Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Οι ελληνικές εθνικές επέτειοι γιορτάζονται και από τους Έλληνες της Κύπρου. Όπως η ημέρα που είχε οριστεί ως ημέρα μνήμης και τιμής για την επανάσταση του 1821, εκείνη την επανάσταση που ύστερα από αιώνες σκλαβιάς είχε οδηγήσει στη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους. Στην Κύπρο η επέτειος αυτή τιμάται με διάφορες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν δοξολογίες, ομιλίες σε γιορτές σωματείων και οργανώσεων και παρελάσεις.

Οι παρελάσεις ωστόσο δεν είναι στρατιωτικές αφού, από την εποχή που είχαν καθιερωθεί στην Κύπρο δεν υπήρχε ακόμη ελευθερία, ούτε και κυπριακός στρατός. Στις παρελάσεις παίρνουνε μέρος κατά κανόνα οι μαθητές των σχολείων μέσης εκπαίδευσης όπως και σωματεία και οργανώσεις. Ιδίως στη Λευκωσία, η παρέλαση γίνεται μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδος, όπως δείχνει και η παλαιά αυτή φωτογραφία. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε καθιερωθεί όταν η Κύπρος δεν ήταν ακόμη ελεύθερη. Στη φωτογραφία εικονίζεται, μεταξύ των επισήμων στον εξώστη της πρεσβείας και ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Είχε καταστεί κανόνας, μετά την απελευθέρωση της Κύπρου, τον χαιρετισμό της παρέλασης να δέχεται από τον χώρο της ελληνικής πρεσβείας και ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενωρίτερα, πριν ακόμη η Κύπρος καταστεί ανεξάρτητο κράτος, γινότανε και πάλι μαθητική κυρίως παρέλαση, αλλά και παρέλαση παλαιών πολεμιστών και σωματείων. Υπήρξανε δε και περιπτώσεις κατά τις οποίες ο καιρός ήτανε βροχερός την 25η Μαρτίου, αλλά τούτο δεν πτοούσε και η παρέλαση γινόταν ακόμη και υπό βροχή. Συνήθως ακολουθούσε δεξίωση των επισήμων στην πρεσβεία. Επειδή στην καθιερωμένη παρέλαση της 25ης Μαρτίου παίρνουνε μέρος κυρίως μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, στα σχολεία τους γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες και γίνονται ακόμη, οι σχετικές πρόβες.

Έτσι ώστε ο μαθητόκοσμος να μάθαινε μερικά βασικά πράγματα, όπως ο βηματισμός. Η παρέλαση στις 25 Μαρτίου -που είναι και επίσημη αργία- καθώς και οι άλλες εκδηλώσεις, οι εορτασμοί σε σωματεία, οι ομιλίες κ.ά., σκοπό είχανε και έχουνε όχι μόνο το να τιμάται η συγκεκριμένη επέτειος, αλλά και το να αποδίδεται φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους ήρωες που είχανε ξεσηκωθεί το 1821 και είχαν ριχτεί σε έναν τιτάνιο αγώνα ελευθερίας. Έναν αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση του νεότερου και ελεύθερου ελληνικού κράτους, ύστερα από αιώνες σκλαβιάς. Έναν αγώνα στον οποίο είχανε τότε στρατευθεί και πολεμήσει, εθελοντικά και πολλοί Κύπριοι. Εκ των οποίων, μάλιστα, αρκετοί πέσανε μαχόμενοι. Η επέτειος, λοιπόν, της 25ης Μαρτίου οφείλει να αποτελεί απόδοση τιμής και σε εκείνους τους Έλληνες της Κύπρου που, χωρίς να τους αναγκάσει κανείς, θεώρησαν χρέος τους να στρατευθούν και να αγωνιστούν.

You May Also Like

Ο Ντενκτάς επί το έργον

Ήτανε λίγο μόνο διάστημα μετά την τουρκική εισβολή και την τραγωδία του 1974. Μια ...

Μερκούρη – Ντασέν στην Κύπρο, 1965

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το ...

Ο αγιασμός των υδάτων

Η φωτογραφία αυτή, ηλικίας μισού περίπου αιώνα, είναι από την τελετή αγιασμού των υδάτων, ...

Μιχάλης Κακογιάννης

Ο σημαντικός διεθνούς φήμης σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη ...

Δολοφονία Πολύκαρπου Γιωρκάτζη

Η σωρός τού κάποτε ισχυρού άντρα Πολύκαρπου Γιωρκάτζη μεταφέρεται από το σημείο της δολοφονίας ...

Ο Γρίβας ξανά στην Κύπρο

Με την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων και τις ένοπλες συγκρούσεις που άρχισαν τον Δεκέμβριο του ...

X