Στέλιος Καλλινίκου – Πόλυς Πεσλίκας ανοίγουν την Party Contemporary

Με τη συνάντηση του φωτογράφου Στέλιου Καλλινίκου και του ζωγράφου Πόλυ Πεσλίκα εγκαινιάζει τη λειτουργία της η γκαλερί Party Contemporary

SKPP είναι ο τίτλος της πρώτης έκθεσης που φιλοξενεί στον χώρο της η νεοσύστατη γκαλερί Party Contemporary. Τα εγκαίνια της έκθεσης, όπου θα παρουσιαστούν έργα των Στέλιου Καλλινίκου και Πόλυ Πεσλίκα, θα γίνουν την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι ένα ακρωνύμιο που προκύπτει από τα αρχικά των καλλιτεχνών Στέλιος Καλλινίκου Πόλυς Πεσλίκας, σηματοδοτώντας τη συνάντηση των δύο και των αντίστοιχων τους μέσων. Ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του χώρου και συνομιλούν, αναδεικνύοντας την αλληλένδετη ιστορία της φωτογραφίας και της ζωγραφικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Στέλιος Καλλινίκου, ο οποίος επίμονα παρακολουθεί και καταγράφει το κυπριακό τοπίο, παρουσιάζει μια ομάδα φωτογραφιών με εμφανή την επίδραση της ζωγραφικής τέχνης. Ο Πόλυς Πεσλίκας, ο οποίος ζωγραφίζει δίνοντας έμφαση στην επίστρωση των χρωμάτων και των υφών, έχει ως σημείο εκκίνησης συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του χώρου και τη φωτογραφία.

Ποιοι είναι

Ο Στέλιος Καλλινίκου (γ. 1985, Λεμεσός) ζει και εργάζεται στην Λευκωσία. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και φωτογραφία με υποτροφία από το IIEK ESP. Στην πρακτική του διαχειρίζεται το χώρο και τον τόπο, το χρόνο και την ιστορία, ως εκδηλώσεις πολλαπλών και διαπλεκόμενων νοημάτων. Παραμένει σε διαρκή διάλογο με την πράξη της παρατήρησης και εξετάζει τις δυνατότητες και τα όρια της φωτογραφίας.
Από το 2009 παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα του εκτίθενται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Το 2010 επιλέχθηκε να συμμετέχει στην έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων και το 2013 στο Athens Photo Festival. Το 2014 παρουσίασε σόλο το πρότζεκτ του Mary’s boy and flowers in the yard, ως μέρος του κύριου προγράμματος του διεθνούς φωτογραφικού φεστιβάλ Encontros da Imagem στην Μπράγκα, Πορτογαλία. Ήταν ανάμεσα στους 20 φιναλίστ του International Portfolio Reviews, Emergentes. Επίσης το 2014 ήταν υποψήφιος για το Fotomuseum Winterhur Pla(t)form. Το 2016 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην έκθεση Equilibrists, μια διοργάνωση του New Museum στη Νέα Υόρκη και του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος για το PRIX PICTET. Το 2017 παρουσίασε το πρότζεκτ του Where are you going young handsome like a legend στο Point Centre of Contemporary art στην Λευκωσία . O Καλλινίκου είναι συνιδρυτής και διευθυντής του χώρου δράσεων Θκιο Ππαλιές στην Λευκωσία. Το 2018-19 θα συμμετέχει στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, Künstlerhaus Bethanien στο Βερολίνο.

Ο Πόλυς Πεσλίκας (γ.1973, Λεμεσός) ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Λονδίνο και την Λευκωσία. Σπούδασε καλές τέχνες στην Ecole Superieure des Beaux Arts Montpellier στην Γαλλία (1993-1998, D.N.A.P, D.N.S.E.P. Στην πρακτική του χρησιμοποιεί την ζωγραφική όχι ως αντικείμενο, αλλά ως σημείο εκκίνησης για πιθανές καταστάσεις όπου η αισθητική εμπειρία της αφηγηματικής και ζωγραφικής επιφάνειας γίνεται ένα είδος υποκειμένου από μόνο του. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια συνεργάζεται τακτικά με ανεξάρτητους χορογράφους για τη δημιουργία έργων σύγχρονου χορού και από το 2005 έως το 2011 ήταν τακτικός συνεργάτης του πολιτιστικού περιοδικού Υστερόγραφο / Φιλελεύθερος. Από το 2006 έως το 2015 ήταν εκπαιδευτικός τέχνης στο δημόσιο τομέα και από το 2015 έως το 2017 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του χώρου σύγχρονης τέχνης VOLKS στην Λευκωσία. Το 2015-16 συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Künstlerhaus Bethanien στο Βερολίνο. Το 2017 εκπροσώπησε την Κύπρο στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας. Μεταξύ άλλων, έχει παρουσιάσει έργα του του στη Villa Medici / Ρώμη, Shanaynay / Παρίσι, NiMAC / Λευκωσία, Halle 14 / Λειψία, Künstlerhaus Bethanien / Βερολίνο, Μπιενάλε Πράγας 2.

+ Εγκαίνια την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, ώρες 18:00-21:30. Η έκθεση θα παραμείνει στην Party Contemporary [πλατεία Αγίας Βαρβάρας, Καϊμακλί, Λευκωσία] μέχρι τις 21 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Παρασκευή 11:00-13:00 + 15:00-19:00 Σάββατο 15:00-18:00. Πληροφορίες partycontemporary@gmail.com

You May Also Like

Εικόνες από το έργο “L’Arc de Triomphe, Wrapped” των Christo και Jeanne-Claude

Αποκαλύφθηκε η τελική μορφή της Αψίδας του Θριάμβου τυλιγμένης με αέρινα υφάσματα, “L’Arc de ...

Στα χνάρια των ξένων | Έκθεση φωτογραφίας

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης στην Κύπρο των βραβευμένων φωτογράφων του πρακτορείου Magnum Νίκου Οικονομόπουλου ...

Η μεγαλύτερη έκθεση έργων του δημιουργού του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Όλοι όσοι λάτρεψαν -ή όχι- τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» γνωρίζουν ότι ο Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν ...

“foam born” – Έκθεση του καλλιτεχνικού ντούο Peles Empire στην γκαλερί eins

Η γκαλερί eins σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου είναι στην ευχάριστη θέση ...

Το πρόγραμμα του Cyprus@60 Online Festival

Η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει την 60η επέτειο από την ...

Πέθανε ο καλλιτέχνης Christo

O καλλιτέχνης Christo Vladimirov Javacheff, γνωστός ως Christo, πέθανε στις 31 Μαΐου 2020, από ...

X