Η απολογία Ζούκερμπεργκ

Σήμερα τη στήλη Social Media δεν τη γράφει άλλος παρά η αυτού εξοχότης, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αυτοπροσώπως. Λίγο πριν τις ακροάσεις του από ειδική επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου για το θέμα της Cambridge Analytica και της διαρροής των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών, ο Ζούκερμπεργκ είχε προετοιμάσει γραπτά μια δήλωση (https://goo.gl/9nqdZh), στην οποία παραδεχόταν ότι είχε κάνει “μεγάλο λάθος” αφού δεν πήρε όσο έπρεπε στα σοβαρά την ευθύνη που έχει το facebook απέναντι στα δύο εκατομμύρια χρήστες του. “Καθώς μεγάλωνε το facebook, οι άνθρωποι απέκτησαν ένα ισχυρό νέο εργαλείο για να μείνουν σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπούν, να κάνουν τις φωνές τους ν’ ακουστούν και να χτίσουν κοινότητες και επιχειρήσεις. Μόλις πρόσφατα είδαμε τα κινήματα #MeToo και το March for Our Lives να οργανώνονται, σ’ έναν βαθμό τουλάχιστον, στο facebook. Μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ, ο κόσμος συγκέντρωσε πάνω από 20 εκατ. δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων. Και πάνω από 70 εκατ. μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σήμερα το facebook για να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά είναι, τώρα, ξεκάθαρο ότι δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία από το να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν κακό”.

Στην ενότητα “τι κάναμε” ο Ζούκερμπεργκ σημείωσε:

* Στη Γαλλία, πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017, βρήκαμε και κατεβάσαμε 30.000 ψεύτικους λογαριασμούς.
* Στη Γερμανία, πριν τις εκλογές του 2017, συνεργαστήκαμε με την εκλογική επιτροπή.
* Στην ειδική εκλογή στην Αλαμπάμα για το Κογκρέσο, χρησιμοποιήσαμε νέα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που βρήκαν και αφαίρεσαν ψεύτικους λογαριασμούς από την πΓΔΜ που προσπαθούσαν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. * Κατεβάσαμε χιλιάδες λογαριασμούς που είχαν σχέση με οργανώσεις (με οικονομικά κίνητρα) που διέσπειραν spam ψευδείς ειδήσεις.
* Την περασμένη βδομάδα κατεβάσαμε 270 λογαριασμούς που είχαν σχέση με τον IRA (Internet Research Agency) και που στόχευαν ανθρώπους στη Ρωσία και σε χώρες όπου ομιλούνται τα ρωσικά όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και η Ουκρανία. Κάποιες από τις σελίδες που αφαιρέσαμε ανήκουν σε ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα που όπως καταλάβαμε ελέγχονταν από τον IRA. Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο, αποκάλυψε ότι ο IRA προσπάθησε επανειλημμένα να “χειραγωγήσει ανθρώπους στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία. Βρήκαμε περίπου 470 λογαριασμούς και σελίδες που συνδέονταν με τον IRA, οι οποίες έκαναν 80.000 αναρτήσεις σε μία περίοδο δύο ετών. Η εκτίμησή μας είναι ότι άγγιξαν περίπου 126 εκατ. άτομα. Στο Instagram όπου τα δεδομένα μας δεν είναι τόσο πλήρη, βρήκαμε περίπου 120.000 τέτοιες αναρτήσεις που άγγιξαν άλλα 20 εκατ. άτομα. Την ίδια περίοδο ο IRA ξόδεψε πάνω από 100.000 δολάρια σε 3.000 διαφημίσεις στις ΗΠΑ. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί είχαν κατέβει τον Αύγουστο του 2017.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται σαν η αυτού εξοχότης να λέει αυτά που θέλουν ν’ ακούσουν οι Αμερικανοί εκλεγμένοι από αυτόν. Αλλά οι δύο ακροάσεις που ακολούθησαν δεν ήταν εύκολες. Μια δήλωση, όσο καλογραμμένη και να είναι δεν σε γλυτώνει από την κρισάρα ούτε τα πυρά του Κογκρέσου. Και για του λόγου το αληθές, μπορείτε να παρακολουθήσετε και μόνοι σας στο https://youtu.be/mZaec_mlq9M.

You May Also Like

Διαδίκτυο και ακροδεξιά

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη συνδέεται άμεσα ...

Το διαδίκτυο των πραγμάτων

@valia_kaimaki Δεν μας έφταναν όλα τα δράματα που περνάμε με τον υπολογιστή μας [μία ...

Τεχνολογικά αδαείς είμαστε, όχι χαζοί

Για το libra δεν έγραψα κάτι μέχρι στιγμής γιατί το bitcoin με μπέρδευε. Είχα ...

Σχέδιο δράσης για τις ευρωεκλογές, προλαβαίνουμε;

Για να προστατεύσει τα δημοκρατικά καθεστώτα και τους δημόσιους διαλόγους ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών ...

Ο νέος είναι ωραίος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το δίλημμα, παλιό ή καινούργιο, δεν είναι πρόσφατο. ...

Νέοι κανόνες στο προεκλογικό παιχνίδι

@valia_kaimaki Ο αντίκτυπος του περίφημου debate των επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου -και υποψηφίων ...

X