Είναι ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δογματικός;

Ιωάννα Γεωργακοπούλου & Γιώργος Μητσάκης, Θόδωρος Κανακάρης, Νίκος Καλλέργης, Στέλιος Καζαντζίδης, Κώστας Χαμπιαούρης! Με χρονική -σαφώς όχι αξιακή- σειρά οι σημαντικότεροι ερμηνευτές του άσματος “Το καπηλειό”, του Μητσάκη. Ποιος το ερμήνευσε με περισσότερη συγκίνηση δεν ξέρουμε, το βέβαιο είναι πως ο δρ Χαμπιαούρης, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, το ένιωθε, όταν άρπαξε το μικρόφωνο σε ταβερνείο της Λεμεσού και ξεκίνησε να τραγουδά. Τι κουσούρι είναι αυτό με τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού τούτης της χώρας να παίρνουν μικρόφωνο μόλις το βρουν μπροστά τους και να τραγουδούν [ο Γιώργος Δημοσθένους άρπαζε και την κιθάρα, ένα βήμα μπροστά], ειλικρινά δεν ξέρω. Ίσως έχει κάτι ο αέρας εκεί στην Κίμωνος και Θουκυδίδου γωνία. Ο Κώστας Χαμπιαούρης, λοιπόν, βγήκε με παρέα στη Λεμεσό, πήρε το μικρόφωνο και ερμήνευσε το Καπηλειό επί σκηνής, με φίλους και συγγενείς να ρίχνουν ένα ζεϊμπέκικο μπροστά του.

Η νύχτα είναι παγερή
και σιγοψιχαλίζει
κι απ’ την απέναντι γωνιά
το καπηλειό
το καπηλειό φωτίζει

Πριν και μετά απ’ αυτό, βέβαια, εκτελούσε τα υπουργικά του καθήκοντα με δηλώσεις, τοποθετήσεις και συναντήσεις βαρύνουσας σημασίας: όπως π.χ. τη βδομάδα που πέρασε, όταν συναντήθηκε με τα μέλη της ιδρυτικής επιτροπής της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Ως γνωστόν, η εν λόγω ακαδημία αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της ΚΔ, και άρα για τον ίδιο τον υπουργό.

Κι ένας απένταρος μπεκρής
έξω απ’ το ταβερνάκι
συλλογισμένος κάθεται
στο χαμηλό
στο χαμηλό πορτάκι

Τρέλα ο νέος υπουργός. Αφού ενστερνίστηκε τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη μαζί με το ΕΛΑΜ, πήγε και σε ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Πρώτο να μιλήσει για το μάθημα των Θρησκευτικών. “Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως είναι στα πλαίσια της Ορθοδοξίας, δεν είναι μάθημα δογματικό”, είπε. “Και αν κοιτάξετε θα δείτε ότι μέσα από την Ορθοδοξία και μέσα από το μάθημα αυτό το οποίο προάγεται είναι η αγάπη, η φιλία, η συναδελφική αλληλεγγύη” [σ.σ. συναδελφική;.. Με συγχωρείτε, αλλά το μόνο που μπορώ να σκεφτώ σε επίπεδο συναδέλφων στο πλαίσιο της θρησκείας είναι τον Χριστό με τους 12 αποστόλους, όπου η αλληλεγγύη εξέλιπε λόγω προδοσίας, αν δεν απατώμαι].

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου κατά πόσο ένας μαθητής σχολείου μπορεί να ακούσει και να επιλέξει ποια θρησκεία θα ακολουθήσει, ο υπουργός είπε: “Τα παιδιά μας όταν έρχονται στο σχολείο ξέρετε ότι έχουν βαφτιστεί, τα δικά μας τα παιδιά”. Τα πολύ δικά μας, έτσι; Διότι για τα άλλα, τα αλλόθρησκα, τα αλλόγλωσσα κ.ο.κ., ε, δεν μας πολυνοιάζει κιόλας. Ένα λεπτό προηγουμένως, ο δρ Χαμπιαούρης μιλούσε για την υποχρέωση του υπουργείου του να συμβάλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης, δημοκρατικής και πλουραλιστικής κοινωνίας που θα σέβεται κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής και καταγωγής. Απλώς, δεν θα είναι δικός μας άνθρωπος.

Θέλει να μπει κι αυτός εκεί
να αρχίσει και να πίνει
μα είναι φτωχό το καπηλειό
και βερεσέ
και βερεσέ δε δίνει.

You May Also Like

Λόγος ανείπωτος

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Κάθε χρόνο, τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή ...

Το ΡΙΚ που θέλουνε

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πριν από πολύ καιρό, όταν ανακοινώθηκε η δημόσια διαβούλευση ...

Επιλογή κατεύθυνσης

* Έως και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης παρενέβη στο θέμα του νέου ωρολόγιου προγράμματος το ...

Πολιτιστική ανάπτυξη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων ...

WTF Cyprus?

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Μπορεί να γίνει ολόκληρη μελέτη για το θέμα της ...

Μια γυναίκα θα μας επισκιάσει;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η εξομολόγηση της Τασούλας Χατζητοφή στην ...

X