Στην τελική φάση, όπου βρίσκονται μόνο πέντε υποψήφιες ευρωπαϊκές πόλεις, πέρασε η κοινή πρόταση των Δήμων Αγλαντζιάς, Στροβόλου και Λευκωσίας, αλλά και πολλών υποστηρικτών τους, να καταστεί η ευρύτερη Λευκωσία «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» 2021, με τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς να χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως μεγάλη πρόκληση και μια ευκαιρία προβολής της ευρύτερης Λευκωσίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του “GREATER NICOSIA 2021”, η πρόταση κατατέθηκε επίσημα από τον Δήμο Αγλαντζιάς τον περασμένο Ιανουάριο και είναι η πρώτη φορά που πόλη από την Κύπρο διεκδικεί τον τίτλο. Οι άλλες 4 πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο είναι: Yaroslavl (Ρωσία), Chisinau (Μολδαβία), Klaipeda (Λιθουανία), Varazdin (Κροατία).

Στην τελική φάση η ευρύτερη Λευκωσία θα καταθέσει λεπτομερή προγραμματισμό. Η εξαγγελία της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» για το 2021 θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο, στην πόλη Novi Sad (Σερβία).

Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας απονέμεται σε μια ευρωπαϊκή πόλη για περίοδο ενός έτους, στη διάρκεια του οποίου η πόλη έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο σχέδιο για την πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική, οικονομική και επιχειρηματική εμπλοκή των νέων.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης χαρακτήρισε «τεράστια πρόκληση που τίθεται για πρώτη φορά ενώπιον μας» το γεγονός ότι η ευρύτερη Λευκωσία διεκδικεί τον τίτλο της της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2021.

Ο κ. Πετρίδης έκανε έκκληση σε όλους τους φορείς να αγκαλιάσουν αυτή την μεγάλη προσπάθεια και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της κατάκτησης του τίτλου «Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας» και τόνισε τη «μεγάλη προβολή που θα δεχθεί η ευρύτερη Λευκωσία, η οποία περιλαμβάνει τη νεολαία», σε περίπτωση κατάκτησης του τίτλου.

«Φιλοδοξούμε να κερδίσουμε αυτό τον θεσμό με καινοτόμες ιδέες, μαζί με τη νεολαία για τη νεολαία, για το μέλλον της Κύπρου», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «συνοδοιπόροι μας είναι ο Δήμος Λευκωσίας μαζί με τον Δήμο Στροβόλου, καθώς και πολλοί φορείς».

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς ζήτησε την οικονομική στήριξη του κράτους, το οποίο με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενέκρινε τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, «για να μπορέσουμε να τροχιοδρομήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρόταση μας».

Αναφορικά με τις υποδομές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην Αγλαντζιά για αυτό τον σκοπό, ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν το Φιλοξένια ή το Συνεδριακό Κέντρο.

Για το “GREATER NICOSIA 2021” έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους οι δήμοι Αγλαντζιάς, Λευκωσίας και Στροβόλου, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η CYTA, η TELIA & PAVLA BBDO, η PwC, ο ΚΟΤ, η ΕΤΑΠ Λευκωσίας, και δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες νέων από όλες τις κοινότητες της Κύπρου.

Φωτογραφία εξωφύλλου από το: www.visitnicosia.com.cy

(ΚΥΠΕ)

You May Also Like

«Σύναξη αγάπης» για τη Νίκη Μαραγκού

Μία μέρα μετά την επέτειο των γενεθλίων της, που θα ήταν στις 23 Μαΐου, ...

Μουσεία για… μια μέρα

Μερικές σκέψεις για τη (χθεσινή) Διεθνή Μέρα Μουσείων, που είναι πάντα μια καλή αφορμή ...

Οι ταινίες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε

Δύο γαλλικές ταινίες, το Albatros του Ξαβιέ Μποβουά και η Petite Maman της Σελίν ...

ΘΟΚ: Τέσσερις για τη θέση Καλλιτεχνικού Διευθυντή στον ΘΟΚ

Τέσσερα ονόματα περιλαμβάνει η βραχεία λίστα των υποψηφίων για τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή στον ...

Μια κυπριακή ταινία πάει στη διαδικτυακή Αγορά των Καννών

Η ταινία Dog, της Γιάννας Αμερικάνου, είναι ανάμεσα στις ταινίες που θα συμμετάσχουν στη ...

Προσπάθεια επαναπατρισμού ιστορικού πίνακα

  Κύπριος επιχειρηματίας επιχειρεί να αγοράσει τον πίνακα «Λεμεσός 1900» του Μιχαήλ Κουφού που ...

X