Η περσινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, με το έργο «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, επιστρέφει και φέτος για πέντε μόνο παραστάσεις στην Κύπρο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης, μίλησε στο ραδιόφωνο του «Π» στους 107.6 fm, για την αρχαία τραγωδία που εντυπωσίασε πέρσι κοινό και κριτικούς.

«Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε και φέτος την παράσταση γιατί αισθανθήκαμε ότι υπάρχει κόσμος και στην Κύπρο που δεν την έχει δει και που τον καλούμε να τη δει. Είναι μια παράσταση που ακόμα και στην ιστορία της Επιδαύρου έχει καταγραφεί ως σημείο αναφοράς. Τολμώ να πω ότι παραπέμπει στην αντίστοιχη εμπειρία των ‘Ικέτιδων’ που είχαμε πριν από 40 χρόνια. Νομίζω ότι κάπως έτσι η ιστορία μετά από χρόνια θα θυμάται και αυτή την κατάθεση, αυτής της παράστασης από τον ΘΟΚ.»

Διαβάστε ακόμη:

Παραστάσεις στην Κύπρο

Το έργο (ξανα)κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 30 Μαΐου στο αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία, στις 21:00, όπου θα ανέβει για άλλες δύο φορές την Πέμπτη 31 Μαΐου και την Παρασκευή 1η Ιουνίου. Ακολούθως ο θίασος θα ταξιδέψει στη Λεμεσό, όπου η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο αρχαίο θέατρο Κουρίου την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 21:00.

Ένα έργο που «όσοι δεν είδαν πέρσι πρέπει οπωσδήποτε να το δουν φέτος», ενώ όσοι παρακολούθησαν τη περσινή παράσταση δεν χρειάζονται ιδιαίτερη παρότρυνση για να την ξαναδούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Σάββας Κυριακίδης.

Συνταγή της επιτυχίας

Ένα σύνολο θετικών παραμέτρων χάρισε την επιτυχία στην παραγωγή αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινώντας από την ευρηματική σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη και καταλήγοντας στην υποκριτική απόδοση από τους τέσσερις πρωταγωνιστές και το Χορό:

«Η ίδια η σκηνοθετική πρόταση συνέβαλε στο να ευτυχήσει αυτή η παράσταση. Μια σχεδόν ολιστική πρόταση καθώς ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης πέρα από τη σκηνοθεσία με τυπικούς όρους, έγραψε και τη μουσική της παράστασης και όσοι είδαμε την παράσταση αντιλαμβανόμαστε τι εννοώ μ’ αυτό, γιατί είναι μια παράσταση όπου το μέτρο, η μελωδία, ο ρυθμός της είναι ενσωματωμένα στην έννοια της σκηνοθεσίας, και επομένως μπορεί κανείς να μιλήσει -τώρα μιλώ και με την ιδιότητα του θεατρολόγου και του ιστορικού- για μια παράσταση-πρόταση. Είναι σαν μια συνέχεια κάποιων αντίστοιχων παραστάσεων που έθεταν από την αρχή το ερώτημα τι είναι τραγωδία και πώς αντιμετωπίζεται, οπότε η ίδια η σκηνοθετική δουλειά από μόνη της έχει ένα πολύ ισχυρό στίγμα.

Διαβάστε ακόμη:

Είχε όμως την τύχη και την ευτυχία ο ίδιος ο Άρης αλλά και όλοι μας να υπηρετηθεί το έργο από ένα σύνολο ηθοποιών –και το λέω με πλήρη συνείδηση- που εντάχθηκαν απόλυτα στο σύνολο κρατώντας ο καθένας μια πολύ ισχυρή παρουσία πάνω στη σκηνή αλλά και ένα σύνολο που πρότεινε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο πώς μπορεί ο χορός να κινείται, να υπάρχει, να δικαιολογεί την παρουσία του στο αρχαίο δράμα. Σίγουρα η παρουσία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη ήταν κομβικής σημασίας για την παράσταση αλλά δίπλα της ο Χάρης Χαραλάμπους, ο Νίκος Ψαρράς και ο Αντώνης Μυριαγκός την υποστήριξαν στον απόλυτο βαθμό και όλα τα παιδιά του Χορού κατάλαβαν το πόσο σημαντική ήταν η παρουσία τους στην παράσταση, και γι’ αυτό και τα ίδια παιδιά ήταν και συνεχίζουν να είναι στο εκατό τοις  εκατό αυτής της δουλειάς.»

