«Μιλώντας στα παιδιά για τον καρκίνο» στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στη διάλεξη με θέμα ‘Μιλώντας στα παιδιά για τον καρκίνο’ η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η δρ Κατερίνα Φλωρά, Λέκτορας Κλινικής Ψυχολογίας. Στη διάλεξη οι δυο ομιλήτριες προσέγγισαν το θέμα του παιδικού καρκίνου με ιδιαίτερη προσοχή κι ευαισθησία.

Η Dominique Verplancken-Κανάρη (Kλινική Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Ψυχο-Ογκολόγος) παρουσίασε το θέμα του παιδικού καρκίνου, εστιάζοντας στα βιώματα των καρκινοπαθών παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβεία, και με αντίστοιχες εισηγήσεις για την ενδυνάμωση του οικογενειακού, φιλικού, σχολικού και κοινωνικού τους  περιβάλλοντος με απώτερο στόχο τη θετική αντιμετώπιση και ομαλή επανένταξη των παιδιών.

Η Δήμητρα Σωκράτους (Εκπαιδευτικός, Θεατροπαιδαγωγός, Συγγραφέας) κατέθεσε την εμπειρία συγγραφής και παρουσίασης του βιβλίου της για παιδιά ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’, μια ιδιαίτερη ιστορία για την αναζήτηση της παιδικής αλήθειας και κατανόησης για τον καρκίνο, η οποία δίδεται μέσα από συμβολισμούς, μεταφορές, θετικότητα και χιούμορ. Με αφορμή το βιβλίο πραγματοποιούνται διαδραστικές αφηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια σε παιδιά κι ενήλικες.

Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με συζήτηση στην οποία διαφάνηκε η έντονη ανάγκη για περαιτέρω δράσεις ενημέρωσης στο θέμα του παιδικού καρκίνου και της διαχείρισής του απευθυνόμενες σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων Π.Ο.Ε.Δ. Πάφου, η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. Πάφου,  Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Πόλης και Επαρχίας Πάφου, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Πάφου, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Πάφου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Dominique Verplancken-Κανάρη,MS

Kλινική Ψυχολόγος- Ψυχολογία του Παιδιού, Ψυχο-Ογκολογία

Η Dominique Verplancken-Κανάρη κατάγεται από το Βέλγιο. Ήρθε να ζήσει στην Κύπρο με την οικογένειά της το 1984. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Louvain, στο Βέλγιο. Έλαβε Bsc στην Ψυχολογία και Παιδαγωγικές Επιστήμες το 1977 και Msc στην Ψυχολογία- Κλινική Ψυχολογία- Ψυχολογία του Παιδιού το 1980. Από το 1995 εκπαιδεύτηκε στην Ψυχο-Ογκολογία στα πλαίσια του ΠΑΣΥΚΑΦ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων). Εργάζεται σήμερα στον ΠΑΣΥΚΑΦ ως Κλινική Ψυχολόγος και ιδιωτικά στο γραφείο της. Εκτελεί κλινική εποπτεία των ασκουμένων φοιτητών σε Μaster Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για περιστατικά παιδοψυχολογίας. Συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο για τη Δυσλεξία, με το Γραφείο Ευημερίας και άλλους φορείς που αφορούν την ψυχική υγεία.

Δήμητρα Σωκράτους

Εκπαιδευτικός, Θεατροπαιδαγωγός, Συγγραφέας

Η Δήμητρα Σωκράτους αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με δευτερεύον πτυχίο στις Γαλλικές Σπουδές (2005). Έλαβε MA Drama and Theatre in Education (Πανεπιστήμιο Warwick, Αγγλία, 2007) και MA Arts and Culture Management (Rome Business School, Ιταλία, 2017). Είναι εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός και εκπαιδεύτρια ειρήνης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διετέλεσε Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νεολαία και Πολιτισμός του ΠΑΦΟΣ 2017, όπως και συν-συντονίστρια του Κυπριακού Δικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου. Εξέδωσε το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ για μεγάλα παιδιά (2015) στο ιδιαίτερο θέμα της παιδικής κατανόησης και αλήθειας για τον καρκίνο, και την ποιητική συλλογή για παιδιά ‘Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη’ (2017) η οποία βραβεύτηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.

 

 

You May Also Like

Αγαπημένες σκηνές από ταινίες του Στάνλεϊ Κούμπρικ

Ο Κούμπρικ, πέθανε στις 7 Μαρτίου του 1999, το βράδυ στον ύπνο του, ενώ ...

CYPRUS PRIDE 2015 | Notifications

Oμαδική έκθεση 20 καλλιτεχνών σε επιμέλεια Χρήστου Κυριακίδη στο Space. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άγγελος ...

Αποτελέσματα Παγκυπριου Διαγωνισμού Φωτογραφίας 2015

Η 25η Οκτωβρίου 2015 ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής συμμετοχών στον Παγκύπριο Διαγωνισμό φωτογραφίας ...

Πέθανε ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο σημαντικός Έλληνας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος πέθανε σήμερα σε ηλικία 72 ετών, μετά από ...

Θλίψη ΕΣΚ για τον θάνατο του Εύη Γαβριηλίδη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο ...

To «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία ο νικητής της Δράμας

Η ταινία μικρού μήκους του Νεριτάν Ζιντζιρία με τίτλο «Χαμομήλι» απέσπασε τον φετινό Χρυσό ...

X