Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca ξεκίνησε την Τετάρτη 18 Απριλίου και σήμερα στις 7μμ στον κινηματογράφο Cinepolis Chelsea 9 στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της ταινίας “Smuggling Hendrix” (“Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ”) του Μάριου Πιπερίδη που επιλέχτηκε να συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού φεστιβάλ.
Σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό Screen Anarchy η ταινία Smuggling Hendrix είναι στη λίστα με τις 10 ταινίες που πρέπει να δει κανείς, από σύνολο 96 μεγάλου μήκους ταινιών που προβάλλονται στο φεστιβάλ.
Η ταινία είναι μια μαύρη κωμωδία / πολιτική σάτιρα, με κεντρικό ήρωα τον Γιάννη, ένα Ελληνοκύπριο μουσικό που ζει κοντά στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας. Ο Γιάννης βαριέται τη ζωή στο νησί με την οικονομική κρίση και το συνεχιζόμενο Κυπριακό. Παράλληλα, η μακροχρόνια σχέση του με την Κίκα τελειώνει όταν αυτή τον εγκαταλείπει και οι δανειστές του τον πιέζουν για να ξοφλήσει.
O καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Frédéric Boyer γράφει για την ταινία:
«Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μάριος Πιπερίδης παράγει ταινίες στην Κύπρο για περισσότερο από μια δεκαετία και η εκ των έσω γνώση του για την κυπριακή πραγματικότητα είναι εμφανής στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, μια έξυπνη κωμωδία για τη νομιμότητα, την αμφισβητούμενη εθνικότητα και τα πλαίσια που δημιουργούνται για να διατηρήθεί μία εύθραυστη ειρήνη. Δείχνει τη συμπόνια του για τους ντόπιους και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, καθώς συλλαμβάνει με τρυφερότητα τον αγώνα τους για να βρουν ελπίδα και να ζήσουν σε μια διαιρεμένη γη. Τέτοια σοβαρά θέματα συνδυάζονται τέλεια με την αίσθηση του χιούμορ του Πιπερίδη: Καθώς οι προσπάθειες του Γιάννη βυθίζονται όλο και περισσότερο στον παραλογισμό, προσφέρουν μια παροδία των δυνάμεων που παρατείνουν μια σύγκρουση που έχει κατανοηθεί ελάχιστα και έχει ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον έξω κόσμο.»
Το ρόλο του Γιάννη στην ταινία κρατά ο Αδάμ Μπουσδούκος [τον γνωρίσαμε ως πρωταγωνιστή στην ταινία του Φατίχ Ακίν Soul Kitchen, 2009]. Πρωταγωνιστούν επίσης η Βίκυ Παπαδοπούλου, ο Φατίχ Αλ και ο Οζγκιούρ Καραντενίζ.
Η ταινία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου [ΣΕΚΙΝ] του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το ταμείο Eurimages, το Creative Europe, το SEE Cinema Network, το MDM-Mitteldeutsche Medienförderung και το ZDF/Arte.