Επαναπατρίζεται το ψηφιδωτό της Κανακαριάς

Ίσως το σημαντικότερο από τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς που κλάπηκαν μετά το 1974 από τον ναό Παναγίας της Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη επαναπατρίζεται. Ύστερα από δεκαετίες προσπαθειών για τον εντοπισμό του και αφού πολλές δεκάδες άλλων θρησκευτικών και αρχαιολογικών αντικειμένων επέστρεψαν στην Κύπρο από δεκάδες μέρη σε όλο τον κόσμο, το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα βρέθηκε στην κατοχή συλλέκτη έργων τέχνης ο οποίος αποδέχθηκε να το επιστρέψει στον νόμιμο κάτοχό του, την Εκκλησία της Κύπρου.

Ο εντοπισμός του σπαράγματος ψηφιδωτού έγινε το 2014 από τη δρα Μαρία Παφίτη, ιστορικό τέχνης, η οποία ενημέρωσε τον αγοραστή για την κυπριακή προέλευσή του και ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων [εκτός δικαστηρίων], το σπάραγμα επιστράφηκε έναντι συμβολικού ποσού, το οποίο κάλυψαν οι επιχειρηματίες δρες Ανδρέας Πίττας και Ρόης Πογιατζής.

Η τελετή επαναπατρισμού του σπαράγματος θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στις 18:00 στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Στην τελετή θα τιμηθούν, επίσης, οι κ. Παφίτη, Πίττας και Πογιατζής, ενώ θα δώσει μια διάλεξη με θέμα «Κλαπέντα και ανευρεθέντα» ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Ρόμπιν Κόρμακ, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 συνέταξε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης έκθεση με θέμα τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

 

You May Also Like

Άντης Ιωαννίδης στο Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Το ζωγραφικό έργο του Ανδρέα Άντη Ιωαννίδη με τίτλο “Χρόνοι της Γης” θα παρουσιάζει ...

Τρωάδες δικαιωμένες

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δύο παραστάσεις των Τρωάδων, της πολυσυζητημένης θεατρικής παραγωγής του ...

Ο Λουκάνικος ζει

Περαστικός στην Αθήνα προσπερνά γκράφιτι των καλλιτεχνών δρόμου Smart, N_Grams and Martinez που εικονίζει ...

True West

Μας αρέσουν πολύ οι δουλειές της Αθηνάς Κάσιου. Το νέο έργο που ανεβάζει αρχές ...

Χορεύοντας στους δρόμους

Όχι πως υπονοείται θέμα ελλιπούς κτηριακής υποδομής… Στη χώρα μας, πάντως, ταιριάζουν τα υπαίθρια ...

Για την τέχνη του τσίρκου

Σημειώστε την ημερομηνία: 25 Απριλίου 2015. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύρπου και η Alliance Francaise ...

X