Τοποφιλία: Οικολογία, Τέχνη και το Κυπριακό Τοπίο

Το Φανερωμένης 70 προσκαλεί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ερευνητές και δημιουργούς όλων των ειδών να συμμετέχουν στο τετραήμερο εργαστήριο:”Τοποφιλία: Οικολογία, Τέχνη και το Κυπριακό Τοπίο”, το οποίο συλλήφθηκε από την βασισμένη στο Βερολίνο συγγραφέα και επιμελήτρια Vanessa Oberin.

Ο όρος τοποφιλία, επινοημένος από τον γεωγράφο Γι- Φου Τουάν, αναφέρεται στο αίσθημα σύνδεσης με ένα τόπο- το συναισθηματικό ενδιάμεσο μεταξύ γεωγραφίας και ταυτότητας. Κεντρικό στην αντίληψη του τόπου είναι το τοπίο του, το οποίο με τη σειρά του σχηματίζεται από κοινωνικές αφηγήσεις, πολιτικές επιδιώξεις όσο και οικονομικές μεταχειρίσεις. Συγκεκριμένα, το Κυπριακό τοπίο είναι τόσο πόλος έλξης για τους επισκέπτες στο νησί όσο είναι παραδόξως υπό εξαφάνιση λόγω της επίδρασης του τουρισμού.

Η Λούσι Λίπαρντ γράφει “Αισθήσεις του τόπου, μια κατά συρροή ευαισθησία στο τόπο, είναι πολύτιμα κοινωνικά και πολιτιστικά εργαλεία, παρέχοντας πολύ αναγκαίες συνδέσεις σε αυτό που αποκαλούμε ‘φύση’ και, ενίοτε, σε κουλτούρες όχι δικές μας.” Στην καρδιά του εργαστηρίου είναι η ιδέα του αχώριστου των φεμινιστικών και οικολογικών ανησυχιών: Τι μπορούμε να μάθουμε από την σύνδεσή μας με ένα τόπο από την οικολογική- φεμινιστική θεωρία όσο και από υλικές συναντήσεις με το τοπίο του;

Στο σταυροδρόμι της οικολογίας, τέχνης και φεμινιστικής κριτικής, το εργαστηρι επιδιώκει να εξερευνήσει την έννοια της ‘αισθήσεως του τόπου’ μέσα από συλλογικές αναγνώσεις, περιπάτους στην φύση και προβολές ταινιών και να στηρίξει περαιτέρω την σύλληψη έργων τέχνης σε απόκριση στο πρόγραμμα του εργαστηρίου. Μια μεταγενέστερη έκδοση θα λειτουργήσει ως καταγραφή της περιγεγραμμένης προσπάθειας και των έργων που θα φέρει στο προσκήνιο.

Το εργαστήριο θα τρέξει από τις 29 Μαϊου μέχρι την 1 Ιουνίου στη Λευκωσία και είναι ανοιχτό σε ντόπιους καλλιτέχνες και όποιον ενδιαφέρεται να συνδέσει την πρακτική του με το αντικείμενο του θέματος. Περαιτέρω απαιτήσεις για συμμετοχή είναι η προθυμία για ανάγνωση ενός μικρού αριθμού παρεχόμενων κειμένων πάνω στο θέμα, για την συμμετοχή σε συζητήσεις στην Αγγλική γλώσσα και το να παρουσιάσει κανείς την προσωπική του δουλειά στο πλαίσιο του εργαστηρίου.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου θα τρέχει κάθε απόγευμα ξεκινώντας στις 4:00 μ.μ, οι εξορμήσεις θα γίνονται τα πρωινά (Τετ. + Παρ.). Τα τυπωμένα κείμενα όσο και το λεπτομερές πρόγραμμα θα δοθεί στους συμμετέχοντες πριν από το εργαστήριο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

*Τοποφιλία είναι το 20ο κεφάλαιο του συνεχιζόμενου προγράμματος Delivering Views του Phaneromenis 70. Μια έρευνα πάνω στην αίσθηση του ‘τόπου, το Delivering Views διανέμει εξατομικευμένες εμπειρίες της Κύπρου από ξένους και ντόπιους, μέσα από τις εικόνες και τα κείμενά τους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.phaneromenis70.org.

Για να αιτηθείτε για το εργαστήριο, στείλετε μια σύντομη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και περιγραφή της πρακτικής σας στο phaneromenis70@gmail.com μέχρι τις 18 Μαϊου.

You May Also Like

ΣχέδιοTRANSIT 2020

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανακοινώνουν το νέο Σχέδιο  ...

Το σπίτι της Ρόζα Παρκς εκτίθεται στη Νάπολη

Στη Νάπολη της Ιταλίας εκτίθεται το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Ράιαν Μεντόζα, ο οποίος ...

«Ο Εισβολέας» στη Μασσαλία

Η καλλιτεχνική κατάληψη της Μασσαλίας από τον «Εισβολέα» -τον καλλιτέχνη δρόμου γνωστό ως Invader- ...

Έκθεση για τον φωτογράφο Μπιλ Κάνινγχαμ στη Νέα Υόρκη

Ο Bill Cunningham, ο θρυλικός φωτογράφος του street style που πέρασε δεκαετίες φωτογραφίζοντας τις ...

Διάλεξη: Άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Ελ Γκρέκο

Διάλεξη με θέμα «Μερικά πρόσθετα στοιχεία για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο» θα δώσει ο δρ ...

Οι νικητές του διαγωνισμού Visual Storytelling από το The Independent Photographer

Οι φωτογραφίες τους μία ιστορία. Ο λόγος για τους νικητές του διαγωνισμού Visual Storytelling ...

X