Εγκαίνια για την έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Φιακά

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε εις μνήμην της συγγραφέως Νίκης Μαραγκού, χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός

Με τις λέξεις του Τζούλιο Σαβορνάν, του δημιουργού της ενετικής οχύρωσης της Λευκωσίας Solamente Famagosta/ Μόνο η Αμμόχωστος, άνοιξε την εισήγησή της η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, χθες βράδυ Τετάρτης, στην Πύλη Αμμοχώστου, στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Πέτρου Φιάκκα με τίτλο «Αμμόχωστος – Η πορεία και η ψυχή ενός βασιλείου».

Όπως ανέφερε η κ. Μαραγκού, αυτά τα λόγια έγραψε ο Σαβορνάν σε επιστολή του ημερομηνίας 13 Ιουνίου 1558 εξηγώντας στη Βενετία γιατί μόνον η Αμμόχωστος μπορεί να προστατέψει την Κύπρο.

Η ομιλήτρια παρέθεσε μια σύντομη ιστορία της Αμμοχώστου δια μέσω των αιώνων.

«Πριν φύγουμε στις 13 του Αυγούστου του 1974 η Αμμόχωστος ήταν σίγουρα η Καρδιά της Κύπρου, το λιμάνι και η βιομηχανία τροφοδοτούσαν και στήριξαν σχεδόν αποκλειστικά την οικονομία της νεοσύστατης δημοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η ανεπανάληπτη παραλία μας έφερε τον τουρισμό, η πόλη μεγάλωσε, άνθισε, έζησε χρόνια μοναδικά… Μια πόλη που το 1974 έσφυζε από ζωή, μια πόλη που δεν κοιμόταν! Μια πόλη κοσμοπολίτικη που ζούσε τη θάλασσά της, τον Ναυτικό Όμιλο, τον κόσμο της, μια  πόλη που ενέπνευσε ποιητές, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, μια πόλη ονειρεμένη».

Η κ. Μαραγκού ευχήθηκε όπως «αυτά τα λίγα που ακούστηκαν να παραμείνουν στο μυαλό μας, να μας κάνουν να σκεφτούμε την πόλη μας και το μέλλον της σε μια Κύπρο ελεύθερη».

«Γιατί τελικά αγαπητοί φίλοι, την πόλη μας εμείς πρώτοι πρέπει να τη διεκδικήσουμε, εμείς όλοι ενωμένοι με το Ε κεφαλαίο…γιατί όπως ακούσατε οι βοήθειες του εξωτερικού πάντα αργούν…εμείς λοιπόν πρέπει να διεκδικήσουμε την ελευθερία της πόλης μας που είναι προϋπόθεση και της δικής μας ελευθερίας και ευδαιμονίας…Είθε λοιπόν», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

You May Also Like

Το Μουσείο Λούβρο διοργανώνει Κρουαζιέρες Τέχνης

Δύο κρουαζιέρες τέχνης διοργανώνει το 2020 το μουσείο του Λούβρου, συνεργαζόμενο με τη γαλλική ...

«Δυαδικότητα»: Έκθεση Ζωγραφικής των Λάρα Σόφι Βενιαμίν και Hannah Uhde

Η Δυαδικότητα είναι μια έκθεση ζωγραφικών έργων που προέρχεται από τη συνεργασία της Κύπριας ...

Ο πατέρας μου, Μιχαήλ Κάσιαλος

Ήσυχος, λιγομίλητος, φιλόθρησκος. «Ούτε τον άκουσα να βλαστημά καμιά φορά». Είχε πάντα δίπλα του ...

Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους 2020

Με εξαιρετικές ταινίες και ενδιαφέροντα εργαστήρια κινηματογράφου, υποκριτικής στην κάμερα, animation και VR έρχεται ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 2020 από τον ΜΚΟ Visual Voices

Ο ΜΚΟ Visual Voices ανακοινώνει ανοικτή πρόσκληση για το φετινό του πρόγραμμα φιλοξενίας για ...

Ένα γλυπτό για τη Ρήγαινα στο Λατσί

Μια δημιουργία της βραβευμένης γλύπτριας και ζωγράφου Γιώτας Ιωαννίδου κοσμεί από χτες το λιμανάκι ...

X