«Και το όνομα αυτού», για πρώτη φορά επί κυπριακής σκηνής

Ο Διομήδης Νικήτας σκηνοθετεί τη γαλλική κωμωδία, με την οποία σφραγίζεται η συνεργασία της θεατρικής ομάδας Σόλο Για Τρεις με το Θέατρο Αντίλογος. Πρεμιέρα τον Απρίλιο 2018

Τη γαλλική κωμωδία Le Prenom, των Matthieu Delaporte και Alexandre de La Patelliere ανεβάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο η θεατρική ομάδα Σόλο Για Τρεις σε συνεργασία με το Θέατρο Αντίλογος, σε σκηνοθεσία Διομήδη Νικήτα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία στη Γαλλία, ένα έργο υποψήφιο το 2011 για έξι βραβεία Moliere, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2012.

Το έργο μετέφρασε, διασκεύασε και σκηνοθετεί ο Διομήδης Νικήτα.

Η παραγωγή σφραγίζει τη συνεργασία των ομάδων Σόλο για Τρεις και Θέατρο Αντίλογος και παρουσιάζεται από τις 13 Απριλίου στo Flea Theatre.

Το εν λόγω θεατρικό έργο, που γράφτηκε το 2010, περιέχει στοιχεία της αισθητικής του μπουλβάρ, όπως το γνωρίζουμε από τον Φεντώ, τον Λαμπίς, τον Βερνέιγ και άλλους «μάστορες» του είδους.

Το έργο των Matthieu Delaporte και Alexandre de La Patellière αποτελεί ένα είδος προσχήματος που προσεγγίζει το κωμικό στοιχείο αναφορικά και συγκινησιακά: οι δύο Γάλλοι συγγραφείς δημιουργούν πολλαπλές αναφορές οι οποίες στο ευρύ φάσμα διατύπωσής τους, διεγείρουν τη βιωματικότητα που πυροδοτεί τη σύγκρουση.

Η υπόθεση της κωμωδίας είναι απλή. Με αφορμή το όνομα που θα δοθεί σε ένα αγέννητο ακόμη αγόρι, παρατίθεται ένα δείπνο για πέντε. Δυο ζευγάρια κι ένας παιδικός φίλος συναντώνται για να το γιορτάσουν. Εντούτοις, η εορταστική ατμόσφαιρα δεν κατορθώνει να καταδείξει μια χαρούμενη διάθεση. Αντίθετα, το κλίμα γίνεται βαρύ και υποτροπιάζει με πρόσχημα το όνομα του παιδιού. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στο δείπνο κρατάει «γερά», στα όρια του δογματικού, το προσωπικό του αφήγημα και με βάση αυτό απευθύνεται στον άλλο δημιουργώντας καταστάσεις αντιπαλότητας ενώ σωρεία χρόνιων απωθημένων ξεσπούν με βία στην επιφάνεια. Καθένας ξεστομίζει «βαριές κουβέντες» που αποκαλύπτουν τον «προσωπικό του μύθο» και κυρίως αυτό που θα ήθελε να είναι αλλά δεν είναι.

Πανέξυπνοι χιουμοριστικοί διάλογοι, που ισορροπούν με δεξιοτεχνία μέχρι τα όρια της μαύρης κωμωδίας, δίνουν την ευκαιρία στο έργο να θίξει καίρια θέματα της αστικής καθημερινότητας.

Υπόθεση
Στο σπίτι του Πιερ και της Ελιζαμπέτ ετοιμάζεται ένα οικογενειακό δείπνο. Ο αδερφός της Ελιζαμπέτ, Βίνσεντ, με την έγκυο γυναίκα του, Άννα, καθώς και ο καλύτερός της φίλος, Κλωντ, καταφθάνουν για το καθιερωμένο τους δείπνο. Με αφορμή το όνομα του επερχόμενου παιδιού ξεκινάει ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων ανάμεσα σε ονόματα και πρόσωπα, αλήθειες και ψέματα. Μέσα σε ένα βράδυ, πέντε άνθρωποι που νόμιζαν πως γνωρίζονται καλά, θα αναθεωρήσουν ανακαλύπτοντας ο ένας τον άλλο από την αρχή.

Συντελεστές
Μετάφραση/ Διασκευή/Σκηνοθεσία: Διομήδης Νικήτα
Σκηνικά / Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Παραγωγή: Σόλο για Τρεις & θέατρο ΑντίΛογος

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Μαρίνα Βρόντη

Βαλεντίνος Κόκκινος

Νεκτάριος Θεοδώρου

Χριστίνα Χριστόφια

Τζούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή, 13 Απρίλιου 2018 στις 20:30

Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 13 Μάϊου, στις 20:30

Flea Theatre – Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 97829257

You May Also Like

Aνοικτό Κάλεσμα για το theΥard.Residency.20

O χώρος του Ξυδάδικου, φιλοξενεί εδώ και 12 χρόνια ιστορίες και δράσεις δημιουργών από ...

Bouffon: Τριήμερο θεατρικό εργαστήρι με τον Mick Barnfather

Μια σπάνια ευκαιρία για ηθοποιούς, περφόρμερ, χορευτές και σκηνοθέτες αποτελεί το εργαστήρι που θα ...

Πρόσκληση για εθελοντές στο Buffer Fringe Performing Arts Festival

Το Φεστιβάλ Παραστασιακών Τεχνών Buffer Fringe καλεί άτομα να εγγραφούν ως εθελοντές στο 6ο ...

Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα

Τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα θα παρουσιαστούν φέτος στο ...

«Το Καστρόκουτο»: διαδραστική παράσταση-παιχνίδι για παιδιά

H θεατρική ομάδα Ειδεκανού καλεί τα παιδιά σε μία διαφορετική, διαδραστική παράσταση-παιχνίδι, παρέα με ...

Μια επιπλέον παράσταση για τον Βαφτιστικό

Λόγω αυξημένης ζήτησης, ο ΘΟΚ θα δώσει μία επιπλέον παράσταση της υπέροχης μουσικής κωμωδίας ...

X