Πανίκος και Έλλη Παιονίδη: μια ζωή στις τέχνες και τα γράμματα

Τέσσερις χιλιάδες βιβλία, δύο χιλιάδες επιστολές, 1.500 φωτογραφίες από τις οποίες οι 1.200 με αφιέρωση: το πολύτιμο αρχείο του Πανίκου και της Έλλης Παιονίδη που περιλαμβάνει υπογεγραμμένα βιβλία και επιστολές από προσωπικότητες με τις οποίες οι δυο τους διατηρούσαν φιλική σχέση, ανάμεσά τους ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λουί Αραγκόν, ο Γιεφτουσένκο, ο Γαβράς, ο Άρθουρ Πεν, η Έλλη Παππά και πολλοί άλλοι, περνά στα χέρια του Δήμου Λεμεσού με απόφασή τους.

Εδώ και δύο χρόνια, τόσο το κοινό αρχείο όσο και τα προσωπικά αρχεία της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδη καταγράφονται, ταξινομούνται, και πρόσφατα ξεκίνησε και η ψηφιοποίησή τους από το ΤΕΠΑΚ. Δωρίζοντας το αρχείο στον δήμο, το ζεύγος ζήτησε μόνο να παρουσιάζεται ως ενιαίο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα αναπτυχθεί πίσω από το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. “Δεν μπορεί το αρχείο να χωριστεί. Βιβλία, επιστολές και φωτογραφίες είναι αλληλένδετα”, επισημαίνει η Έλλη Παιονίδη, η οποία καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια εργάζεται για την αρχειοθέτηση της ίδιας -επί της ουσίας- της ζωής της με τον Πανίκο Παιονίδη.

Με την ευκαιρία της δωρεάς τους, ο Δήμος Λεμεσού πραγματοποιεί αύριο εκδήλωση στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού στις 19:30, όπου θα τιμηθούν τόσο με το αργυρό έμβλημα του δήμου όσο και με τιμητικό δίπλωμα από την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Κύπρο. “Ο Πανίκος ήταν ο πρώτος Κύπριος που φοίτησε στη Βουλγαρία”, μας εξηγεί η κ. Παιονίδη. “Εκεί παντρευτήκαμε, εκεί ξεκίνησε η κοινή μας ζωή και το αρχείο μας, εκεί είχαμε τις πρώτες συναναστροφές με κορυφαίους συγγραφείς από όλο τον κόσμο”.

Για τη ζωή και την προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό θα μιλήσει ο Τάσος Α. Ανδρέου. Είσοδος ελεύθερη.

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

You May Also Like

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen

“Tower XYZ” της Ayo Akingbade, Ηνωμένο Βασίλειο 2016, 3′. Υπό τη μουσική υπόκρουση ενός ...

Ο νέος δράκος του Χαμπή

Κάθε νέα δουλειά του Χαμπή είναι είδηση. Ο γνωστός χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης, μετά το ...

«Ιππόλυτος» και Φαίδρα δέσμιοι

Είναι μια από τις πιο… θεοκρατικές αρχαίες τραγωδίες, αφημένες στη θέληση των θεών. Και ...

Θερινό σινεμά στη Λάρνακα

Στον κήπο του Μουσείου Πιερίδη, στο “παρασκήνιο” του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, θα καταφύγει ...

SMAC στο Σινέ Στούντιο

Με επιλεγμένες ταινίες παραγωγής του 2016 υποδέχεται τον νέο χρόνο ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου. ...

O ζωγράφος ΄Αντρος Ευσταθίου στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

“Πίστευα πάντα πως η ποιότητα της τέχνης επιτυγχάνεται την ώρα της δημιουργίας της. Όχι ...

X