Επαναπατρίζεται το ψηφιδωτό της Κανακαριάς

Ίσως το σημαντικότερο από τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς που κλάπηκαν μετά το 1974 από τον ναό Παναγίας της Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη επαναπατρίζεται. Ύστερα από δεκαετίες προσπαθειών για τον εντοπισμό του και αφού πολλές δεκάδες άλλων θρησκευτικών και αρχαιολογικών αντικειμένων επέστρεψαν στην Κύπρο από δεκάδες μέρη σε όλο τον κόσμο, το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα βρέθηκε στην κατοχή συλλέκτη έργων τέχνης ο οποίος αποδέχθηκε να το επιστρέψει στον νόμιμο κάτοχό του, την Εκκλησία της Κύπρου.

Ο εντοπισμός του σπαράγματος ψηφιδωτού έγινε το 2014 από τη δρα Μαρία Παφίτη, ιστορικό τέχνης, η οποία ενημέρωσε τον αγοραστή για την κυπριακή προέλευσή του και ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων [εκτός δικαστηρίων], το σπάραγμα επιστράφηκε έναντι συμβολικού ποσού, το οποίο κάλυψαν οι επιχειρηματίες δρες Ανδρέας Πίττας και Ρόης Πογιατζής.

Η τελετή επαναπατρισμού του σπαράγματος θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στις 18:00 στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Στην τελετή θα τιμηθούν, επίσης, οι κ. Παφίτη, Πίττας και Πογιατζής, ενώ θα δώσει μια διάλεξη με θέμα «Κλαπέντα και ανευρεθέντα» ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Ρόμπιν Κόρμακ, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 συνέταξε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης έκθεση με θέμα τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

 

You May Also Like

Τόπος / Άνθρωπος

Με έργα ζωγραφικής του Γιώργου Γαβριήλ εγκαινίασε το εικαστικό πρόγραμμά της για τη σεζόν ...

Κάτω τα χέρια από τη Cinecitta

Τα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο της Ευρώπης, η περίφημη Cinecitta, όπου γυρίστηκαν ταινίες από το ...

Του πόθου το ερεβώδες

«Με μεταμόρφωση διαβαίνει η ζωή μας, το εξωτερικό μας πάντοτε φθίνει και λιγοστεύει». (Ράινερ ...

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, οδός Λήδρας, 07:30 το πρωί

Το πιάνο που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης γκράφιτι Paparazzi έχει μόλις τοποθετηθεί στην πολυσύχναστη, και ...

Uninterrupted Stare

Σκόπιμα έκοψα φωτογραφίες καθισμένων φιγούρων πάνω από το γόνατο και κάτω από τα μάτια, ...

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στον ΘΟΚ

«Ο άνθρωπος είναι αδύνατον να περνάει καλά χωρίς τη φιλοσοφία, την τέχνη και την ...

X