Σε πρώτη ακρόαση χαμένες συνθέσεις θυμάτων του ναζισμού

Μουσική που γράφτηκε σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης θα ακουστεί για πρώτη φορά σε ένα κονσέρτο στην Ιερουσαλήμ τον ερχόμενο Απρίλη

Η σχεδόν 30χρονη αναζήτηση ενός Ιταλού μουσικού να εντοπίσει μουσικές συνθέσεις που γράφτηκαν από θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, θα καρποφορήσει τον ερχόμενο Απρίλη με την πρώτη επίσημη παρουσίασή τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», ο συνθέτης, πιανίστας και καθηγητής μουσικής Φραντσέσκο Λοτόρο κατάφερε να εντοπίσει εκατοντάδες τραγούδια, συμφωνίες, ακόμη και οπερατικά έργα που γεννήθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στη Γερμανία και αλλού πριν και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για παγκόσμια κληρονομιά καλλιτεχνών που έχασαν την ελευθερία τους αλλά επιβίωσαν μέσα από τη μουσική τους, δήλωσε ο Φραντσέσκο Λοτόρο

Μουσική σε χαρτί τουαλέτας

Ο Λοτόρο έψαχνε σε βιβλιοπωλεία και αρχεία για τη χαμένη αυτή μουσική, ενώ πήρε συνεντεύξεις από επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος που θα τον βοηθούσαν στην αναζήτησή του. Εν τέλει κατάφερε να εντοπίσει οκτώ χιλιάδες μουσικά κομμάτια, πολλά από τα οποία ήταν γραμμένα σε αποκόμματα χαρτιού, σε χαρτί τουαλέτας ή αποκόμματα εφημερίδων.
Μέρος αυτών των μουσικών συνθέσεων θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε ένα κονσέρτο που θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Ashdod του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ. Το κονσέρτο θα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Τραγούδι στη μνήμη

Ανάμεσα στα μουσικά κομμάτια περιλαμβάνεται ένα τραγούδι της Εβραίας μουσικού, συγγραφέα και ποιήτριας Ilse Weber, η οποία εργάστηκε ως νοσοκόμα σε ένα από τα στρατόπεδα και δίδαξε σε παιδιά κάποιες από τις συνθέσεις της. Κανένα από τα τραγούδια της Βέμπερ καταγράφηκε, ωστόσο ένα κορίτσι που η ίδια είχε φροντίσει, το αποστήθισε. Αυτό το κορίτσι θα ερμηνεύσει το τραγούδι -για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο- στο κονσέρτο.

ΠΗΓΗ: GUARDIAN

You May Also Like

Αναβάλλονται οι συναυλίες της Μαρινέλλας

Την αναβολή των προγραμματισμένων συναυλιών της Μαρινέλλας στην Κύπρο ανακοίνωσε διαδικτυακά η εταιρία παραγωγής ...

«Νεαροί σολίστ επι σκηνής» στο Παττίχειο

Η εαρινή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου με τίτλο «Νεαροί σολίστ επι σκηνής» ...

Ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης στην Αξιοθέα

Εντατικές πρόβες λίγο πριν τη συναυλία στην Αξιοθέα, στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης, ...

Κύπρια 2018: Συναυλίες από το κιθαριστικό σύνολο Acordes

Mια πρωτότυπη προσέγγιση μουσικών μοτίβων από τον παγκόσμιο κινηματογράφο διασκευασμένα για ένα σχήμα που ...

Ο Παύλος Παυλίδης με νέες ενορχηστρώσεις στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση

Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τους συναυλιακούς χώρους της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής, με μια σειρά ...

Rialto Residency 2019 στη Λόφου

Ο καταξιωμένος σαξοφωνίστας Hayden Chisholm καθοδηγεί το φετινό Rialto Residency που θα πραγματοποιηθεί για ...

X