Οι αλλαγές της Google

Κι ενώ όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι πάνω στο Facebook, η Google σιγά σιγά κάνει την ανατροπή και αλλάζει πολλές από τις υπηρεσίες της. Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους, η Google από μόνη της δεν μπορεί να συγκριθεί με το Facebook ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, πολλές φορές τα βάζουμε μαζί όχι μόνο γιατί πρόκειται για ισότιμους γίγαντες του διαδικτύου, αλλά και γιατί η Google έχει λειτουργίες μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Το Facebook έχει περάσει ήδη τα 2 δισεκατομμύρια χρήστες, αυτό το μήνα, μάλιστα, φτάνει τα 2,2 δις αλλά και το YouTube δεν πάει πολύ πίσω: έχει φτάσει το ενάμισι δισεκατομμύριο χρήστες. Το Instagram ακολουθεί πιο πίσω με 800 εκατομμύρια χρήστες, ακολουθούν δυο άγνωστα σχεδόν σε μας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Qzone και το Weibo, και επόμενο είναι το Twitter με τριακόσια εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Το Google+ βρίσκεται στη 12η θέση με 111 εκατομμύρια χρήστες, είναι όμως πιο πάνω από το LinkedIn, το οποίο φτάνει μόνο τα 106 εκ.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στην οποία προχώρησε η Google είναι ότι πλέον μπορείς να κατεβάζεις τα μηνύματά σου ακόμη και όταν βρίσκεσαι εκτός σύνδεσης. Για την ώρα η συγκεκριμένη λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο όταν δουλεύουμε στο desktop ή στο laptop -δεν υπάρχει δηλαδή στις κινητές συσκευές- και μόνο αν χρησιμοποιείς Chrome για να σερφάρεις. Χρειάζεται μόνο λίγη προσοχή γιατί όσο εύκολο είναι να το ενεργοποιήσεις από τις παραμέτρους του Gmail, άλλο τόσο δύσκολο είναι να το απενεργοποιήσεις. Πρέπει να περάσεις από τις σύνθετες προτιμήσεις, να σβήσεις όλα τα cookies και άλλα αρχεία.

Η δεύτερη αλλαγή, η οποία θα μας έρθει στην Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι η αλλαγή του Google Drive. Αν χρησιμοποιείτε το Gmail ακόμα και αν δεν ξέρετε καν τι είναι το Google Drive δεν πειράζει καθόλου γιατί είσαστε συνδρομητές έτσι και αλλιώς. Είναι ο αποθηκευτικός σας χώρος. Μέσα από αυτόν μπορείτε να ανοίγετε και να σώζετε έγγραφα και υπολογιστικά φύλλα, να τα επεξεργάζεστε ταυτόχρονα με άλλους, να βάζετε τις φωτογραφίες σας, να φτιάχνετε παρουσιάσεις τύπου PowerPoint και μια σειρά από άλλες λειτουργίες. Μέχρι στιγμής η Google μάς πρότεινε δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 10 Giga. Μέσα σε αυτά συνυπολογίζονταν και ο χώρος που πιάνουν τα e-mail μας. Γι’ αυτό αν δεν τα σβήνετε ποτέ μπορεί να έχετε βρεθεί στη δύσκολη θέση να σας ζητάει η Google να σβήσετε κάποια ή να αγοράσετε αποθηκευτικό χώρο. Παρόλο που η φιλοσοφία της υπηρεσίας δεν αλλάζει, το όνομα και η τιμή της είναι πια διαφορετικές. Από Google Drive γίνεται Google One. Και οι τιμές πέφτουν: τα 100 Giga κοστίζουν πλέον 1,99 δολάρια το μήνα ενώ υπάρχει και μια νέα προσφορά για 200 giga με 2,99 δολάρια. Όσοι πληρώνουν ήδη τα 100 στην ακριβότερη τιμή, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το ίδιο αλλά για 200. Από κει και πάνω οι τιμές μένουν περίπου ίδιες: 1 Τerra για 99,99, 2 για 199,99 και 3 για 299,99 δολάρια το μήνα. Μαζί με τις αλλαγές θα έρθει και μια εφαρμογή Android, για να μπορείτε να διαχειρίζεστε τα αρχεία σας από κινητές συσκευές.

Και τέλος, από δω και πέρα τον αποθηκευτικό αυτό χώρο μπορείτε να τον μοιράζεστε με έως και πέντε μέλη της οικογένειάς σας. Όσοι βρίσκονται [για την ώρα μόνο] στις ΗΠΑ θα έχουν και βοήθεια 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες τη βδομάδα με chat, e-mail ή τηλέφωνο, μια υπηρεσία που μέχρι στιγμής ήταν μόνο για τους επαγγελματίες που αγόραζαν την υπηρεσία Gsuite.

You May Also Like

Χάκερ εναντίον μοιχών

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr Πανικός! Μια ομάδα χάκερ έκλεψε προσωπικές πληροφορίες τουλάχιστον 37 εκατομμυρίων ...

Θα σώσουν τα “παράθυρα” το σπίτι;

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Όλα τα μάτια στον κόσμο της τεχνολογίας είναι στραμμένα στην ...

Ο big brother δεν προσέχει μόνο το Ισλαμικό Κράτος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ μας ...

Νέο iPhone χωρίς ενθουσιασμό

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Το γεγονός της εβδομάδας, δεν είναι ανάγκη να είσαι γκουρού ...

Όταν μας κλέβουν το cloud

Είναι φορές που απολαμβάνω να αφήνω τη στήλη σε άλλους. Είδα πρόσφατα μια ανάρτηση ...

Πώς “κατεβαίνουν” οι λογαριασμοί στο Instagram

“Στις 24 Νοεμβρίου 2018, στις 10 το πρωί συνδέθηκα με τον λογαριασμό μου στο ...

X