Η Λευκωσία γιορτάζει τη Μέρα Τραγουδιού

Χορωδιακή Παρέλαση στους πεζόδρομους Λήδρας – Ονασαγόρου

Η Λευκωσία γιορτάζει τη μέρα Τραγουδιού με ξεχωριστές εκδηλώσεις και χορωδιακή παρέλαση στους πεζόδρομους Λήδρας – Ονασαγόρου το Σάββατο 28 Απριλίου από τις 12 το μεσημέρι.

Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις δόθηκαν σε διάσκεψη Τύπου στο Δημαρχείο Λευκωσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η χορωδιακή παρέλαση θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο Λευκωσίας και θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες με τα μουσικά σχήματα να τραγουδούν στους πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου.

Μετά τη λήξη της παρέλασης, στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου μπροστά από το Γυμνάσιο Φανερωμένης θα παρουσιαστούν μουσικά σύνολα με ποικίλο ρεπερτόριο από τις 3:00 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται σχολικές χορωδίες, σχολικό ροκ συγκρότημα, ένα φωνητικό σύνολο με τραγούδια από musicals, ο βραβευμένος dj Anthony και ο guest star, γνωστός από το Voice Ελλάδος, Γιούρη Μελίκοφ.

Παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι επιθυμία του Δήμου Λευκωσίας είναι να γίνει η δράση αυτή θεσμός, γιατί οι πολιτιστικές δράσεις συμβάλλουν στην εκπαίδευση και πολιτιστική ανάπτυξη της νέας γενιάς και ενώνουν τους δημότες κάθε ηλικίας.

«Έρευνες έχουν δείξει τη διαχρονική δια βίου επίδραση των μουσικών εμπειριών και ειδικότερα του τραγουδιού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όπως επίσης και στην ανάπτυξη της μουσικής ταυτότητας.Τα πολλαπλά οφέλη του τραγουδιού συμπεριλαμβάνουν, σωματικά οφέλη, ψυχοσυναισθηματικά οφέλη και κοινωνικά οφέλη», ανέφερε.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεώνη Ορφανίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η έντεχνη, η δημοτική, η παραδοσιακή και άλλες μορφές μουσικής, θα σμίξουν για να φτιάξουν ένα πολύχρωμο παζλ και να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να συνδυάσουν τη βόλτα τους στη Λευκωσία, με μια μοναδική μουσική εμπειρία.

Ανέφερε ακόμη ότι μουσικά σχήματα και χορωδίες, θα μας ταξιδέψουν στο δικό τους μουσικό κόσμο «σε μια εποχή που ο πολιτισμός περιθωριοποιείται και τη θέση του παίρνουν άλλες προτεραιότητες και άλλες αξίες».

Η Επιθεωρήτρια Μουσικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Νεοφύτου δήλωσε ότι η εκδήλωση είναι ένα αφιέρωμα στα τραγούδια που αγγίζουν τις καρδιές μας και στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας του τραγουδιού, της αξίας της μουσικής στην ζωή μας αλλά και του μηνύματος ότι τις μέρες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης απαντάμε με πολιτισμό.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1,000 χορωδοί με χορωδιακά και φωνητικά σύνολα από Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, Ωδεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει έργα Ελλαδιτών και Κυπρίων συνθετών, έργα κλασικού ρεπερτορίου, μουσικές του κόσμου, παραδοσιακή μουσική και άλλα.

Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Δήμου Λευκωσίας και τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου Αναστασιάδη.

 

You May Also Like

Ξανά στην Αξιοθέα από τον Σεπτέμβριο

Με μουσικές «Της Ανατολής…», μια συναυλία σε επιμέλεια του Πέτρου Λαζάρου, ξαναρχίζει τον Σεπτέμβριο ...

Οι Monsieur Doumani κουκκουφκιάζουν μες τη νύχταν

Τη νύχτα συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Τα σχήματα αλλάζουν και θολώνουν. Όταν είναι δύσκολο να ...

16ο Φεστιβάλ με Moυσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο

Για 2η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ με Moυσικές του Κόσμου του Θεάτρου Ριάλτο εστιάζει ...

Πρώτη παγκύπρια συναυλία στη νοηματική γλώσσα

«Από πέρσι συζητούσαμε με τον Δήμο Εγκωμης τη διοργάνωση μιας συναυλίας. Τόσα χρόνια, εδώ, ...

«Δανεικά παπούτσια» με τη Χριστίνα Μαξούρη

Έπειτα από έναν διετή κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα, με εκτενή περιοδεία στην Ελλάδα και ...

Κυκλοφόρησε το “Αγκάθθιν”

Μετά την παγκόσμια επιτυχημένη πορεία των δύο προηγούμενων του δίσκων, το κυπριακό σχήμα Monsieur ...

X