Loop Festival 2018

Από τις 21 μέχρι τις 24 Μαρτίου στη Λευκωσία

Το ανοιξιάτικο μουσικό φεστιβάλ επανέρχεται για έβδομη χρονιά και φέρνει μαζί του λουπαδόρους, το πρώτο ηλεκτρικό λαούτο, αναλογικά συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολλή καινοτομία και γερές δόσεις ταλέντου

Με την εαρινή ισημερία και ένα εργαστήρι ξεκινά το φετινό Λευκωσία Loop Festival, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε ό,τι πιο σύγχρονο παράγεται σήμερα στη μουσική σκηνή, στο “εδώ και τώρα” των μουσικών που δεν αρκούνται σε “συνηθισμένα” ακούσματα, αλλά αναζητούν κάτι άλλο.
Αρχικά αφοσιωμένο στην τεχνική του live looping -δηλαδή στη χρήση λουπαδόρων οι οποίοι παρέχουν την δυνατότητα της άμεσης επανάληψης ήχων- το φεστιβάλ έχει διαμορφώσει μια συγκεκριμένη αισθητική άποψη, ενώ “πια δεν είναι τόσο συγκεκριμένο στην τεχνική της λούπας”, σημειώνει ο Λευτέρης Μουμτζής, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και συνιδρυτής της διοργανώτριας εταιρείας Λουβάνα Δίσκοι. “Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε από το 2012, όταν ξεκίνησε το πρώτο φεστιβάλ, μέχρι σήμερα ο εξοπλισμός και η τεχνολογία που παρήχθησαν σε ό,τι αφορά το looping και τις δυνατότητες που έχουν οι μουσικοί στις live εμφανίσεις να είναι από τη γη ώς τον ουρανό διαφορετικά. Οπότε κι εμείς έχουμε διευρύνει πολύ τα κριτήρια του φεστιβάλ”, με την πλάστιγγα να γέρνει, όπως εξηγεί ο ίδιος, προς μια ευρύτερη έννοια της τεχνολογίας παρά μιας συγκεκριμένης τεχνικής όπως ήταν η αρχική επιδίωξη του φεστιβάλ. “Παρόλο ότι όλοι οι καλλιτέχνες στο φετινό φεστιβάλ παίζουν με λούπες, περισσότερο προσανατολιζόμαστε στην ευρύτερη ιδέα της χρήσης τεχνολογιών: είναι μια αισθητική και μια κλίση προς τον πειραματισμό και τον πειραματικό ήχο”.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Μουμτζή, το κριτήριο της συμμετοχής τόσο στο εν λόγω φεστιβάλ όσο και στο Φεστιβάλ Φέγγαρος, που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι η ίδια ομάδα, είναι η παρουσίαση “ποιοτικών ακουσμάτων και σύγχρονων, από καλλιτέχνες που έβγαλαν πρόσφατα δίσκους που πάνε καλά, που περιοδεύουν αυτό το διάστημα”.

Τι θα ακούσουμε

Οι Man Duo, οι Φινλανδοί headliners του φεστιβάλ μαζί με την Earth Eye Loop, έβγαλαν δίσκο πριν από δύο μήνες, ενώ η Βρετανίδα Earth Eye Loop θα έχει έτοιμο δίσκο το επόμενο διάστημα. Από την Ελλάδα έρχονται οι Underwater Chess [Πάνος Παπάζογλου και Μιχάλης Βρέττας] που κυκλοφόρησαν πέρυσι μια δισκογραφική δουλειά. Πρόκειται για ένα ντουέτο που “θέλαμε εδώ και πολύ καιρό να φέρουμε”, σημειώνει ο Λ. Μουμτζής και θεωρείται μια πολύ σημαντική μπάντα στην πειραματική σκηνή της Ελλάδας τα τελευταία 10 χρόνια. Από την Ελλάδα έρχεται επίσης το ντοκιμαντέρ Lute Electric [παραγωγής 2017] που θα προβληθεί στο φεστιβάλ και έγινε για τον Δημήτρη Σιδερή, ο οποίος επίσης θα συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση. Ο Σιδερής έφτιαξε το πρώτο ηλεκτρικό λαούτο και στο ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης Βασίλης Δημητριάδης τον ακολουθεί σε διάφορους χώρους με ιδιαίτερο ήχο στην Κρήτη [παλιούς ναούς, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους κ.ά.] και οπτικογραφεί αυτοσχεδιασμούς με το ηλεκτρικό λαούτο. Σκηνοθέτης και μουσικός θα δηλώσουν παρόντες στο φεστιβάλ, ο πρώτος για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και ο δεύτερος για μια ζωντανή παρουσίαση με το ηλεκτρικό του λαούτο.

