναι προσβλητική με κάποιον τρόπο.

Η οργάνωση και η διεξαγωγή τέτοιων παραστάσεων είναι σημαντική γιατί δίνει τη δυνατότητα σε νέους αλλά και αναγνωρισμένους ποιητές να απελευθερωθούν και εκφραστούν έξω από τον καθωσπρεπισμό πλαισίων που συνήθως επιβάλλονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Στο Poetry Slam Cyprus 2018 θα λάβουν μέρος επτά ποιητές-slammers από Βέλγιο – Carmien Michels / Γερμανία – Alex Burkhard / Ελβετία – Narcisse / Ισραήλ– Yonatan Kunda και Muhammad Mugrabi / Σερβία – Goran Zivkovic / Σουηδία – Alma Kirlic.

Επίσης, θα διαγωνιστούν 17 ποιητές-slammers με έδρα την Κύπρο: Έρινα Χαραλάμπους, Σταύρος Ξ. Πέτρου, Γιώργος Χαριτωνίδης, Νόρα Νατζαριάν, Αργύρης Λοϊζου, Chelsea Bergnar, Alexandra Mary Neill, Kωνσταντίνος Παπαγεωργίου, James Mackay, Halil Karapasaoglu, Anneta Benzar, Jenan Selçuk, Μιχαήλ-Άγγελος Εγγλέζος, Lisa Suhair Majaj, Manuella Mavromichalis, Άννα Ανδρέου, Ειρήνη Παπακυριακού.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι Ανδρέας Αραούζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Αλεξάνδρα Γαλανού, ποιήτρια, Μαριάννα Γαλίδη, μουσικολόγος, παραγωγός ραδιοφώνου, Σάββας Χριστοδουλίδης, εικαστικός καλλιτέχνης, Μυρτώ Αζίνα Χρονίδου, συγγραφέας.

Η διοργάνωση θα κλείσει με συναυλία Jazz, με την Sarah Fenwick και τους μουσικούς Μαρίνο Νεοφύτου, κιθάρα και Κώστα Χαλλούμα, μπάσο.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ένας από τους συμμετέχοντες στη φετινή διοργάνωση, ο Yonatan Kunda από το Ισραήλ.

You May Also Like

Πέθανε από κορωνοϊό ο Λούις Σεπούλβεδα

Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους Χιλιανούς συγγραφείς. ...

Πέθανε η συγγραφέας Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη, σπουδαία συγγραφέας και μεγάλη προσωπικότητα των γραμμάτων, πέθανε το βράδυ της ...

5ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019

Η International Art Academy διοργανώνει τον 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης “K.Π. Καβάφης” 2019. Στο Διαγωνισμό ...

”Ρινίσματα” του Βαγγέλη Γέττου στα πλαίσια του Nicosia Book Fest 2020

“Ρινίσματα” Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Βαγγέλη Γέττου Nicosia Book Fest 2020 / 22.11 ...

Δημοτική Βιβλιοθήκη και Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου 46 χρόνια μετά

Γράφει ο Γιάννης Τουμαζής/Διευθυντής NiMAC, Επ. Καθ. Πανεπιστημίου Frederick Ναι, αυτό είναι, αυτό που ...

Η Λευκωσία πέρα από φραγμούς

Μια ανθολογία σύγχρονης γραφής -η πρώτη στο είδος της- για την πόλη της Λευκωσίας ...

X