Προβολή ταινίας για τη Βυζαντινή Μουσική

Η αναγνώριση της ψαλτικής τέχνης από την UNESCO θα την κατοχυρώσει ως μοναδικής αξίας προφορική παράδοση και μουσικό σύστημα

Με αφορμή την πρωτοβουλία για την εγγραφή της «Ψαλτικής Τέχνης» (Βυζαντινή Μουσική) στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, πραγματοποιείται την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 και ώρα 10:30-11:30 πμ, στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η πρώτη δημόσια προβολή σύντομης ταινίας που ετοίμασε για το σκοπό αυτό η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Mediazone-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  

Το φάκελο για την υποψηφιότητα συνέταξαν από κοινού Κύπρος και Ελλάδα, με την στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας.

Η «Ψαλτική Τέχνη», θεωρείται ως το κύριο μέσο επικοινωνίας της θρησκευτικής λατρείας των ανά την υφήλιο Ορθόδοξων Χριστιανών και σπουδαίο είδος φωνητικής μουσικής τέχνης. Η αναγνώριση της από την UNESCO θα την κατοχυρώσει ως μοναδικής αξίας προφορική παράδοση και μουσικό σύστημα.

Στην σύγχρονη Κύπρο του 21ου αιώνα, η ψαλτική τέχνη εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική ζωή των Κυπρίων και συμβάλλει στην ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της μουσικής εκπαίδευσης. Γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση χάρη στη λειτουργία και δράση πανεπιστημιακών σχολών θεολογίας, αλλά και ιερατικών σχολών, σχολών βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής και χορών ιεροψαλτών και χορωδιών βυζαντινής μουσικής.

Την υποψηφιότητα στήριξαν, μεταξύ άλλων, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Ειδική Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, το Βυζαντινό Μουσείο, η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Mediazone-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,  ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία Βυζαντινής μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός», ο Χορός Ψαλτών «Κύπριοι Μελωδοί», η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μονής Κύκκου, η Σχολή Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού και η Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου.

Η σημαντική αυτή προσπάθεια συμπίπτει με τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, που στόχο έχει να αναδείξει τον ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος των ανθρώπων.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, Δρ Αιμίλιος Σολωμού και ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, κ. Παύλος Παρασκευάς.

 

You May Also Like

Μουσική παράσταση “Paroles” στο Θέατρο Ριάλτο

H Alliance Française de Limassol παρουσιάζει στο Θέατρο Ριάλτο τη μουσική παράσταση “Paroles”: μουσική ...

Τραγούδια τσιγγάνων στο Κυπριακό Οινομουσείο

Τραγούδια τσιγγάνων της περιοχής της Μεσογείου, της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων θα παρουσιάσουν ...

Ένα ακυκλοφόρητο demo του “Let’s Dance” για τα γενέθλια του David Bowie

Πριν δύο χρόνια και δύο μόλις μέρες μετά τα 69α γενέθλιά του, ο David Bowie έφυγε ...

Φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην έρημο του Star Wars τον Σεπτέμβριο

Οι λάτρεις της κινηματογραφικής σειράς Star Wars θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν ένα Μουσικό Φεστιβάλ ...

To The Piano Tour σε νέα ύψη!

Τον Μάιο του 2019, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde διοργάνωνε ρεσιτάλ πιάνου για 2 πιανίστες ...

«Εις Λήδραν 2018»: μουσικό φεστιβάλ στην πρωτεύουσα

Καλλιτέχνες η πορεία των οποίων είναι αδιαμφισβήτητη στην ελληνική μουσική σκηνή και που έχουν ...

X