Εξάλλου, για πρώτη φορά στη διοργάνωση συμμετέχουν δύο Τουρκοκύπριοι μουσικοί, ο Inal Bilsel και ο Emre Yazgin, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το πρότζεκτ Side Effect, έχοντας προηγουμένως δουλέψει μαζί πάνω στους προσωπικούς δίσκους του Bilsel, περιλαμβανομένου του πιο πρόσφατου με τίτλο Lost Paradise.

Από την Κύπρο θα ακούσουμε τον isel [Γιάννης Ηλιάδης], ο οποίος ακολουθεί μια αξιόλογη πορεία στην πειραματική σκηνή της Κύπρου, και την Ελένη Ηρακλέους [Eleni Era], η οποία ζει στο Βερολίνο και ετοιμάζει αυτή την περίοδο ένα μικρό EP με τη Λουβάνα Δίσκοι.

Σε δύο χώρους

Το Λευκωσία Loop Festival 2018 θα ξεκινήσει με ένα εργαστήρι από τον Ανδρέα Τραχωνίτη στις 21 Μαρτίου στο Studio eleven63, ο κύριος κορμός του όμως θα αρχίσει την Πέμπτη 22 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 24 Μαρτίου.

Την Πέμπτη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Ηλεκτρικό Λαούτο” και το πρώτο act από τον Κύπριο isel στον χώρο Θκιό Ππαλιές [Παλλουριώτισσα], όπου έχουν ξαναπαρουσιαστεί acts πειραματικής μουσικής.
Την Παρασκευή και το Σάββατο, η διοργάνωση θα μεταφερθεί στο Θέατρο Δέντρο [βιοτεχνική περιοχή Παλλουριώτισσας], όπου θα παρουσιαστούν οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι μουσικοί.

Το πρόγραμμα

* Τετάρτη 21 Μαρτίου [studio eleven63]
18:00-21:00: “Crafting a soundscape – how to design sound for visuals” / Αντρέας Τραχωνίτης

* Πέμπτη 22 Μαρτίου [Θκιό Ππαλιές]
20:30 – Documentary “Ηλεκτρικό Λαούτο”
22:00 – isel (Κύπρος)

* Παρασκευή 23 Μαρτίου [Θέατρο Δέντρο]
20:30 – Πόρτες
21:00 – Side Effect [Κύπρος]
22:00 – Dimitris Sideris [Ελλάδα]
23:00 – Underwater Chess [Ελλάδα]

*Σάββατο 24 Μαρτίου [Θέατρο Δέντρο]
20:30 – Πόρτες
21:00 – Eleni Era [Κύπρος/Γερμανία]
21:45 – Earth Eye Loop [Βρετανία]
23:00 – Man Duo [Φινλανδία]

Εισιτήρια:

Workshop: 22 ευρώ [δωρεάν με αγορά τριημέρου εισιτηρίου του φεστιβάλ – Μόνο 15 θέσεις]
Πέμπτη 22 Μαρτίου: 6 ευρώ
Παρασκευή 23 Μαρτίου: 15 ευρώ
Σάββατο 24 Μαρτίου: 15 ευρώ
Τριήμερο: 22 ευρώ
Προπώληση: www.lefkosialoopfestival/tickets

You May Also Like

Συναυλία αλληλεγγύης στην Πλατεία Φανερωμένης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2018 και υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας ...

«ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Μια μαγευτική μουσική βραδιά συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος «Φίλοι της Λευκωσίας» και Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ...

Φεστιβάλ μουσικής PIANOFEST2

Το Ledra Music Soloist παρουσιάζει, από τις 31 Μάϊου μέχρι και τις 14 Ιουνίου, ...

Συναυλία ενίσχυσης για τους πληγέντες της Αττικής

Εκδήλωση συμπαράστασης και και αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί στον Δημοτικό Κήπο, δίπλα στη Βουλή των ...

Το Mamma Mia με τη Δέσποινα Βανδή στην Κύπρο

Το αγαπημένο σε όλους μιούζικαλ Mamma Mia έρχεται στην Κύπρο για τέσσερις μόνο παραστάσεις ...

Έλενα Χατζηαυξέντη: «Πάντα υπάρχει κάτι νέο να πεις για τη Δανάη Στρατηγοπούλου»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Μέσα από τη ξεχωριστή παράσταση, «Ας ερχόσουν για λίγο», αποτελούμενη από ...

X