Τα βραβεία του 20ού Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

«Κάθε σκυλί είναι λιοντάρι στο δικό του σπίτι» λέει η Ουκρανική παροιμία που επικαλείται η γιαγιά μιας απ τις λιγοστές οικογένειες που εξακολουθούν να παραμένουν σ’ ένα χωριό στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας -εν μέσω Ρωσικών και Ουκρανικών πυρών. Κι ο εγγονός της – ο δεκάχρονος Όλεγκ προτιμά να…διαχειρίζεται το φόβο του και να ακούει μόνο το…”Το μακρινό γαύγισμα των σκυλιών” κι όχι τα πυρά που …”σκοτώνουν στρατιώτες”.

” Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών” του Δανού Σίμον Λέρεν Βίλμοντ είναι ο …τριπλός νικητής του 20ού επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συγκέντρωσε τρία μεγάλα βραβεία: Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, το βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, και το βραβείο της Βουλής Των Ελλήνων “Ανθρώπινες Αξίες”.

 

Η κριτική επιτροπής της φετινής διοργάνωσης αποτελούνταν από τους: ‘Ανικα Γκούσταφσον, κριτικό κινηματογράφου / δημοσιογράφο (Σουηδία), Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, προγραμματίστρια Φεστιβάλ (ΗΠΑ), Γιαν Ρόφεκαμπ, αντιπρόσωπο πωλήσεων / παραγωγό , (Ολλανδία), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτη (ΗΠΑ) και Λευτέρη Χαρίτο, σκηνοθέτη (Ελλάδα).

Αναλυτικά τα βραβεία της φετινής -επετειακής διοργάνωσης έχουν ως εξής:

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: “Μπαρονέζα” σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και “Μετεωρίτες” σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία)

Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ: “Μετέωροι” σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο (Ηνωμένο Βασίλειο) και “Η τελευταία καρέκλα 1&2” σε σκηνοθεσία ‘Ανκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία).

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2018:

Για ταινία άνω των 50′:

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ “Επιστροφή στην κορυφή” σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα) και για ξένη παραγωγή -«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»- στο ντοκιμαντέρ “Πατέρες και γιοι” σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος).

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50′:

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ “Ζωγραφίζοντας…” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου (Ελλάδα) και για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ “Ο τελευταίος κυνηγός του μελιο” σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ (απονέμει φέτος δυο βραβεία):

Το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer. “Επιστροφή στην κορυφή” σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα).

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ στο project: “Riders of Destiny” σε σκηνοθεσία Michael Niermann, παραγωγή Ansgar Pohle | 7T1 Media (Γερμανία)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΚ:

Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ:“Η φωνή του Αντώνη” σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου (Ελλάδα), ενώ το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs in Progress, στο project Tiny Souls, σε σκηνοθεσία Dina Naser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία (Παραγωγή: Dina Naser και Ruba Ghazi Hannun – Mad Moshawash, Συμπαραγωγή: Khaled Haddad – Jordan Prioneers, Palmyre Badinier- Urban Factory).

Το ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα»:

Στο ντοκιμαντέρ “Αρκεί να μην είναι πόρνη” σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία), ενώ ειδική μνεία απονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού” σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία).

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF:

Στο ντοκιμαντέρ “Ευχαριστούμε για τη βροχή” σε σκηνοθεσία Γιούλια Νταρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία:

“Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών” σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) και σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ταινίας “Πατρίδα από μάρμαρο” σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα)

Η ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απένειμε το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ: “Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος”, σε σκηνοθεσία Ελένης Αλεξανδράκη (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Obscuro Barroco” σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα) ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ “Ένα δέντρο θυμάται” σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα (Ελλάδα).

Β.ΧΠηγή Φωτογραφίας (απ τη βραβευμένη ταινία): Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

You May Also Like

H πρόσφατη απώλεια ιστορικών μνημείων

Καθώς η Γαλλία θρηνεί για την μερική απώλεια του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των ...

Βρέθηκε ο τάφος του Βασίλη Μιχαηλίδη;

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Για δεκαετίες παρέμενε άγνωστο πού είχε ταφεί ο εθνικός ποιητής ...

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στη Σαλαμίνα

Η παραγωγή της Αντιγόνης, η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο ...

Σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές στο NiMAC

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη εγκαινιάζει από το ...

Κώστας Γαβράς: «Πιστεύω στην αντίσταση»

Σε μια σεμνή τελετή, έτσι όπως ταιριάζει στον χαρακτήρα του, ο παγκόσμιος σκηνοθέτης Κώστας ...

Πολυαγαπημένες Μέρες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως/φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου Το μοναδικό κυπριακό ντοκιμαντέρ που θα δούμε φέτος ...

X