The Looming tower: Η 11η Σεπτεμβρίου από την αρχή

Τρέχεις να κάνεις τα όποια έγγραφα στη δημόσια υπηρεσία. Πας π.χ. από το Κτηματολόγιο και σου λένε πρέπει να περάσεις από τον Φόρο και μετά να κάνεις και μια αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών να πάρεις μια αίτηση. Έχεις βρίσει το σύμπαν και λες πόσο δύσκολο είναι να συντονιστούν οι υπηρεσίες μεταξύ τους, έτσι ώστε εσύ να μην πρέπει να τραβάς όλο αυτό το ζόρι; Τελικά ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι μια παγκόσμια μάστιγα, την οποία αναλύει και η νέα σειρά “Looming tower”, η οποία ρίχνει μια αμφιλεγόμενη ματιά, αποδίδοντας ευθύνες στον συντονισμό των CIA και FBI που έστρωσε ακούσια το σκηνικό για την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αλήθεια είναι πως η μέρα που άλλαξε τον κόσμο έχει εμπνεύσει πολλούς σκηνοθέτες, από τον Spike Lee μέχρι τον Michael Moore.

Όλες οι παραγωγές αποτυπώνουν τις σκέψεις, την οργή, τη θλίψη και τα ερωτήματα για όσα συνέβησαν την 11η Σεπτεμβρίου. Αξίζει να δεις άλλη μια αμερικανική παραγωγή για τα γεγονότα; Σε αντίθεση με ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής, το “Looming tower” πιάνει το νήμα από την αρχή. Από τότε που οι δύο μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής είχαν ήδη τις πρώτες ενδείξεις πως το σύννεφο της απειλής πλανάται πάνω από τη χώρα. Οι ευθύνες τους φαίνεται να είναι μεγάλες σε σχέση με τα γεγονότα, αφού περιορίστηκαν περισσότερο στον ανταγωνισμό για το ποιος αναλαμβάνει τι και πώς ενημερώνουν η μια υπηρεσία την άλλη και λιγότερο στην ασφάλεια της χώρας. Η κατάληξη της ιστορίας είναι δεδομένη, ωστόσο εδώ σκιαγραφείται η αντιπαλότητα των δύο υπηρεσιών, αφού η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στην 11η Σεπτεμβρίου είναι πραγματικά απρόβλεπτη και ενδιαφέρουσα. Και όσο μπερδεμένη είναι η ιστορία γύρω από την άνοδο του Οσάμα Μπιν Λάντεν ως τον νούμερο ένα καταζητούμενο στον κόσμο, άλλο τόσο μπερδεμένα είναι και τα δύο πρώτα επεισόδια. Και γι’ αυτό μάλλον ευθύνεται η αγωνία των συντελεστών της σειράς να μάθουν οι νεότεροι τα γεγονότα της ιστορίας, αφού ήδη από το πρώτο επεισόδιο μαθαίνουμε για τις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ που σίγουρα δεν θα μπορούσαν να εξαντληθούν σε δύο επεισόδια.

Στην πορεία όμως, η σειρά αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι μέσα από διαλόγους και συζητήσεις και την αντιπαλότητα των δύο αντρών που διοικούν τις υπηρεσίες, αφού η αλαζονεία και η υπεροψία τους κατέστησαν ακόμη πιο έκρυθμη την κατάσταση. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι όλη η σειρά στέκει περισσότερο κριτικά απέναντι στις ευθύνες της ίδιας της χώρας παρά στις έξωθεν απειλές, πράγμα που σημαίνει πως απουσιάζουν οι πομπώδεις δηλώσεις “είμαστε ο καλύτερος λαός στον κόσμο”. Από το σύνολο του καστ ξεχωρίζει ο πιο σκοτεινός και εμβληματικός Jeff Daniels, τον οποίο εκτιμήσαμε περισσότερο στο “Newsroom” και λιγότερο στο “Dumb and Dumber”.

You May Also Like

Sweetbitter: Η γυναικεία ημίωρη έκπληξη για να κολλήσεις

Είναι κάποιες φορές που δεν επιλέγεις τις σειρές που θες να δεις. Αναγκάζεσαι να ...

Η άλλη Αμερική, μέσα από το Little America

Την ίδια στιγμή που το Netflix μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του σε ...

The politician: Πολιτική σαπουνόπερα χωρίς binge-watching

Κάθε εκλογική αναμέτρηση που γίνεται έχει τα δικά της παιχνίδια. Από το σχολείο μέχρι ...

Το «The Terror» είναι η σειρά που θα σε παγώσει

Στην ίσως πιο γοητευτική εποχή της βρετανικής κουλτούρας, τον 19ο αιώνα, μας μεταφέρει το ...

Barry: Χι ις νοτ τζαστ γιορ νιου Φρεντ!

Άμα το HBO πάει να κάνει κωμωδία, θα την κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. ...

Θέλω (σίγουρα) να τον δω τον Πάπα

Σίγουρα όταν τραγουδούσε η Δήμητρα Γαλάνη μαζί με τις “Τρεις χάριτες” (Παναγιωτοπούλου, Αδαμάκη, Μεντή) ...

X