Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου πάει Βουλή

Μετά μουσικής δηλώνουν την οργή τους μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, τα οποία αντιτίθενται σε σειρά αποφάσεων του δ.σ. του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρεθούν σήμερα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (ΣΟΝΚ), διαμαρτυρόμενα για τις συνθήκες που επικρατούν στην ορχήστρα ύστερα από μια σειρά από αποφάσεις οι οποίες υποσκάπτουν το έργο που επιτελείται στη ΣΟΝΚ τα τελευταία χρόνια.

Η ΣΟΝΚ υπάγεται στο Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΙΣΟΚ) και το διοικητικό της συμβούλιο το τελευταίο διάστημα έχει λάβει αποφάσεις που δεν βρίσκουν σύμφωνα ούτε τα παιδιά, ούτε τους γονείς, αλλά ούτε τους δασκάλους της ΣΟΝΚ και οι οποίες καταδεικνύουν την ανεξήγητη προσπάθεια του ΙΣΟΚ να πλήξει την ορχήστρα.

Συγκεκριμένα, το δ.σ. αποφάσισε να προκηρύξει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Κουντούρη, κατά τη θητεία του οποίου παρατηρήθηκε -κατά γενική ομολογία- σημαντική άνοδος του επιπέδου της ΣΟΝΚ. Επιπλέον, τροχιοδρομούνται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Μουσικής Σχολής της Ορχήστρας, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τη ΣΟΝΚ και μεταξύ άλλων εφοδιάζει την ορχήστρα με το κυρίως σώμα των μελών της.

Αυτή η εικόνα κυκλοφορεί διαδικτυακά σε σχέση με τις αποφάσεις του δ.σ. του ΙΣΟΚ και την προσπάθεια -όπως εκλαμβάνεται από τα μέλη της Ορχήστρας- διάλυσης της ΣΟΝΚ. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η προκήρυξη της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή και η ΣΟΝΚ ζητά από τον ΠτΔ την παύση του δ.σ.

Διαμαρτυρόμενοι σε Βουλή και Προεδρικό 

Η σημερινή διαμαρτυρία -στις 12 το μεσημέρι- έξω από τη Βουλή (θα προηγηθεί συνάντηση γονέων με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη) είναι το αποκορύφωμα σε μια σειρά από κινήσεις στις οποίες κατέφυγαν τα παιδιά αφότου έμαθαν για την προκήρυξη της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή – επί της ουσίας απομάκρυνση του υφιστάμενου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα παιδιά για πρώτη φορά στην ιστορία της ΣΟΝΚ αποχώρησαν από τις πρόβες, ενώ έχουν αποστείλει ήδη επιστολή στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη εκφράζοντας τις ανησυχίες και δηλώνοντας την «εντελώς αρνητική», όπως σημειώνουν, εμπειρία τους με τα μέλη του ΙΣΟΚ.

Επιστολή προς τον υπουργό -η οποία εστάλη τον Απρίλιο χωρίς ανταπόκριση- έστειλαν και οι καθηγητές της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου.

Επιστολή διαμαρτυρίας έχει σταλεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τους γονείς των παιδιών.

Ακυρώνουν συνεχώς δράσεις της Ορχήστρας

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά προτάσσουν μια σειρά από ανεξήγητες ακυρώσεις στις οποίες προχώρησε το ΙΣΟΚ (στο δ.σ. του οποίου προεδρεύει η διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη) και οι οποίες συνθέτουν μια εικόνα υποβάθμισης της ορχήστρας. Για αυτές τις ακυρώσεις τα παιδιά ζητούν εξηγήσεις:

  • Το δ.σ. ακύρωσε την όπερα La Traviata, για την οποία δούλεψε η ορχήστρα για μεγάλο χρονικό διάστημα – μάλιστα γι’ αυτήν την παραγωγή είχαν έρθει από τη Λυρική Σκηνή Αθηνών σολίστ υπό την επιμέλεια του Κύρου Πατσαλίδη και δούλεψαν με τα παιδιά για 15 μέρες.
  • Ακυρώθηκε επίσης η ετήσια πασχαλινή κατασκήνωση στον Πεδουλά και μειώθηκαν οι μέρες της καλοκαιρινής κατασκήνωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά κάνουν πρόβες για το ρεπερτόριο της επόμενης σεζόν σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον.
  • Ακυρώθηκε ταξίδι κλιμάκιου της ορχήστρας στο Βερολίνο, τα έξοδα του οποίου θα αναλάμβανε πλήρως ο ΚΟΤ.
  • Αποφασίστηκε ότι η ΣΟΝΚ δεν θα παρουσιάζεται στη Βιέννη, απόφαση που λήφθηκε όταν τα παιδιά ήταν ήδη στην αυστριακή πόλη και άλλαξε την υστάτη.

Η κ. Παντελάκη, πρόεδρος του δ.σ. του ΙΣΟΚ, δεν ανταποκρίθηκε χθες στα τηλεφωνήματά μας για τη δική της τοποθέτηση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της ΣΟΝΚ.

Το δ.σ. του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου αποτελείται επίσης από τους Μίκη Κωστέα, Σταύρο Κυριακίδη, Χρίστο Χριστοφόρου, Έλενα Θεοδούλου-Χαραλάμπους, Χριστιάνα Κλεάνθους, Ντόρις Παρασκευαΐδου, Παύλο Παρασκευά και Σάββα Σάββα.

You May Also Like

Πικάσσο στη Λευκωσία

Τη σημαντικότητα της παρουσίας έργων του Πάμπλο Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο τόνισε χθες βράδυ ...

Πέθανε ο Ούγγρος συγγραφέας Γκιόργκι Κόνραντ, άλλοτε ηγετική μορφή των αντιφρονούντων

Ο Γκιόργκι Κόνραντ, γνωστός ούγγρος συγγραφέας – περισσότερο στο εξωτερικό- και εξέχουσα μορφή στις ...

Άγνωστος ο ιδιοκτήτης του «Τεν Τεν στην Αμερική»

Ένας ιδιώτης ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος είναι ο νέος ιδιοκτήτης του σπάνιου ...

Ούτε το 2015 θα έχει διευθυντή ο ΘΟΚ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Μειωμένος κατά 58 χιλιάδες ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Θεατρικού ...

18 συγγραφείς από Κύπρο-Ελλάδα σε ιταλοελληνική έκδοση με ιστορίες για σειρήνες και γοργόνες

Κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία από τις εκδόσεις VITA ACTIVA, το δίγλωσσο βιβλίο (ιταλικά, ελληνικά) ...

Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας Michel Tournier

Ο Michel Tournier, ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους συγγραφείς του δεύτερου μισού του εικοστού ...

X