Απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 29 Μαΐου τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2017, με την Επιτροπή των Βραβείων να απονέμει το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ στον Βαρνάβα Κυριαζή για τη συνολική και συνεχή προσφορά του στο θέατρο της Κύπρου.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λυδίας Κονιόρδου και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστα Χαμπιαούρη.

Σε ομιλία της στη διάρκεια της τελετής, η Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε σειρά συνεργασιών που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο σε ό,τι αφορά το θέατρο.

Τα βραβεία

Η Επιτροπή των Βραβείων απένειμε το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ στον Βαρνάβα Κυριαζή, για τη συνολική και συνεχή προσφορά του στο θέατρο της Κύπρου.

Ο κ. Κυριαζής διακρίθηκε για την πολυετή συμβολή του στο κυπριακό θεατρικό γίγνεσθαι ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής θεατρικών έργων, καθηγητής υποκριτικής και διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. 

Μιλώντας μετά την παραλαβή του βραβείου του, ο τιμώμενος ηθοποιός,Βαρνάβας Κυριαζής, είπε πως «η σημερινή τιμή του Βραβείου Θεάτρου ΘΟΚ για συνολική προσφορά δεν ανήκει μόνο σε μένα», για να σημειώσει πως οφείλει να το μοιραστεί με εκείνους που πήραν αυτή την απόφαση, την Επιτροπή Βραβείων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ. «Ανήκει σε όλους τους ωραίους ανθρώπους του θεάτρου, με τους οποίους δουλέψαμε και δουλεύουμε μαζί», είπε.

Ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι μια φράση που τον στιγμάτισε ήταν αυτή που αναφέρεται στο έργο «Κόκκινο» του Τζον Λόγκαν και την οποία είπε ο ίδιος κρατώντας το ρόλο του Μαρκ Ρόθκο: «Ο μεγάλος μου φόβος είναι το μαύρο να μην καταπιεί το κόκκινο». Κάλεσε, μάλιστα, τον ΠτΔ και την υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας να μην αφήσουν «το μαύρο να καταπιεί το κόκκινο».

Το βραβείο του Δημιουργού της Χρονιάς παρέλαβε ο ηθοποιός Ανδρέας Τσέλεπος. Το βραβείο τού απένειμαν ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου.

Ο κ. Τσέλεπος διακρίθηκε για τις ερμηνείες του στα έργα «Κωδικός Κόκκινο» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου (Alpha Square), «Πυρκαγιές» σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου (ΘΟΚ), «Ένας Αριθμός» σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου (Open Arts), «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα (Φανταστικό Θέατρο) και «Cock» σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου (ΘΟΚ).

Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς

Το βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς παρέλαβε η Έλενα Κοτασβήλι για το σκηνικό που δημιούργησε στην παράσταση του έργου «Μινέτι», σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου [παραγωγή Θέατρο Δέντρο].

Η Έλενα Κοτασβήλι παρέλαβε το βραβείο της από τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη. 

Η τελετή

Η τελετή απονομής των φετινών βραβείων ήταν λιτή, με περισσότερες ομιλίες παρά βραβεία και με κάμποσες γκάφες εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Ανδρέα Αραούζου και την παρουσίασε ο ηθοποιός Ηρόδοτος Μιλτιάδους.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στον Βαρνάβα Κυριαζή τον αποκάλεσε «Ανδρέα», είπε την Έλενα Κοτασβήλι «Κατασβήλι» και είχε λανθασμένη πληροφόρηση ότι την Επιτροπή των Βραβείων για το 2017 συνέθεταν μόνο γυναίκες [πρόεδρός της ήταν ο Νεόφυτος Ταλιώτης].

Επιχειρώντας να διορθώσει έκαστη γκάφα, ο πρόεδρος υπέπεπτε στην επόμενη. Μάλιστα στο θέμα του «Ανδρέα Κυριαζή», είπε και ότι είναι φίλοι για χρόνια.

Ο ΠτΔ πήρε πάνω του, εξάλλου, τη συμμετοχή της Κύπρου στο φεστιβάλ της Επιδαύρου. «Θα μπορούσα να κάνω σωρεία αναφορών σε αποφάσεις αλλά και έργα που έχουν γίνει κατά την τελευταία πενταετία, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζω τις προηγούμενες πενταετίες», είπε. «Το πιο πρόσφατο είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας για ανταλλαγές, είναι επίσης η συμμετοχή μας στα θεατρικά δρώμενα της Ελλάδας με την παρουσία μας στην Επίδαυρο και αλλού…», ασχέτως αν η Κύπρος συμμετέχει στην Επίδαυρο από το 1978.

Την Επιτροπή των Βραβείων για το 2017 συνέθεσαν το μέλος του ΔΣ του ΘΟΚ Νεόφυτος Ταλιώτης, η ηθοποιός και αρχαιολόγος Ανθή Αντωνιάδου, η θεατρολόγος Κυριακή Αργυρού, η κριτικός θεάτρου Νόνα Μολέσκη και η θεατρολόγος, φιλόλογος και κριτικός θεάτρου δρ Μαρία Χαμάλη-Πατέρα.

Και του χρόνου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

You May Also Like

«Ημέρα Γνωριμίας» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

«Ημέρα Γνωριμίας» διοργανώνει για το ενδιαφερόμενο κοινό το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιο ΑΕΙ ...

Θεατρο-ιστορίες: Δημιουργία Πρωτότυπων Βίντεο από άτομα 11-18 ετών

Ανοιχτό κάλεσμα σε εφήβους από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και την Επίτροπο Προστασίας των ...

Θεατρικός Μάης στο Ριάλτο

Περιλαμβάνοντας σημαντικές παραστάσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μάης προσφέρει στους φίλους ...

Καλώς μας ήρθατε Περσείδες! – Tips νυκτερινής φωτογραφίας από τον Silvio Augusto Rusmigo

Φαντάζομαι πολλοί από εσάς θα το βάλετε για την εξοχή απόψε, για να απολαύσετε ...

Δεκάχρονη dj στο Ayia Napa House Party

Δεκάχρονη DJ θα λάβει μέρος στο Ayia Napa House Party, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ ...

«Τοπολογίες» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Δερύνειας

Με μια σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις από τους απόφοιτους του τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων ...

X