Διαβάστε ακόμη:

Περιοδεία στην Ελλάδα

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων σε Λευκωσία και Λεμεσό, το έργο θα κάνει μια ισχυρή περιοδεία στην Ελλάδα, όπου και πέρσι καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κος Κυριακίδης: «Στο Ηρώδειο πέρσι αναγκαστήκαμε να διώξουμε κόσμο, και μετά από συζήτηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κύριο [Βαγγέλη] Θεωδορόπουλο αποφασίσαμε να επανέλθουμε και θα γυρίσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του ελλαδικού χώρου».

Το πρόγραμμα της περιοδείας στην Ελλάδα έχει ως εξής:

Θέατρο Κάστρου-Καλαμάτα: Παρασκευή 14 Ιουνίου

Αρχαίο Θέατρο-Άργος: Κυριακή 17 Ιουνίου

Δημοτικό Θέατρο Βόλου Μελίνα Μερκούρη – Βόλος: Παρασκευή 22 Ιουνίου

Κηποθέατρο Αλκαζάρ – Λάρισα: Δευτέρα 25 Ιουνίου

Ρωμαϊκό Ωδείο – Πάτρα: Παρασκευή 6 Ιουλίου

Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης – Ηράκλειο: Τρίτη 10 Ιουλίου

Θέατρο Ανατολικής Τάφρου – Χανιά: Παρασκευή 13 Ιουλίου

Θέατρο “Ερωφίλη” – Ρέθυμνο: Δευτέρα 16 Ιουλίου

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα: Σάββατο 21 Ιουλίου

Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς: Τετάρτη 25 Ιουλίου

Ανοιχτό Θέατρο Χώρας Άνδρου – Άνδρος: Σάββατο 28 Ιουλίου

*Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21:30

+ Για τις παραστάσεις στην Κύπρο, πληροφορίες και εισιτήρια: Λευκωσία: ▪Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ , τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10.00-13.30, 16.00-18.00) ▪Ταμείο Αμφιθεάτρου Μακαρίου Γ΄, τηλ. 22314507 (από τις 19.00 την ημέρα των παραστάσεων)
Λεμεσός: ▪Ταμείο Κηποθεάτρου, τηλ. 25582268, 25343341 (Δευτέρα-Παρασκευή 16.00-19.00) και από το ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Κουρίου το βράδυ των παραστάσεων

Τιμές Εισιτηρίων: €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

You May Also Like

Η Βουλή δέσμευσε το μισό «Θυμέλη»

To 50% του συνολικού ποσού που διατίθεται για τις επιχορηγήσεις των ελεύθερων θεάτρων δέσμευσε ...

Αποτελέσματα 32ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, το 32ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργάνωσε ...

Η Αξιοθέα τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Από την 1η Σεπτεμβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων ...

«Και το όνομα αυτού», για πρώτη φορά επί κυπριακής σκηνής

Τη γαλλική κωμωδία Le Prenom, των Matthieu Delaporte και Alexandre de La Patelliere ανεβάζει ...

ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ Θ.Ο.Κ | «Σε κρίσιμη κατάσταση» του Αντώνη Γεωργίου

«[…] ο τόπος έν’ ο άδρωπος, ελάλες μου κάποτε… […] άτε, είτε εννά ξυπνήσουμε ...

«Άμστερνταμ» της Maya Arad Yasur στο «θέατρο ένα»

Με το «Άμστερνταμ», ένα σύγχρονο, ανατρεπτικό, αντιρατσιστικό έργο της  Maya Arad Yasur που παρουσιάζεται ...

X