«Εφημερίδα των Κυριών»: μουσική παράσταση από την Ευσταθία

Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της, της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας, της Καλλιρρόης Παρρέν

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσιάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση για ένα θέμα που απασχόλησε τις κοινωνίες της Ευρώπης στις αρχές του 19ου αιώνα και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα επίκαιρο. Πρόκειται για μια παράσταση σε έμπνευση της γνωστής τραγουδοποιού Ευσταθίας, που συνδυάζει μουσική και θέατρο, η οποία θα παρουσιαστεί το Σάββατο, 12 Μάϊου 2018 στις 20:00 στο θέατρο Άνοιξη στο Καϊμακλί.

Ένα θρυλικό έντυπο μιας σημαντικής προσωπικότητας του 19ου αι., συγκινεί και εμπνέει μία σύγχρονη τραγουδοποιό, ώστε να δημιουργήσει μια παράσταση. «Η Εφημερίς των Κυριών», που εξεδόθη για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν, ξαναδιαβάζεται από την Ευσταθία σε μια παράσταση μετά μουσικής. Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους.

Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της, της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας, της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία με την εφημερίδα της συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.

Η ηθοποιός Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, ούσα μυημένη εδώ και χρόνια στη μαγεία της ανάγνωσης της Εφημερίδος, ταυτίζεται με την Καλλιρρόη Παρρέν και γίνεται σιγά σιγά η φωνή της που διασχίζει τους αιώνες για να έρθει στα δικά μας αυτιά.

Ο Χάρης Μπότσης στο πιάνο, εμπλέκεται μουσικά με την υπέροχη ελληνική γλώσσα της Εφημερίδος των Κυριών αντιπαραθέτοντας παλιές και σύγχρονες μελωδίες καθώς και τραγούδια διάσπαρτα μέσα στην παράσταση με συγκεκριμένη θεματική μέχρι να φτάσει στο «τώρα» με ένα φρέσκο τραγούδι που έγραψε η Ευσταθία για το φινάλε της παράστασης.

Τέλος, η Νίκη Μαυροειδή ενσαρκώνει μία αδικημένη γυναικεία μορφή, άγνωστη στους περισσότερους που με μεταφυσικό τρόπο θέλει να μας πει τη δική της αληθινή ιστορία νιώθοντας την ανάγκη να δικαιωθεί η ίδια και μαζί μ’ αυτήν όλες οι γυναίκες της γενιάς της που δεν είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για την Καλλιρρόη Παρρέν

Γεννήθηκε το 1861 στην Κρήτη, στα Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνης. H Kαλλιρρόη Παρρέν απέκτησε καλλιέργεια και γλωσσομάθεια θητεύοντας στη Σχολή Σουρμελή στον Πειραιά, ύστερα στην εκεί γαλλική Σχολή Καλογραιών και τέλος στο Αρσάκειο, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1878. Αμέσως ανέλαβε τη διεύθυνση του παρθεναγωγείου της ελληνικής κοινότητας στην Οδησσό, όπου έμεινε 2 χρόνια.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα παντρεύτηκε τον Ιωάννη Παρρέν, γαλλοαγγλικής καταγωγής δημοσιογράφο από την Κωνσταντινούπολη, ιδρυτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Η συναναστροφή της με προσωπικότητες που προσέρχονταν στο φιλολογικό της σαλόνι, η ενημέρωσή της για τα πνευματικά, πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής της και, ιδιαίτερα, η γνωριμία της με τον δημοσιογραφικό κόσμο επέδρασαν στη ζωή της καταλυτικά: «[…] παρακολουθούσα τας συζητήσεις των δημοσιογράφων και σιγά σιγά εξύπνησε μέσα μου και πάλιν ο πόθος να γράψω, όπως αυτοί, όχι μόνον για τον εαυτόν μου αλλά και για τους άλλους.»

Έτσι, με εκδότρια την Παρρέν και με πολλές εκλεκτές συνεργάτιδες, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1887 η «Εφημερίς των Κυριών», το πρώτο γυναικείο έντυπο στην ελληνική επικράτεια. Γνώρισε μεγάλη κυκλοφορία, πρωτοστάτησε σε κινήσεις γυναικείες, αλλά και εθνικές. Την τριαντάχρονη έκδοσή της διέκοψε το ταραγμένο πολιτικό κλίμα τον Νοέμβριο του 1917. Η ίδια η Παρρέν απουσίασε από τις δραστηριότητές της από τον Μάρτιο του 1917 μέχρι τον Νοέμβριο του 1918 –αναφέρεται ότι εκτοπίσθηκε στην Ύδρα «διά τας πολιτικάς πεποιθήσεις της».

Συντελεστές:

Έρευνα, σύνθεση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα και μουσική: Ευσταθία

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

Πιάνο: Χάρης Μπότσης

Μουσική επιμέλεια: Ευσταθία, Χάρης Μπότσης

Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης, Νίκη Μαυροειδή.

Οργάνωση παραγωγής : Black Duck

 

Πληροφορίες

Πότε: Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 στις 20:00

Διάρκεια: 70’

Πού: Θέατρο «Άνοιξη» Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας

Διεύθυνση: Αγίου Ιλαρίωνος 66, 1026 Καϊμακλί

Τιμή εισιτηρίου: 8-10€

Εισιτήρια προπωλούνται ηλεκτρονικά: www.ucy.ac.cy/alumni (Εκδηλώσεις)

Πληροφορίες: 22894356 (Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 8:00-15:00), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: alumni@ucy.ac.cy και στο Facebook: UniversityofCyprusAlumni

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Μαρίζα Λαμπίρη, Συντονίστρια του Τομέα Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

You May Also Like

Συναυλίες Γιάννη Κότσιρα μαζί με Δήμητρα Μπουλούζου

Κι αυτό το καλοκαίρι, ο Γιάννης Κότσιρας θα συνεχίσει τα ταξίδια του σε ολόκληρη ...

«Ο υπέροχος κύριος Μάνος»

Ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή με επίκεντρο τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου ...

Στην Αθήνα ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί για το θεατρικό Looking For Europe

Ο Γάλλος φιλόσοφος, ακτιβιστής και παραγωγός Μπερνάρ-Ανρί Λεβί θα βρεθεί για μια μέρα στην ...

Flash: Καλλιτέχνες και κοινό συζητούν στη Λεμεσό

Προβληματισμούς και ερωτήματα γύρω από τη δημιουργική διαδικασία θέτει η πλατφόρμα Flash, που πραγματοποιείται ...

Αναβολή 15ου Φεστιβάλ Κιθάρας EGTA – 2020

Είναι με μεγάλη μας λύπη που ανακοινώνουμε όπως, λόγω των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με ...

Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου

Η Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου και ο Δημήτρης Μπάσης παρουσιάζουν μια παράσταση αφιερωμένη στα τραγούδια ...

X