Θέατρο Ένα: Νέος κύκλος αναγνώσεων Κυπρίων συγγραφέων

Όλες οι αναγνώσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό, με συζήτηση στο τέλος

Το «θέατρο ένα» εγκαινιάζει από αυτόν τον μήνα τον φετινό κύκλο αναγνώσεων Κυπρίων Συγγραφέων  με δύο έργα τα οποία θα παρουσιαστούν στις 17 και στις 23 Απριλίου.

«Γιλγκαμές ή αναζητώντας την αθανασία»

Η πρώτη ανάγνωση θα γίνει την Τρίτη 17 Απριλίου στις 8 το βράδυ με τον θεατρικό έργο του Νίκου Ζανόπουλου «Γιλγκαμές ή αναζητώντας την αθανασία», σε σκηνοθεσία  Φώτου Φωτιάδη.

Όπως γράφει ο συγγραφέας, ο Γιλγκαμές είναι ο ήρωας του αρχαίου Μεσοποταμιακού έπους που αναζήτησε την αθανασία μετά το θάνατο του φίλου του Ενκίντου.  Ο Γιλγκαμές μοιάζει στη φύση με τον Έλληνα Αχιλλέα. Είναι κι αυτός γιος θεάς, της Νινσούν προικισμένος με πολλά χαρίσματα από τους θεούς με εξέχουσα ομορφιά και δύναμη. Όμως το ανθρώπινο του στοιχείο  τον αποκλίνει από το δρόμο της αλήθειας και δικαιοσύνης.

Οι θεοί αποφασίζουν να επανορθώσουν και η θεά της δημιουργίας πλάθει τον Ενκίντου, τον όμοιον του, το δεύτερο του εαυτό, τη συνείδηση του.

Ο Ενκίντου που ζει αμέριμνα μέσα στην αθωότητα σ΄ ένα παραδεισένιο κόσμο με τα ζώα του δάσους παγιδεύεται από το πάθος για μια ιέρεια του έρωτα, εγκαταλείπει αυτούς που τον αγάπησαν για να γνωρίσει μαζί της τον κόσμο του μόχθου, της ηδονής και των μάταιων ελπίδων.

Συνδέεται με το Γιλγκαμές και μαζί αποφασίζουν να εξοντώσουν το κακό ενσαρκωμένο στο γίγαντα Χουμπάμπα. Ο θάνατος του Χουμπάμπα εξοργίζει τον Ενλίλ, πατέρα των θεών, που θεωρεί το κακό στοιχείο ρυθμιστικό της κοσμικής ισορροπίας. Το κακό δεν εκμηδενίζεται αλλά ένας από τους δύο ήρωες πρέπει να πεθάνει κι αυτός είναι ο Ενκίντου. Μετά το θάνατο του φίλου του ο Γιλγκαμές αναζητά, ενάντια στη μοίρα του, τη λύτρωση από τη φθορά του θανάτου.

Μια μακρά πορεία σε κόσμους του μυστηρίου το φέρνει στον κήπο του Ήλιου όπου συναντά τον Ουτναπιστίμ που μόνο σ΄ αυτόν δόθηκε από τους θεούς η αθανασία γιατί έσωσε τη ζωή από την πλημμύρα.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Γιλγκαμές βγάζει από τα βάθη του ωκεανού το λουλούδι της αθανασίας που, όλως τυχαία και προτού γευτεί το έπαθλο των κόπων του, ένα φίδι το καταβροχθίζει.

«Η Λουίζα του Ζουάνη»

Η επόμενη ανάγνωση θα γίνει την Δευτέρα 23 Απριλίου στις 20:00  με το θεατρικό  μονόλογο της Άννας Μαραγκού  «Η Λουίζα του Ζουάνη» σε σκηνοθεσία της Μαγδαλένας Ζήρα. Το ρόλο της Λουΐζας θα ερμηνεύσει η Πόπη Αβραάμ. Η ανάγνωση θα αρχίσει στις 8 μμ, στο  «θέατρο ένα».

