Γράφει ο Νικόλας Γεωργίου 

Στον κατάλογο με τους εννέα αρχαιότερους χώρους σε όλο τον κόσμο συγκαταλέγεται η Χοιροκοιτία, η οποία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο οικισμός που χρονολογείται από το 7000 π.Χ. παρέχει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μία εικόνα για την εξέλιξη της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανασκαφές που έγιναν στη Χοιροκοιτία, έφεραν στο φως τα ταφικά έθιμα των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα, όπως κατέδειξαν τα ευρύματα, οι νεκροί ενταφιάζονταν σε λάκκους που σκάβονταν στο εσωτερικό της οικίας τους, ενώ συνήθως τοποθετούνταν σε πλαγιαστή θέση. Επίσης, στους τάφους τοποθετούνταν κτερίσματα ανάλογα με το φύλο του νεκρού.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και εργαλεία, γεγονός που κατέδειξε τις συνήθειες των αρχαίων Κυπρίων. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ήταν φτιαγμένα από λίθο και οστά. Έχουν βρεθεί επίσης πολλά λίθινα σκεύη και ειδώλια που παριστάνουν κυρίως ανθρώπινες μορφές.

Το 1998 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Στον κατάλογο που ανήρτησε το oldest.org το αρχαιότερο μνημείο στον κόσμο είναι το Σπήλαιο Θεόπετρας στην Καλαμπάκα της Θεσσαλίας, το οποίο χρονολογείται στο 21000 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι το σπήλαιο, αποτελούσε προστασία για τους ένοικούς του από το κρύο.

Στον κατάλογο του oldest.org συμπεριλαμβάνονται ακόμη ο Πύργος και το Τείχος στην Ιεριχώ, το Sechin Bajo στο Περού, το Locmariaquer Megaliths και το Les Fouaillages στη Γαλλία, καθώς επίσης το Τσαταλχογιούκ και το Γκεμπεκλί Τεπέ στην Τουρκία.

You May Also Like

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η έναρξη της νέας φωταγώγησης της Ακρόπολης των ...

Δεν πρόλαβαν αυτή τη φορά οι τυμβωρύχοι

Φωτογραφία αρχείου από ανασκαφές στην Παλαίπαφο Γράφει ο Κώστας Νάνος Στο παρά πέντε αποτράπηκε ...

Η Τασούλα Χατζητοφή καλεσμένη στο 2ο Ετήσιο Συμπόσιο για την Πρόληψη Οικονομικών Εγκλημάτων στην Ιρλανδία

Η Τασούλα Χατζητοφή, συγγραφέας του βιβλίου «Η Κυνηγός Εικόνων» και ιδρύτρια του Ιδρύματος «Walk ...

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου

Μία ξεχωριστή εμπειρία θα προσφέρει στο κοινό φέτος το Τμήμα Αρχαιοτήτων, λαμβάνοντας την πρωτοβουλία ...

Δέκα θραύσματα του Παρθενώνα αποδόθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο Ακρόπολης

Δέκα θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα παραχώρησε στο Μουσείο της Ακρόπολης το Εθνικό ...

Σημαντικά ευρήματα στο Ιερό του Ελικωνίου Ποσειδώνα

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η τελευταία ερευνητική περίοδος της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Ιερό του Ελικωνίου ...

X