Εγκαίνια για την έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Φιακά

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε εις μνήμην της συγγραφέως Νίκης Μαραγκού, χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός

Με τις λέξεις του Τζούλιο Σαβορνάν, του δημιουργού της ενετικής οχύρωσης της Λευκωσίας Solamente Famagosta/ Μόνο η Αμμόχωστος, άνοιξε την εισήγησή της η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, χθες βράδυ Τετάρτης, στην Πύλη Αμμοχώστου, στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Πέτρου Φιάκκα με τίτλο «Αμμόχωστος – Η πορεία και η ψυχή ενός βασιλείου».

Όπως ανέφερε η κ. Μαραγκού, αυτά τα λόγια έγραψε ο Σαβορνάν σε επιστολή του ημερομηνίας 13 Ιουνίου 1558 εξηγώντας στη Βενετία γιατί μόνον η Αμμόχωστος μπορεί να προστατέψει την Κύπρο.

Η ομιλήτρια παρέθεσε μια σύντομη ιστορία της Αμμοχώστου δια μέσω των αιώνων.

«Πριν φύγουμε στις 13 του Αυγούστου του 1974 η Αμμόχωστος ήταν σίγουρα η Καρδιά της Κύπρου, το λιμάνι και η βιομηχανία τροφοδοτούσαν και στήριξαν σχεδόν αποκλειστικά την οικονομία της νεοσύστατης δημοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η ανεπανάληπτη παραλία μας έφερε τον τουρισμό, η πόλη μεγάλωσε, άνθισε, έζησε χρόνια μοναδικά… Μια πόλη που το 1974 έσφυζε από ζωή, μια πόλη που δεν κοιμόταν! Μια πόλη κοσμοπολίτικη που ζούσε τη θάλασσά της, τον Ναυτικό Όμιλο, τον κόσμο της, μια  πόλη που ενέπνευσε ποιητές, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, μια πόλη ονειρεμένη».

Η κ. Μαραγκού ευχήθηκε όπως «αυτά τα λίγα που ακούστηκαν να παραμείνουν στο μυαλό μας, να μας κάνουν να σκεφτούμε την πόλη μας και το μέλλον της σε μια Κύπρο ελεύθερη».

«Γιατί τελικά αγαπητοί φίλοι, την πόλη μας εμείς πρώτοι πρέπει να τη διεκδικήσουμε, εμείς όλοι ενωμένοι με το Ε κεφαλαίο…γιατί όπως ακούσατε οι βοήθειες του εξωτερικού πάντα αργούν…εμείς λοιπόν πρέπει να διεκδικήσουμε την ελευθερία της πόλης μας που είναι προϋπόθεση και της δικής μας ελευθερίας και ευδαιμονίας…Είθε λοιπόν», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

You May Also Like

World Press Photo|Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2017

Ο Βενεζουελάνος φωτογράφος Ρονάλντο Σέμιντ πήρε το βραβείο World Photo Press για την φωτογραφία ...

Τιμές ρεκόρ για Σάββα και Κάσιαλο στη δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη

Το έργο «Η Μασσαλία με το λιμάνι», του Κύπριου μοντερνιστή Χριστόφορου Σάββα, απέσπασε την ...

Πίνακες της Χάρις Παπαδήμα στο Δημαρχείο Μόρφου

Η ζωγράφος Χάρις Παπαδήμα, παρέδωσε πρόσφατα στο Δήμαρχο Μόρφου τρεις πίνακες από τη δική ...

Έκθεση της Μερόπης Παύλου στην γκαλερί Αποκάλυψη

Η Γκαλερί Αποκάλυψη παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μερόπης Παύλου με τίτλο «The Absence ...

Μουσείο «Θάλασσα»: «ΑΜΑΘΟΥΣ – ΠΑΛΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ» του Ανδρέα Εφεσόπουλου

Ο Δήμος Αγίας Νάπας παρουσιάζει στο Μουσείο «Θάλασσα» την έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Ανδρέα ...

“Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς” από την isnotgallery

Η isnotgallery παρουσιάζει για 13η συνεχόμενη χρονιά τον θεσμό Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς. ...

X