Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, ο εικαστικός PASHIAS παρουσιάζει το Σάββατο 19 Μαΐου στις 20:15 την ζωντανή περφόρμανς Mountaintop σε ανάθεση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού.

Η περφόρμανς παίρνει μέρος σε διάλογο με επιλεγμένα έργα του Χριστόφορου Σάββα, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του ιστορικού καλλιτέχνη.

Συνεχίζοντας την έρευνα του γύρω από τους τρόπους διασύνδεσης ιστορικών εκθεμάτων και της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης, ο PASHIAS φέρνει στο προσκήνιο έργα του καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα, όπως την ανάγλυφη κατασκευή «Πυραμίδα» (1968) με την οποία εκπροσώπησε τη Κύπρο στη πρώτη συμμετοχή της στη Μπιενάλε Βενετίας. Ο Σάββα χτίζει ένα τεχνητό τοπίο μέσω της χρήσης καρφιών, όπου οι γεωμετρικοί σχηματισμοί συνθέτουν μία αιχμηρή γλυπτική επιφάνεια ή ένα ‘σοβαρό παιχνίδι’ δημιουργίας. Σήμερα, ο εικαστικός PASHIAS εισάγει το σώμα του κάτω από αυτή την ανάγλυφη επιφάνεια, ως ένα ζωντανό εργαλείο δημιουργίας, ζητώντας από τον θεατή την ενεργή συμμετοχή του, με σκοπό την αναδόμηση μιας κοινωνικής ‘σύνθεσης’ και των ανθρώπινων σχέσεων που την απαρτίζουν.

Το κείμενο της περφόρμανς υπογράφει η Δάφνη Νικήτα.

+ Σάββατο 19 Μαΐου στις 20:15 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης [Γωνία Λεωφ. Στασίνου & Κρήτης 1, Λευκωσία, τηλ. 22458228]. Πληροφορίες www.moec.gov.cy | www.facebook.com/museumsnightcyprus | www.pashias.art

Η Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει νωρίτερα το απόγευμα ένα διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά με την εικαστικό και εκπαιδευτικό Ρέα Αφαντίτου, ενώ το πρόγραμμα της βραδιάς θα ολοκληρωθεί με μουσικές επιλογές από τον Λευτέρη Μουμτζή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Man lying από τον PASHIAS, σε συνομιλία με σχέδιο του Χριστόφορου Σάββα (1956) από τη Κρατική Συλλογή, ©Εmma-Louise Χαραλάμπους

You May Also Like

«Ένα ταξίδι – Από ανακυκλώσιμο μέταλλο σε γλυπτό» στην Γκαλερί Γκλόρια

Η Γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Παφίτη με τίτλο «Ένα ταξίδι ...

Δημοκρατία στην τέχνη, τέχνη στη δημοκρατία

Το «Respublika!», μια σειρά εκδηλώσεων της οποίας το όνομα παίζει με τη λατινική ετυμολογία ...

Αναμένοντας το ΡΙΚ για την επιστροφή των έργων από τα κατεχόμενα

Σε αναμονή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) βρίσκεται η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον ...

Έκθεση Auto-Bio στο Άμστερνταμ

Η Suzanne Biederberg Gallery στο Άμστερνταμ, θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής των Λευτέρη Ολυμπίου ...

WHERE HAVE YOU BEEN? / ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ;

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει την έκθεση «Where Have ...

«Κήποι αντίστασης» στο Φυτώριο

Ένα εργαστήρι – συζήτηση σε συντονισμό της Έλενας Πάρπα και η προβολή ενός μικρού ...

X