«Το Δεκαήμερο» του Βοκάκιου στο Θέατρο Ένα

Το Δεκαήμερο του Βοκάκιου, του μεγαλύτερου παραμυθά της Ιταλίας που με τα έργα του άνοιξε νέους ορίζοντες για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία ξετυλίγεται στην εξοχή, λίγο πιο έξω από τη Φλωρεντία, το σωτήριο έτος 1348.

Δέκα νέοι, εφτά κορίτσια και τρία αγόρια, έχουν καταφύγει εκεί πάνω για να γλιτώσουν από την πανούκλα που μαστίζει την πόλη. Οι τολμηρές ιστορίες που διηγούνται – δέκα κάθε μέρα δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι που κερδίζει αναβολές από το θάνατο, όπως στις Χίλιες και μια νύχτες.

Είναι, κυρίως, ένας διαλεκτικός ύμνος στη ζωή, και όπως πρώτος επισήμανε ο Πετράρχης, μια εκπληκτική άσκηση ύφους, που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για την ιταλική λογοτεχνία ώς τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Ο Βοκάκιος θαύμασε και μιμήθηκε τον Δάντη, αφοσιώθηκε στον Πετράρχη με μια φιλία πιο δυνατή κι από το θάνατο, μελέτησε την αρχαία και τη μεσαιωνική λογοτεχνία, στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον Σαίξπηρ, έγραψε σπουδαία ποίηση και -κυρίως- τα πρώτα έντεχνα ιταλικά μυθιστορήματα…

Στη παράσταση του «θέατρο ένα», που στηρίζεται στην εξαιρετική δραματοποίηση δέκα ιστοριών του πρωτότυπου (που μετέφρασε ο Κοσμάς Πολίτης πριν πολλά χρόνια) από τον συγγραφέα Μιχάλη Παπαδόπουλο («Σιδηρά Πρωθυπουργός», «Η Απαγωγη του Άλφι», «Ο Εξπρεσιονιστής» κ.α) και κάνει πρεμιέρα τη Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, ο σκηνοθέτης της παράστασης Μηνάς Τίγκιλης, συνεπικουρούμενος από συγγραφέα με την εικαστική του δεξιότητα και  της Μιράντα Θεοδωρίδου στα κοστούμια, μεταφέρει τη δράση σε ένα ερειπωμένο σκηνικό όπερας στη Νάπολη το 1943, όπου οι απελευθερωτές Αμερικανοί και οι συμμαχοί τους έχουν εκδιώξει νωρίτερα τους Γερμανούς της Βερμαχτ και τους φασίστες του Μουσολίνι.

Η πόλη και οι κάτοικοί της λιμοκτονούν, οι γυναίκες της εκπορνεύονται για να επιζήσουν και η περίφημη Μαφία της ιδιαίτερης αυτής πανάρχαιας πόλης στους πρόποδες του Βεζουβιου, κοντά στη θαμμένη Πομπηία, εκμεταλλεύεται ως συνήθως τη κατάσταση.

Τέσσερις γυναίκες( Έφη Χαραλάμπους, Ευαγγελία Νικολάου, Φανή Σωκράτους, Στέφανη Νέρου) και τρεις άνδρες (ο μελανοχιτωνας Μανώλης Μιχαηλίδης, ο μαφιοζος προστάτης των γυναικών, Σωτήρης Μεστάνας και ο Αμερικάνος πεζοναύτης, Αντώνης Κλεάνθους) θα φάνε , θα πιούνε , θα διηγηθούν ιστορίες από το Βοκάκιο και θα ερωτοτροπήσουν!

You May Also Like

Τοποθετήσεις για το Cock

Με μια ανάρτηση στο twitter τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στο θέμα που ...

Επιπλέον παραστάσεις για την περφόρμανς «Δωμάτια»

Νέες παραστάσεις ανακοινώνει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου μετά την εξάντληση εισιτηρίων των προγραμματισμένων παρουσιάσεων ...

Αυτό είναι το ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ για το 2020

Με μια από τις μεγαλύτερες και τραγικότερες ιστορίες αγάπης, το έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα», ...

«Ικέτιδες» με Εθνικό και λίγο από ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα τους συντελεστές της συμπαραγωγής Εθνικού και ΘΟΚ για ...

«ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ» του Τζόρντι Γκαλθεράν

Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις στην Αθήνα, το θεατρικό έργο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα Jordi ...

«Εργαστήρια της Τρίτης» στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ ως «Εργαστήρια της Τετάρτης» κατά ...

X