Αυτός που ξεπουλούσε όνειρα

Ένα Ερωτικό Παραμύθι
Της Λίλης Λαμπρέλλη
Εκδόσεις Πατάκη

Στα μονοπάτια των παραμυθιών οι ιστορίες είναι πέρα για πέρα αληθινές, όμως δεν ζούνε στον ορατό κόσμο, γίνονται ορατές μονάχα όταν κάποιος τις λέει με την καρδιά του και μονάχα την ώρα που τις λέει. Ύστερα, πετάνε και ψάχνουν άλλον να τις πει με την καρδιά του και να τις ζωντανέψει. Τα παραμύθια μοιάζουν με αγγέλους που μεταφέρουν φως κι αυτό το φως φωτίζει αλήθειες που κρύβονται στο χώμα και στο θαλασσινό νερό και στον θάνατο και στα όνειρα.

Λίλη Λαμπρέλλη, μια αγαπημένη παραμυθού… μεγαλωμένη με το κλασικό “Χίλιες και μια νύχτες” να ακολουθεί τη Σεχραζάτ και τον Αλί Μπαμπά. Χαλίφηδες που βρίσκουν την ανθρωπιά τους μέσα από την αγάπη μιας γυναίκας, τζίνι που ξεπηδούν από λυχνάρια για να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία, φτωχοί ράφτες που στέφονται σουλτάνοι, σπηλιές γεμάτες θησαυρούς, τρομεροί γίγαντες, υπερφυσικά πουλιά, ιπτάμενα χαλιά, παλάτια και χαρέμια ανείπωτης χλιδής, καραβάνια, βασίλεια με αλλόκοτα έθιμα… και κάπου μέσα σε όλα αυτά έρχεται η συγκυρία: “Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τον Μάρτιο του 1998 ένα σεμινάριο αφήγησης του Ανρί Γκουγκώ. Αυτό άλλαξε τη ζωή μου. Βούτηξα στα βαθιά του ωκεανού των παραμυθιών και ακόμα δεν έχω ανέβει για να πάρω ανάσα”, εξομολογείται η ίδια.
“Ήρεμη δύναμη” την ονόμασα όταν την πρωτοσυνάντησα τον περασμένο Νοέμβριο και μάγεψε το κοινό με την αφήγησή της. Ένα πολύ μικρό κομμάτι διήγησης, αλλά αρκετό για να μην κουνηθεί κανένας από τη θέση του, να κρέμονται όλοι κυριολεκτικά από τα χείλη της και να εύχεσαι να μην σταματήσει!

Το παραμύθι μέσα από τα μάτια της

“Όλα μου τα βιβλία [ακόμα και τα βιβλία για παιδιά] μιλάνε για αναζήτηση. Όλα μιλάνε για μεγάλωμα – ακόμα κι αυτά που είναι για ‘μεγάλους’. Όλα μιλάνε για ενσυναίσθηση, δηλαδή για την ικανότητα να μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου. Οι ήρωές μου είναι μοναχικοί, αλλά πάντα συναντούν τη φιλία ή την αγάπη – δηλαδή όλα μιλάνε για σχέση”. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο στο μικρού σχήματος βιβλίο “Αυτός που ξεπουλούσε όνειρα”, ένα ερωτικό παραμύθι που στο κουκούτσι του βρίσκεται μια ιστορία από την προφορική παράδοση των σούφι. Μιλάει για την αναζήτηση του εαυτού μας μέσα από τη σχέση με τον άλλον. Μιλάει για εμπιστοσύνη στη ζωή και για αντοχή. Πάνω απ’ όλα, μιλάει για την αγάπη που είναι άνευ όρων, άνευ ορίων και αμοιβαία. Την ενήλικη αγάπη. Δηλαδή την αγάπη που ωρίμασε, που δοκιμάστηκε μέσα από τη συνεχή αναζήτηση του ενός μέσα από τον άλλο, μέσα από μια παράλληλη πορεία γνώσης του εαυτού. Μιλάει για όνειρα. Αξίζουν όλα να τα κρατάμε φυλαχτό; Άραγε αυτά που αξίζουν κι είναι γεμάτα φως, μήπως είναι ένας δρόμος, ένας τρόπος να ανταμώσουμε την κυρά της ψυχής μας που περιμένει; Μοιάζουν να είναι τρία τα πρόσωπα του παραμυθιού: Δύο ονειροπόλοι. Ο ένας κουράστηκε και ξεπουλάει τα όνειρά του. Ο άλλος αντέχει και τα ακολουθεί. Μια βασιλοπούλα που περιμένει -χρόνια περιμένει- να ακούσει τη σωστή λέξη. Είναι όμως τρία τα πρόσωπα; Μήπως είναι δύο [το ζευγάρι]; Μήπως είναι ένα [ο αναζητητής, δηλαδή ο καθένας μας;]

Πάντως, το παραμύθι μάς οδηγεί να αναρωτηθούμε μήπως ο γέρος δεν ξεπούλησε όνειρα, αλλά πέταξε από πάνω του σκουπίδια ματαιότητας. Μήπως λοιπόν ξεφορτώθηκε σκουπίδια κι ανάλαφρος έδωσε τη σκυτάλη στον νεαρό; [που θα μπορούσε να είναι ο ίδιος άνθρωπος] …

Όποια κι αν είναι η κάθε προσωπική ερμηνεία, είναι ένα παραμύθι για την ομορφιά της ζωής παρά την ασχήμια στο παζάρι του κόσμου. Πάνω απ’ όλα, είναι μια αφήγηση για τη δύναμη εκείνων που έχουν τη χάρη να ονειρεύονται… γιατί όταν ονειρεύεσαι όλα μπορούν να συμβούν!

You May Also Like

“Γράψατε μόνον επί λευκού χάρτου Βίκτωρ Ουγκώ”…

“Μη γράφετε εν πεζώ ή εμμέτρω λόγω επαίνους προς τιμήν του. Γράψατε μόνον επί ...

«Παγκόσμιον Άσμα» του Γαλατόπουλου επί σκηνής

Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη προσπάθειά του για την ανάδειξη λιγότερο γνωστών λογοτεχνικών κείμενων, το Θεατρικό ...

Το «Μονόγραμμα» του Ελύτη σε γραφή Μπράιγ

Ο Απόστολος Γαρούφος, μεταπτυχιακός φοιτητής στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και στην Ειδική ...

«The Book of Homelessness»: Το 1o μυθιστόρημα στον κόσμο που εκδίδεται από αστέγους

Ένα βιβλίο, που στηρίχθηκε μέσω crowdfunding, επιχειρεί να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις γύρω από τη ...

Η φεμινιστική Ιλιάδα

Δέκα χρόνια η πόλη της Τροίας αντέχει στην πολιορκία των ελληνικών στρατευμάτων. Το αίμα ...

Ναυτία

Του Χασάν Σαντούν Πέρα απ’ αυτή την ατέλειωτη θάλασσα Έφυγα και δεν κοίταξα ποτέ ...

X