Με πρωτοβουλία της Κύπρου, υιοθετήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, ομόφωνα, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ψήφισμα για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα και την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το ψήφισμα κατατέθηκε στο πλαίσιο της 37ης συνόδου του Συμβουλίου από διαπεριφερειακή ομάδα κρατών, της οποίας ηγείται η Κύπρος, και στην οποία μετέχουν επίσης η Αιθιοπία, η Αργεντινή, η Ελβετία, η Ελλάδα, το Ιράκ, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Μαλί, η Πολωνία και η Σερβία.

‘Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενεύη Γιώργος Κασουλίδης πρόκειται για μια πρωτοβουλία που η Κύπρος ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2015, και είχε ως αποτέλεσμα να υιοθετηθεί το πρώτο ψήφισμα επί του θέματος αυτού το 2016.

«Φέτος το κείμενο είναι βελτιωμένο και είχαμε πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλες χώρες. Υιοθετήθηκε ομόφωνα χωρίς ψηφοφορία και 74 χώρες το έχουν υπογράψει, δηλαδή είναι συγκηδεμόνες του ψηφίσματος», είπε ο κ. Κασουλίδης, αναφέροντας πως η πρωτοβουλία της Κύπρου έτυχε αναγνώρισης και υποστήριξης.

Σημείωσε πως «εμείς ως Κύπρος έχουμε τρομερή ευαισθησία σε αυτό το θέμα αλλά έχουμε δει το θέμα ανοικτά και έχοντας υπόψη το τί έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε πάρα πολλές γειτονικές μας χώρες αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Βλέπουμε να καταστρέφονται μνημεία αρχαίων πολιτισμών και πρέπει να τα προστατεύσουμε αλλά και να υπάρχουν μηχανισμοί ώστε κλεμμένοι θησαυροί να επιστρέφονται στους νόμιμους ιδιοκτήτες, επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης.

Εξάλλου, ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως “η πρωτοβουλία αυτή εμπίπτει στο ευρύτερο πλέγμα δραστηριοποίησης του Υπουργείου Εξωτερικών σε διάφορα διεθνή φόρα σε θέματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου”.

Το ψήφισμα καταδικάζει ανεπιφύλακτα κάθε έκνομη πράξη που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή συμβαίνει εντός του πλαισίου ένοπλης σύρραξης, είτε εκτός και εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις πράξεις  λεηλασίας, κλοπής, λαθρεμπορίου και παράνομης διακίνησης πολιτιστικής περιουσίας που αναπόφευκτα περιορίζουν τη δυνατότητα ενάσκησης των πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Καλεί επίσης, μεταξύ άλλων, σε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη, καταστολή και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, τονίζοντας την ανάγκη επιστροφής της κλεμμένης πολιτιστικής περιουσίας στις χώρες προέλευσης, καθώς τη σημασία της ταχείας και πλήρους αποκατάστασης των πολιτιστικών δικαιωμάτων, ιδίως για συνανθρώπους μας που είναι εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με το διατακτικό μέρος του ψηφίσματος, ο Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλείται να συγκαλέσει διήμερο εργαστήρι στη Γενεύη με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από όλες τις γεωγραφικές ομάδες του οργανισμού, με στόχο την επεξεργασία εργαλείων που θα βοηθήσουν στην  ανάδειξη και προώθηση της προσέγγισης του ζητήματος της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

`Οπως σημειώνεται, παρουσιάζοντας το ψήφισμα ενώπιον της ολομέλειας του Συμβουλίου, ο  κ. Κασουλίδης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που το Συμβούλιο μπορεί να διαδραματίσει στις διεθνείς προσπάθειες για πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στην πτυχή που αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο στην απόλαυση των πολιτιστικών δικαιωμάτων από όλους.

Το κείμενο του ψηφίσματος, είχε αποτελέσει τις προηγούμενες τρεις βδομάδες της συνόδου αντικείμενο ανοικτής, άτυπης διαβούλευσης υπό την προεδρία της Κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

You May Also Like

Πρώτη αξονομετρική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου

H πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη δόθηκε στη δημοσιότητα και ...

Γιορτή στο Πάρκινγκ 2015 το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου

Το Παράθυρο σάς προσκαλεί για τέταρτη χρονιά στη Γιορτή Στο Πάρκινγκ! Πραγματοποιούμε και φέτος ...

Flash: Καλλιτέχνες και κοινό συζητούν στη Λεμεσό

Προβληματισμούς και ερωτήματα γύρω από τη δημιουργική διαδικασία θέτει η πλατφόρμα Flash, που πραγματοποιείται ...

Παρουσίαση Κοινού Λεξικού της ε/κ και τ/κ Διαλέκτου στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η παρουσίαση του ...

Πέθανε o Πολ Κάντνερ, συνιδρυτής και κιθαρίστας των Jefferson Airplane

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο Πολ Κάντνερ, συνιδρυτής και κιθαρίστας του ιστορικού συγκροτήματος ...

«Ξαναγέννηση»: H έκθεση των 219 επιστραφέντων έργων στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

Υπό τον τίτλο «Ξαναγέννηση» πραγματοποιείται από τις 14 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου έκθεση ...

X