Βραδιά περσικής κλασικής μουσικής στο The Shoe Factory

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο, γιορτάζουν και φέτος το Νορούζ με ακόμα μια  βραδιά Περσικής Κλασικής Μουσικής, και τους ήχους παραδοσιακών οργάνων (ούτι, σιτάρ, τόμπακ, νταάφ,  νταγερέ, καμάντσια, σαντούρι) από το εξαιρετικό Miras Ensemble.

ΠΕΡΣΙΚΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ:

Η περσική κλασική μουσική εξελίχθηκε σαν μια ευμετάβλητη έκφραση των κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών που τόσο περήφανα ενσάρκωναν οι Πέρσες, όπως αποδεικνύεται και μέσα από το σύστημα της μουσικής θεωρίας, τον ρόλο που διαδραμάτισε η μουσική στην περσική κουλτούρα και τη δημιουργική διαδικασίας της μουσικής εκτέλεσης.

Η θεμελιώδης εγκαθίδρυση του Ισλάμ ως η εθνική θρησκεία της Περσίας, τον 17ο αιώνα, οδήγησε σε μια σύμμειξη αραβικής και περσικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών οργάνων, της μουσικής ορολογίας και των θεωρητικών αρχών. Όπως οι περσικές πολιτιστικές αξίες και πεποιθήσεις είχαν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι και η περσική κλασική μουσική είχε ταυτόχρονα μεταμορφωθεί.

Η περσική μουσική, η οποία συνδέεται συχνά με τη βαθιά, πολυσύνθετη και βαθυστόχαστη ποίηση των σπουδαίων ποιητών της Περσίας, ενσαρκώνει το προτελευταίο στάδιο της έκφρασης της ανθρώπινης ψυχής. Σταδιακά, η περσική κλασική μουσική εξυψώθηκε σε ένα είδος μυστικιστικής τέχνης.

Ο εκσυγχρονισμός και η δυτικοποίηση του Ιράν δεν άλλαξαν απλά με διάφορους τρόπους τα δομικά στοιχεία της περσικής μουσικής, αλλά κατάφεραν να φέρουν τον υπόλοιπο κόσμο πιο κοντά στη συγκεκριμένη τέχνη.

Καθώς οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με αυτή την έξοχη και μυστηριώδη περσική τέχνη, επιτυγχάνουν μια πνευματική ανάταση, κατά την οποία «ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκαλύπτοντας θαυμάσιες εικόνες, και μέσα από αυτές, το κάθε ον που μπορεί να αισθανθεί λαμβάνει την άμεση κατανόηση μιας ανείπωτης διαφάνειας».

 MIRAS ENSEMBLE

Arash Ghasemi / Ούτι, Σιτάρ, Κλαρινέτο

Mehdi Nezamdoost / Τόμπακ, Νταάφ, Νταγερέ

Milad Bayat / Καμάντσια

Sajad Khaneghahi / Σαντούρι

Bamdad Fahalati / Φωνή

Το Miras Ensemble, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Arash Ghasemi, ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την προώθηση της μεγαλοπρεπούς κλασικής μουσικής της Περσίας, και την ερμηνεία των αριστουργημάτων που γράφτηκαν από σπουδαίους Πέρσες ποιητές. Εξερευνώντας τη μουσική κληρονομιά της χώρας, το σύνολο Miras αποσκοπεί στην προστασία αυτής της μοναδικής τέχνης, η οποία έχει τις ρίζες της στον αρχαίο πολιτισμό και τις παραδόσεις της Περσίας. Το Miras Ensemble έχει δώσει αμέτρητες συναυλίες τόσο στο Ιράν όσο και στο εξωτερικό, με εμφανίσεις σε φεστιβάλ όπως Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Fajr, Φεστιβάλ Honyagaran που διοργανώνεται από το Ιρανικό Κέντρο Τεχνών, και Διεθνής Τελετή Nowruz, και κατά τους εορτασμούς για τη χιλιετηρίδα από τη δημιουργία του έπους του Φιρντουσί, Shahnameh (Έπος των Βασιλέων), που διοργανώθηκε από το Κέντρο της Μεγάλης Ισλαμικής Εγκυκλοπαίδειας και την UNESCO. Το Miras Ensemble έχει παράλληλα συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και πολιτιστικά προγράμματα παραδοσιακής μουσικής και έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ – πιο πρόσφατα, το “Ganj o Ranj”, το οποίο είναι βασισμένο σε ποίηση του σπουδαίου Πέρση ποιητή και Σούφι, Μεβλανά Ρουμί, καθώς και δύο άλμπουμ βασισμένα σε ποίηση των Χακίμ Φιρντουσί και Παρβίν Ετεσάμι.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος Τηλ. +35722663871 / www.pharosartsfoundation.org

Εισιτήρια: €15 / €10 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος 

Box Office: www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 9666-9003 (Δευτέρα – Παρασκευή 10πμ-3μ) 

You May Also Like

Οι Fuzz Bus ζωντανά στη Λευκωσία

Η τετραμελής μπάντα Fuzz Bus φτάνει ξανά στη Λευκωσία ύστερα από μεγάλο διάστημα απουσίας, ...

Από το Βλαδιβόστοκ στο Κιότο ο Μάριος Ιωάννου Ηλία

Μετά την εντυπωσιακή ηχητική και οπτική απεικόνιση της ρωσικής πόλης του Βλαδιβοστόκ, ο Κύπριος ...

Το νέο μουσικό εγχείρημα της δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου

Την επιστροφή τους στη σκηνή για ακόμη φορά ετοιμάζουν τα μέλη της δικοινοτικής Ορχήστρας ...

Synergies: Φεστιβάλ Πειραματικού Μουσικού Θεάτρου & Διαμεσικής Mουσικής Performance

Ένα νέο φεστιβάλ ξεκινά την Πέμπτη 18 Απριλίου στη Λευκωσία, το οποίο εστιάζει στη ...

Το Verity κυκλοφορεί σε βινύλιο και οι Isla Fortuna το γιορτάζουν

Οι Isla Fortuna, η μπάντα που δημιουργήθηκε στη Λάρνακα το 2013 και παρουσίασε το ...

Φεστιβάλ Νεολαίας ΕΔΟΝ: η δεύτερη μέρα

Το 31ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ φιλοξενεί στις 5 Ιουλίου στην ...

X