Πανίκος και Έλλη Παιονίδη: μια ζωή στις τέχνες και τα γράμματα

Τέσσερις χιλιάδες βιβλία, δύο χιλιάδες επιστολές, 1.500 φωτογραφίες από τις οποίες οι 1.200 με αφιέρωση: το πολύτιμο αρχείο του Πανίκου και της Έλλης Παιονίδη που περιλαμβάνει υπογεγραμμένα βιβλία και επιστολές από προσωπικότητες με τις οποίες οι δυο τους διατηρούσαν φιλική σχέση, ανάμεσά τους ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Λουί Αραγκόν, ο Γιεφτουσένκο, ο Γαβράς, ο Άρθουρ Πεν, η Έλλη Παππά και πολλοί άλλοι, περνά στα χέρια του Δήμου Λεμεσού με απόφασή τους.

Εδώ και δύο χρόνια, τόσο το κοινό αρχείο όσο και τα προσωπικά αρχεία της Έλλης και του Πανίκου Παιονίδη καταγράφονται, ταξινομούνται, και πρόσφατα ξεκίνησε και η ψηφιοποίησή τους από το ΤΕΠΑΚ. Δωρίζοντας το αρχείο στον δήμο, το ζεύγος ζήτησε μόνο να παρουσιάζεται ως ενιαίο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα αναπτυχθεί πίσω από το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. “Δεν μπορεί το αρχείο να χωριστεί. Βιβλία, επιστολές και φωτογραφίες είναι αλληλένδετα”, επισημαίνει η Έλλη Παιονίδη, η οποία καθημερινά τα δύο τελευταία χρόνια εργάζεται για την αρχειοθέτηση της ίδιας -επί της ουσίας- της ζωής της με τον Πανίκο Παιονίδη.

Με την ευκαιρία της δωρεάς τους, ο Δήμος Λεμεσού πραγματοποιεί αύριο εκδήλωση στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού στις 19:30, όπου θα τιμηθούν τόσο με το αργυρό έμβλημα του δήμου όσο και με τιμητικό δίπλωμα από την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Κύπρο. “Ο Πανίκος ήταν ο πρώτος Κύπριος που φοίτησε στη Βουλγαρία”, μας εξηγεί η κ. Παιονίδη. “Εκεί παντρευτήκαμε, εκεί ξεκίνησε η κοινή μας ζωή και το αρχείο μας, εκεί είχαμε τις πρώτες συναναστροφές με κορυφαίους συγγραφείς από όλο τον κόσμο”.

Για τη ζωή και την προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό θα μιλήσει ο Τάσος Α. Ανδρέου. Είσοδος ελεύθερη.

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

You May Also Like

Ραβί Σανκάρ

Δύο σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν την βδομάδα που φεύγει από τον χώρο της μουσικής: πρώτος ...

Ένα μνημείο για την ειρήνη

Ένα κτήριο για το μετα-συγκρουσιακό Αφγανιστάν δημιούργησαν οι Κύπριοι απόφοιτοι Αρχιτεκτονικής Κώστας Νικολάου και ...

Καρτ ποστάλ αξίας 160.000 ευρώ

Ήταν μια από τις όμορφες συνήθειες του Πάμπλο Πικάσο: να σκιτσάρει πάνω σε καρτ ...

Η αποκατάσταση της τελευταίας κατοικίας του Τεύκρου Ανθία

Η αποκατάσταση της τελευταίας κατοικίας του Τεύκρου Ανθία είναι ένα από τα επόμενα έργα ...

instaντανέ από τον Άντρο Ευσταθίου

“Πόση τέχνη χωρά μέσα σε μια φωτογραφία; Πόση τέχνη χωρά σε μια φωτογραφία που ...

Μια μέρα για τον Ακάμα

Ένα μονοήμερο φεστιβάλ για τον Ακάμα διοργανώνεται στον Μόλο Λεμεσού σήμερα, από τις 12 ...

X