Περίληψη

Η Λουΐζα του Ζουάνη, ήταν υπηρέτρια της Αικατερίνης Κορνάρο. Στο μονόλογο αναπολεί την περίοδο του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στην Καρλότα, τη νόμιμη διάδοχο στο θρόνο της Κύπρου και του Ιακώβου του Β’, του επιλεγόμενου Μπάσταρδου, και αφορά στη ζωή αυτή τη φορά των Κυπρίων που έζησαν ίσως τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας τους. Η Λιζού και ο περίγυρός της εκφράζουν τον ταπεινό και σκλαβωμένο κόσμο της Κύπρου,  τις απίστευτες ταλαιπωρίες που υπέστησαν από τη ενετική διοίκηση και τους διάφορους μισθοφόρους Καταλανούς και Σισιλιάνους που προσπαθούν να επαναφέρουν την Καρλότα στην εξουσία. Η Λιζού υπηρέτησε την Αικατερίνη και συνέπασχε μαζί της. Γνώριζε από κοντά τα τεκταινόμενα, ήξερε πόσο ταλαιπωρημένη ήταν η βασιλεία της, ταυτόχρονα όμως βίωνε την απίστευτα δύσκολη ζωή των ανελεύθερων Κυπρίων. Παντρεμένη με έναν Κύπριο ‘επαναστάτη’, αλλά σε αντίθεση με αυτόν καταλάβαινε πόσο άσκοπο ήταν να τα βάλει με την εξουσία… μια γυναικεία φωνή λογικής και αυτοσυγκράτησης στη δύσκολη συγκρουσιακή καθημερινότητα. Ο μονόλογος διαδραματίζεται στην Αμμόχωστο, στηρίζεται σε αρχειακό υλικό και σε μακρόχρονη έρευνα που έγινε για να έρθει στο φως η ιστορία μιας απλής καθημερινής Κυπρίας γυναίκας που βιώνει τις αντιθέσεις των συναισθημάτων της σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή της κυπριακής ιστορίας. Η υπηρέτρια Λουΐζα υπήρξε, έζησε πραγματικά κατά τη διάρκεια αυτής της ταραγμένης περιόδου. Η συγγραφέας συμπληρώνει την ιστορική πραγματικότητα με μυθοπλασία, πλάθει τη σχέση της Λουΐζας με την Αικατερίνη αλλά και ένα σύζυγο-επαναστάτη, δημιουργώντας έτσι μια συναρπαστική πλοκή σε αυτό το μονόδραμα.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 22348203

 

 

You May Also Like

«Ελέφαντας στο δωμάτιο»: Ημερολόγιο σκέψεων κατά τη διάρκεια της καραντίνας

«Πέντε άνθρωποι καθηλωμένοι σε καρέκλες, χωρίς σωματική επαφή, έχουν μόνο τις λέξεις τους για ...

Επιπρόσθετες παραστάσεις για τις «Πληγές του Ανέμου»

Λόγω πληρότητας όλων των προγραμματισμένων παραστάσεων με το έργο «Οι πληγές του ανέμου», από ...

«Ο Καραγκιόζης πάει Συναυλία» στο Θέατρο Ριαλτο

Μια πρωτότυπη οικογενειακή, μουσικο-θεατρική παράσταση παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του ...

Παγκόσμια Ημέρα Θέατρου: οι εκδηλώσεις

Μία εβδομάδα όλο θέατρο έρχεται ξεκινώντας από αύριο, ένεκα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, όπως ...

Θεατρικές χορηγίες: «Το ΥΠΠΑΝ θα δώσει σύντομα λύση»

Στο πάγωμα της διαδικασίας μέσα από την οποία παραχωρούνται οι χορηγίες στα ελεύθερα θέατρα ...

«Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρήν!» |Τελευταίες παραστάσεις

Η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» θα ολοκληρώσει τον κύκλο παραστάσεων της στην Λάρνακα ...

X