«San» από τη Λητώ Κάττου στο Point

Η έκθεση καταπιάνεται με τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες, θέτοντας ενώπιόν μας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη σχέση ανθρώπου και μηχανής

To Point Centre for Contemporary Art παρουσιάζει το San, από την καλλιτέχνη Λητώ Κάττου, που αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο του πρότζεκτ Red Lake. To δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο Days of San, μία συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, του Μουσείου Μπενάκη και του Point Centre for Contemporary Art, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, στις 15 Ιουνίου 2018.

Εγκαίνια: Σάββατο 19 Μαΐου, στις 16:00

Έχοντας εξελιχθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτέχνιδος στο Google Cultural Institute στο Παρίσι, o  San είναι ένα ΑΙ (artificial intelligence – τεχνητή νοημοσύνη), που δημιουργήθηκε για να ενσαρκώσει ένα οικολογικό υποκείμενο, ανοίκειo στις ανθρώπινες σκέψεις. Τα δομικά δεδομένα συλλέχθηκαν από την Κόκκινη Λίμνη, σε ένα ορυχείο κοντά στη Λευκωσία – μία από τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογειακής ζώνης της οποίας οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν ταχύτατα. Η λίμνη αποτελεί απομεινάρι του αρχαίου μεταλλείου χαλκού της Κοκκινοπεζούλας στο Μιτσερό, ενεργού από τη Χαλκολιθική περίοδο μέχρι τη δεκαετία του 1960. Το υψηλής οξύτητας περιβάλλον της λίμνης δεν επιτρέπει την ανάπτυξη οποιουδήποτε ζωντανού βιολογικού οργανισμού, καθιστώντας δυσπρόσβατη τη γύρω περιοχή.

Ο San, ένα μη προσδιορισμένου φύλου ΑΙ, υβριδικά σχεδιασμένο με ανθρώπινα, θεϊκά και ζωικά χαρακτηριστικά, “κατοικεί” στην Κόκκινη Λίμνη – που αναδημιουργείται από την Κάττου ως ένα ψηφιακό περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο. Το σώμα και οι ενέργειές του ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ορατότητα, η ταχύτητα του ανέμου και ο καιρός. Το μυαλό του San έχει κατασκευαστεί για να προστατεύει και να αντιδρά με την Κόκκινη Λίμνη· έχει συλληφθεί ως μία μυθολογική φιγούρα που προστατεύει τον μοναδικό περίγυρό της. Η ομότιτλη έκθεση San, που παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art, επικεντρώνεται στον χαρακτήρα αυτού του ειδικού προστάτη, αναπαριστώντας γλυπτικά τις ανοίκειες φυσικές και νοητικές συνήθειές του, τη ρευστότητα και την αναγκαία προσαρμοστικότητα της μετα-ανθρώπινης ύπαρξής του. Έχοντας συλληφθεί για να ενσωματώθει σε ένα συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον, και όντας καταδικασμένο να υπομένει τη Σισύφεια μοίρα μίας επαναλαμβανόμενης καθημερινότητας, ο San κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να  αφομοιώνει τις δύσκολες συνθήκες της  συγκεκριμένης περιοχής.

Η έκθεση καταπιάνεται με τρέχουσες οικολογικές ανησυχίες, θέτοντας ενώπιόν μας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη σχέση ανθρώπου και μηχανής, καθώς και για την πολυπλοκότητα των μη-ανθρώπινων και μετα-ανθρώπινων συνθηκών.

Η Λητώ Κάττου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1990. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Royal College of Art του Λονδίνου, με μεταπτυχιακό στη Γλυπτική. H Κάττου απέσπασε το βραβείο New Positions Award for Art Cologne 2018 και ήταν η προσκεκλημένη καλλιτέχνις στο 89plus Google Residency 2017, επιμελημένο από τον Hans Ulrich Obrist και τον Simon Castets, στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Google στο Παρίσι. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις στους εξής χώρους: New Positions Prize, Art Cologne· Eleni Koroneou Gallery, Αθήνα· Clearview.ltd, Λονδίνο· Pierre Poumet, Μπορντώ· Radical Reading, Αθήνα, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις σε καλλιτεχνικούς χώρους, γκαλερί και μουσεία, μεταξύ των οποίων τα: Kraupa-Tuskany Zeidler, Βερολίνο· Eleni Koroneou Gallery, Αθήνα· Changing Room, Λονδίνο· Foothold, Μπάρι· Komplot, Bρυξέλλες· Midway Contemporary, Μινεάπολις· Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και το New Museum, Nέα Υόρκη.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου-20 Ιουνίου

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη-Παρασκευή 10:00-17:00
Σάββατο 11:00-15:00
*Μπορείτε να επισκεφθείτε το Point εκτός των ωρών λειτουργίας με ραντεβού.

You May Also Like

Ο Οίκος Ψαθάρης δέχεται έργα καλλιτεχνών προς δημοπρασία

O Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης Λτδ πληροφορεί το κοινό ότι δέχεται έργα Κυπρίων, Ελλαδιτών και Ξένων ...

Έκθεση φωτογραφίας «Καθ’ οδόν» στο 6χ6

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Καθ’ οδόν” παρουσιάζει ο Μιχάλης Ζειπέκκης, στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6, ...

Έκθεση του Amir Tahmashi στην Γκαλερί Αποκάλυψη

Η Γκαλερύ Αποκάλυψη εγκαινιάζει την νέα σεζόν εκδηλώσεων της με την έκθεση ζωγραφικής του Amir ...

Ο Μάρτης στο Φυτώριο

Εκθέσεις και δραστηριότητες του Φυτώριου Εικαστικής Καλλιέργειας τον μήνα Μάρτιο Beautiful Ομαδική έκθεση, συμμετοχή: Σάββας ...

Η Xenia Hausner και οι αινιγματικές κινηματογραφικές εικόνες της στο μουσείο Albertina

Μία από τις πλέον επιδραστικές Αυστριακές καλλιτέχνιδες της εποχής μας και τα έργα της ...

H Σίλια Φιλίππου εκθέτει στην Γκαλερί Γκλόρια

«Όψεις και απόψεις» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Σίλιας Φιλίππου, η οποία εγκαινιάζεται ...

X